Η διακήρυξη υποψηφιότητας του Γ. Νταουσάνη

Ο Γιάννης Νταουσάνη δηλώνει παρών στα δημοτικά πράγματα της Ναυπακτίας, και σήμερα η «Εμπρός» φέρνει στο φως τη διακήρυξη της υποψηφιότητάς του. Με αναφορές στα χρόνια της θητείας του ως δήμαρχος Ναυπάκτου, θέτει ζήτημα σύγκρισης μεταξύ των δικών του πεπραγμένων και των δημάρχων που τον διαδέχτηκαν, ενώ αναφέρεται και στους βασικού στόχους που έχει θέσει ο ίδιος για το αύριο του δήμου. 

Διακήρυξη

                                                                     υποψηφίου Δημάρχου Ναυπακτίας Γιάννη Νταουσάνη

Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες.

Παρακολουθώ τα δημοτικά δρώμενα σε καθημερινή βάση  από τις αρχές του 2007 μέχρι σήμερα. Εκτιμώντας όλα όσα δεν έχουν γίνει τα 11 αυτά χρόνια, κρίνω ότι οφείλω να θέσω την υποψηφιότητά μου ως Δήμαρχος  Ναυπακτίας στις επόμενες Δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Και αυτό, επειδή επιθυμώ πολύ να γίνουν σημαντικές καινοτομίες στον τόπο μας  και επειδή πολλοί συμπολίτες μας, που αξιολογούν τα δημοτικά δρώμενα των τελευταίων τετραετιών, μου το ζητούν πλέον επίμονα.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας μου ως Δήμαρχος, από τον Ιανουάριο του 2003 έως και τον Δεκέμβριο του 2006, οι συνεργάτες μου και εγώ δουλέψαμε σκληρά και κάναμε σημαντικά έργα στον Δήμο Ναυπάκτου. Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα· ίσως μάλιστα να κάναμε και λάθη. Δεν μπορεί όμως κανείς σήμερα να ισχυρισθεί ότι δεν έγιναν σημαντικά έργα εκείνη την περίοδο. Και προς τιμή τους οι συμπολίτες μας σήμερα, ανεξάρτητα αν μας είχαν στηρίξει τότε ή όχι. το αναγνωρίζουν και πολλές φορές το δηλώνουν δημόσια.

Θεωρώ λοιπόν, ότι με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί  σήμερα και που προέρχονται, είτε από κεντρικούς είτε από τοπικούς κακούς χειρισμούς, και τα οποία έχουν τσακίσει κυριολεκτικά την κοινωνία, δεν πρέπει να μείνω ανενεργός πολίτης, αλλά αντίθετα έχω χρέος να συμμετέχω στις επόμενες δημοτικές εκλογές για να δώσω απαιτούμενες λύσεις· και πιστέψτε με, έχω τη θέληση, τη δύναμη και την εμπειρία να ωφελήσω τον τόπο μας δημιουργώντας νέες συνθήκες ζωής. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν πολλά, αρκεί να έχει κανείς μεράκι, να έχει όραμα και να έχει αποφασίσει να αφιερώσει τον εαυτό του σ’ αυτόν τον σκοπό.

O θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θεσμός συνταγματικά κατοχυρωμένος, και έκφραση άμεσης δημοκρατίας με την ψήφο του δημότη. Έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή, να δίνει λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα της καθημερινότητας και να πραγματοποιεί μικρά και μεγάλα έργα, και κυρίως έργα υποδομής, που μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη στον τόπο.

Πρωταρχικός μας στόχος για τον Δήμο μας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να αυξήσουμε τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γεωγραφικά βρισκόμαστε στο πολιτισμικό σταυροδρόμι ανάμεσα στους Δελφούς, την Ολυμπία και την Ακρόπολη, σε μια περιοχή με υπέροχο κλίμα, με ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο από τον Μόρνο μέχρι τον Εύηνο, με ένα γραφικότατο Λιμάνι και δύο σπουδαία Κάστρα –της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου- με δύο ποτάμια τον Εύηνο και τον Μόρνο, με έναν Ορεινό Όγκο με σπάνιες ομορφιές, με σημαντικό πολιτισμό και μεγάλη ιστορία. Με μεράκι και πολύ δουλειά, αξιοποιώντας όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στοχεύουμε στη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού στον Δήμο μας.

Στόχος μας επίσης είναι να ολοκληρώσουμε άμεσα τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, ο οποίος παραμένει ακόμα εκεί που τον είχαμε φτάσει στο τέλος του 2006.

Στόχος μας είναι η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Μόρνο μέχρι τον Εύηνο αλλά και τις Τοπικές Κοινότητες με πολλούς κατοίκους, η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας για την ενίσχυση του τουρισμού, καθώς και της δεύτερης κατοικίας, η δημιουργία δύο μεγάλων πάρκων ανατολικά και δυτικά της πόλης και δύο μεγάλων χώρων στάθμευσης στα δύο άκρα της πόλης, τα οποία θα συνδέονται με λαστοιχοφόρο τρένο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας για την εξυπηρέτηση των πολιτών, δίνοντας ταυτόχρονα τουριστικό χρώμα στην πόλη, η κατασκευή τρίτου δρόμου με τούνελ από τον Σκα προς τη δυτική πλευρά της πόλης, η πολύ καλή πρόσβαση στην Ορεινή Ναυπακτία με τη δημιουργία ενός σύγχρονου οδικού άξονα από Ναύπακτο προς  Σκάλα, Ανεμάκι, Πλάτανο, Αράχωβα και από  Ανεμάκι προς Αγία Κυριακή, Άνω Χώρα, καθώς και του οδικού άξονα από Ναύπακτο προς  Μπανιά και Θέρμο.

Στόχος μας είναι επίσης  η κατασκευή ενός παραλιακού δρόμου από Γρίμποβο προς Χιλιαδού, με την ανάλογη ανάπλαση κατά μήκος του, η ενοποίηση των Παραλιών Γριμπόβου Ψανής, όπως την είχαμε σχεδιάσει, η ανάπλαση των παραλιών Παλαιοπαναγιάς, Αντιρρίου, Μακύνειας, Ρίζας, Κ. Βασιλικής και Γαλατά, η ανάπλαση στο Λιμάνι όπως την είχαμε σχεδιάσει, η κατασκευή πέτρινων αψίδων που θα συνδέουν τα τοίχοι του Κάστρου στην είσοδο και έξοδό του, και ανάπλαση του ιστορικού κέντρου με κυβόλιθους σε όλους τους δρόμους του, ώστε κάθε επισκέπτης μπαίνοντας να αισθάνεται ότι βρίσκεται πράγματι στην καστρόπολη της Ναυπάκτου, η δημιουργία μουσείων, η αξιοποίηση του ονόματος του μεγάλου Έλληνα και λάτρη της Ναυπάκτου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στο χώρο που είχαμε σχεδιάσει,  η διαμόρφωση συνθηκών για καλύτερη παιδεία και προοπτική για το μέλλον των παιδιών μας, η ενίσχυση των αθλητικών υποδομών και χώρων πρασίνου, η ανάπτυξη του εθελοντισμού ως κύτταρο δημιουργίας και δράσης, η υποστήριξη της νεανικής πρωτοβουλίας, η καθαριότητα παντού, η καλή ποιότητα του νερού και η συντήρηση των δρόμων σε καθημερινή βάση, η ελάφρυνση του κόστους του δημότη για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, στηριζόμενοι στις νέες τεχνολογίες και στην ορθολογική διαχείριση, η δημιουργία θέσεων εργασίας, δίνοντας διέξοδο στους δημότες της επαρχίας ώστε όχι μόνο να μην βλέπουμε πλέον νέους να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά και αυτοί που έχουν ήδη φύγει, να τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στον τόπο μας. Επίσης η καλή συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, η χρηστή διοίκηση στον Δήμο, με διαφάνεια σε όλα και για όλα, η ποιότητα στην καθημερινή εξυπηρέτηση και στη ζωή των κατοίκων, με την αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη του δημότη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, σε συνεργασία με άλλους Δήμους και τον Περιφερειάρχη, στοχεύουμε στη βελτίωση του αεροδρομίου του Αράξου και τη λειτουργία του σε καθημερινή βάση, ως ένα σύγχρονο διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο και στην αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο, με τη δημιουργία ενός μεγάλου εκθεσιακού χώρου, ως αντίβαρο ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε κάθε χωριό μας, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνουν δύο η τρία σημαντικά πράγματα ώστε να δίνεται κίνητρο για επίσκεψή τους, αλλά και μόνιμης κατοικίας. Για παράδειγμα στο Γαλατά το σημείο αναρρίχησης, στη Μακύνεια το θέατρό της, στη Βελβίνα ο αρχαιολογικός χώρος Ελληνικά, στον Άγιο Δημήτριο και στα γύρο χωριά η Ευηνολίμνη. Όλα αυτά και πολλά άλλα, είναι πλούτος ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί.

Στόχος μας επίσης είναι η δημιουργία σοβαρών υποδομών για τους κτηνοτρόφους μας και τους αγρότες μας, γιατί και ο πρωτογενής τομέας είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και πλούτος για το Δήμο μας και τα τοπικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με τον ποιοτικό τουρισμό ο οποίος είναι και προτεραιότητά μας.

Προσωπικό μου πιστεύω είναι ότι δεν πρέπει να διακόπτονται τα έργα σε περιπτώσεις αλλαγής μιας Δημοτικής Αρχής. Αντίθετα πρέπει να υπάρχει συνέχεια και  να ολοκληρώνονται έγκαιρα. Αν αυτό είχε συμβεί στο έργο της αποχέτευσης, σήμερα η Δ.Ε.Υ.Α.Ν δεν θα είχε οικονομικά προβλήματα, ή αν είχε ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα είχαν λυθεί και πολλά προβλήματα συμπολιτών μας, ή το Τ.Ε.Ι. κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη μας δεν θα είχε τέτοια εξέλιξη.

Για το γεγονός ότι επί  θητείας μου δεν κατασκευάσθηκε Μαρίνα,  και δεν επιλύθηκε πλήρως το θέμα του «Ξενία» (αν και λύσαμε το πρώτο σκέλος του μεγάλου προβλήματος της Αρχαιολογίας, κάνοντας ανασκαφές επί δύο χρόνια στο «Ξενία»), σήμερα  δεσμεύομαι προσωπικά να λυθούν και τα δύο, στα τρία πρώτα χρόνια ενδεχομένης νέας θητείας μου ως Δήμαρχος.

 

Φίλες και φίλοι

Με ήθος, εντιμότητα, ειλικρίνεια, καθαρό πολιτικό λόγο, ανιδιοτέλεια, διαφάνεια και βαθειά επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, καλώ όλους  εσάς  που πιστεύετε σ’ αυτές  τις αξίες και αρχές  να μας εμπιστευτείτε και μαζί να συνεργαστούμε για να χαράξουμε μια νέα πορεία στον Δήμο Ναυπακτίας, ο οποίος έχει τόσα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που σπάνια μπορεί κανείς να βρει σε άλλο Δήμο, που πρέπει όμως να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο· για να γίνει αυτό χρειάζεται μεράκι, όραμα, πολλή δουλειά, θυσίες, υπομονή και επιμονή.

Ναύπακτος 1η Ιουνίου 2018

Γιάννης   Νταουσάνης

Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...