Η διατροφική αξία των καλοκαιρινών κοκτέιλ

Ο καιρός έχει ζεστάνει, οι έξοδοι έχουν πληθύνει και η πιο συχνή μας επιλογή στο αλκοόλ είναι τα δροσιστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι περιέχουν και αρκετές θερμίδες, αφού το αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Τα κοκτέιλ συνήθως περιέχουν και κάποια γλυκαντική ουσία (λευκή ή μαύρη ζάχαρη, σιρόπι), και επειδή είναι δροσερά και ευχάριστα στη γεύση, συνηθίζουμε να τα υπερκαταναλώνουμε. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά την προέλευση και τη θερμιδική αξία των πιο δημοφιλή κοκτέιλ του καλοκαιριού.

Mojito

Το μοχίτο είναι ένα παραδοσιακό κουβανέζικο κοκτέιλ που έγινε δημοφιλές σε παγκόσμιο επίπεδο στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Χαρακτηρίζεται από το μοναδικό συνδυασμό γεύσης του ρούμι, του lime και του δυόσμου. Πλέον, έχει γίνει μία από τις αγαπημένες γεύσεις και πέρα από τα αλκοολούχα ποτά.  Εμφανίζεται σε γλυκά, σοκολάτες, παγωτά, ροφήματα ακόμα και σε μαρινάδες για σχάρα τα οποία είναι διαθέσιμα σε πολλά σημεία λιανικής πώλησης.

Ένα μοχίτο γίνεται παραδοσιακά με πέντε συστατικά: ρούμι, ζάχαρη, lime, ανθρακούχο νερό, και δυόσμο. Ο αναζωογονητικός συνδυασμός των εσπεριδοειδή και της μέντα είναι φανταστικός, και είναι ένας συνδυασμός αρώματος και γεύσης που ήρθε για να μείνει. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (από το Lime) και σε αντιοξειδωτικά (από το δυόσμο). Περιέχει ανά μερίδα γύρω στις 170 θερμίδες και είναι ένα από τα πιο ελαφριά θερμιδικά κοκτέιλ του καλοκαιριού.

Cosmopolitan

Tο κοσμοπόλιταν αποτελεί ένα κομψό ροζ κατασκεύασμα σε ένα ποτήρι μαρτίνι. Θεωρείται το κοκτέιλ της δεκαετίας του 1990 για την Carrie Bradshaw του «Sex and the City».

H Cheryl Cook, μία μπάρμαν στο Μαϊάμι, η οποία ονομάζεται η Βασίλισσα του μαρτίνι στο South Beach, ήθελε να δώσει στο μαρτίνι κάτι που θα το καθιστούσε οπτικά ελκυστικό και πιο δημοφιλές για τις γυναίκες. Χρησιμοποίησε Absolut Citron, ένα νέο προϊόν, Rose’s Limeς, ένα λικέρ triple sec και χυμό cranberry για να του δώσει τη χαρακτηριστική ροζ απόχρωση. Τo triple sec, είναι ένα τριπλά αποσταγμένο δυνατό λικέρ με γεύση πορτοκάλι. Προέρχεται από τη φλούδα πορτοκαλιών που καλλιεργούνται σε ένα νησί της Καραϊβικής, το Κουρακάο. Το κοκτέιλ απογειώθηκε όταν η Madonna φωτογραφήθηκε κρατώντας ένα γεμάτο ποτήρι σε ένα πάρτι Grammy.

Περιέχει περίπου 220 θερμίδες και θεωρείται εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών λόγω των cranberries και του Lime που περιέχει. Τα cranberries βοηθούν πολύ και στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Caipirinha

Η καϊπιρίνια είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως το τυπικό κοκτέιλ της Βραζιλίας. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Πολιτεία του Σάο Πάολο και η αρχική συνταγή δημιουργήθηκε στα τέλη του παγκόσμιου πολέμου. Αποτελείται από Cachaça (κασάσα), lime (μοσχολέμονο), μέλι και σκόρδο και αρχικά παρασκευαζόταν ως φάρμακο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ισπανικής γρίπης. Το lime χρησιμοποιήθηκε εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης του σε βιταμίνη C και η Cachaça γιατί περιείχε την αλκοόλη που απαιτείται για να επισπευστεί η απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό.

Κάποτε, κάπου, κάποιος αποφάσισε να αντικαταστήσει το μέλι και το σκόρδο με τη ζάχαρη και να προσθέσει πάγο και έτσι η σύγχρονη καϊπιρίνια γεννήθηκε. Από τη στιγμή που έφτασε στο μεγαλύτερο λιμάνι-πόλη της Βραζιλίας, βαφτίστηκε με το όνομα «καϊπιρίνια». Στη  Βραζιλία, το «caipira» είναι ένας όρος που δίνεται για να περιγράψει αγρότες της ενδοχώρας, δηλαδή κάποιον που δεν έχει συνηθίσει τη ζωή στη μεγάλη πόλη. Η λέξη «καϊπιρίνια» κυριολεκτικά σημαίνει «μικρό caipira» ή «μικρός αγρότης».

Έχει περίπου 150 θερμίδες και είναι και αυτό πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά αλλά και πολυφαινόλες.

Margarita

Η Μαργαρίτα άρχισε να εμφανίζεται στους πάγκους των μπαρ στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και του ’40. Χάρη στο εκκολαπτόμενο λαθρεμπόριο από το Μεξικό στην Αμερική κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης και της δυσκολίας εύρεσης Ευρωπαϊκών ποτών και αποσταγμάτων κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η τεκίλα γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλής στα μπαρ σε όλη τη χώρα.

Αναμφισβήτητα, το πιο δημοφιλές κοκτέιλ είναι γνωστό ως «μαργαρίτα», ένα παλαιομοδίτικο κοκτέιλ που χρησιμοποιεί αλκοόλ, εσπεριδοειδή και κάποια γλυκαντική ουσία. Οι διάφορες παραλλαγές του άρχισαν να παρουσιάζονται στην Αμερική λίγο μετά την κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης. Κάποιοι ταξιδιώτες, εντυπωσιάστηκαν με τις δημιουργίες ενός Ιρλανδού σε μπαρ, ο οποίος είχε κατά λάθος εφεύρει το «Τεκίλα Μαργαρίτα» ένα βράδυ όταν επέλεξε το λάθος μπουκάλι για το ποτό που ετοίμαζε.

Ενώ το όνομα του είναι ασαφές και τα πραγματικά συστατικά είναι δύσκολο να τα διακρίνει κανείς, μια γρήγορη αναζήτησε σε λεξικό αποκαλύπτει ότι η ισπανική λέξη για τη μαργαρίτα είναι «margarita».

Ίσως η πιο δημοφιλής ιστορία για την προέλευση της, τυπώθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1953 στο Esquire. Σύμφωνα με αυτήν η Margarita Sames εφηύρε το κοκτέιλ κατά τη διάρκεια ενός πάρτι Χριστουγέννων στο σπίτι της στο Ακαπούλκο. Η ιστορία λέει ότι, μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες να ευχαριστήσει τους διψασμένους επισκέπτες της, συνδύασε δύο αγαπημένα συστατικά, την τεκίλα και το Cointreau, με lime, και οι επισκέπτες της ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ που έδωσαν στο κοκτέιλ το όνομά της. Αυτή η εκδοχή υποστηρίζει ότι έγινε το 1948 αλλά εκείνη την περίοδο, υπήρχαν ήδη αναφορές για ένα ποτό που ονομάζεται «Μαργαρίτα», σε κάποιες διαφημίσεις και σε κάποια επιλεκτικά μενού.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Μαργαρίτα δεν κέρδισε πραγματικά αξιοσημείωτη δημοτικότητα μέχρι τη δεκαετία του ’70, με την εφεύρεση της πρώτης μηχανής κατεψυγμένων μαργαρίτα το 1971 από τον Mariano Martinez, έναν εστιάτορα από το Ντάλας.

Όποια και αν είναι η αναλογία που χρησιμοποιείται (το 7: 4: 3 που είναι οι τυπικές αναλογίες που καθορίζονται από τη Διεθνή Ένωση Μπάρμαν, το 3: 2: 1 που χρησιμοποιείται από τον ειδικό στα κοκτέιλ Gary Regan, ή το 2: 1: 1 που είναι η αναλογία που βρέθηκε στις αρχές), τα συστατικά παραμένουν τα ίδια: τεκίλα, λικέρ, και φρέσκο λεμόνι ή χυμός λάιμ, ανακινείται και σερβίρεται σε ένα ποτήρι με πάγο και αλατισμένο χείλος. Πολύ γνωστή είναι και η προσθήκη φράουλας καθώς και η αντικατάσταση του αλατιού με ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού, με την ονομασία «Μαργαρίτα φράουλα». Αυτό το κοκτέιλ αποδίδει περίπου 180 θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

Cuba libre

Όταν oι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την Κούβα, η Coca Cola μπορούσε πλέον να πωληθεί στην Κούβα.  Τον Αύγουστο του 1900, για τον εορτασμό της νίκης των ΗΠΑ επί της Ισπανίας στην Κούβα, ο αρχηγός του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Russel, διέταξε Bacardi ρούμι με κόκα κόλα και μια φέτα lime. Και άλλοι στρατιώτες τον ακολούθησαν στην ίδια παραγγελία, και σύντομα όλοι απολάμβαναν το νέο κοκτέιλ. Σύμφωνα με το εορταστικό πνεύμα, ο Russel έκανε μια πρόποση λέγοντας «Por Cuba Libre!»», δηλαδή γιορτάζουμε για μια ελεύθερη Κούβα. Οι λέξεις Cuba Libre – δηλαδή ελεύθερη Κούβα – είχε μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία, και συχνά χρησιμοποιούταν από Κουβανούς και Αμερικανούς. Το ποτό παραμένει δημοφιλής στην επέτειο εκείνης της ημέρας και για πολλούς είναι μια ελπίδα για την ελευθερία στην Κούβα από την καταπιεστική κυβέρνηση.

Σήμερα το Bacardi είναι το πιο δημοφιλές ρούμι στον κόσμο. Η εταιρεία μεταφέρθηκε στο Πουέρτο Ρίκο λίγο μετά που ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την Κούβα και εθνικοποίησε όλες τις επιχειρήσεις στην Κούβα. Αποδίδει περίπου 150 θερμίδες και βιταμίνη C από το χυμό lime.

Daiquiri

Η πιο δημοφιλής ιστορία είναι ότι το daiquiri επινοήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα μπαρ στο Σαντιάγκο της Κούβας, με μια ομάδα Αμερικανών μηχανικών ορυχείων. Όταν o Jennings Cox είχε μια απρόσμενη επίσκεψη από έναν συνάδελφό του, τα μόνα συστατικά που είχε στο σπίτι του για ένα απογευματινό κοκτέιλ ήταν το ρούμι, τα λεμόνια, και η ζάχαρη. Το daiquiri, το όνομά του προήλθε από ένα κοντινό χωριό, επιδόθηκε σε ένα ψηλό ποτήρι γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο. Προστέθηκε λίγη ζάχαρη, και στη συνέχεια, χυμός από φρέσκο lime (ή λεμόνι), μαζί με μερικές μεζούρες ρούμι και αναδεύτηκε με δύναμη. Αργότερα, η χρήση του σέικερ προστέθηκε ως μέρος της διαδικασίας. Πλέον, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του και έχει ενισχυθεί και με την προσθήκη φρούτων λιωμένα στο μπλέντερ, τα οποία αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά συστατικά. Η ενεργειακή του αξία αποδίδεται στις 170 θερμίδες.

Η επιλογή είναι δική σας, απολαύστε τα με μέτρο και σύνεση. Καλό καλοκαίρι!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...