Η εκκλησιαστική περιουσία και βραβευσεις νομικών στη σημερινή Ιερά Σύνοδο

Η εκκλησιαστική περιουσία και βραβευσεις νομικών στη σημερινή Ιερά Σύνοδο
Η επιχειρούμενη αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οι νομικοί που συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση βρέθηκαν στο επίκεντρο τςη σημερινής συνεδρίασης του Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Eπιμέλεια: Γιώργος Θεοχάρης 

Με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος,tτίμησε η Ιερά Σύνοδος  τους νομικούς κ. Μαρίνο και κ. Παναγιώτη Μπερνίτσα, το δικηγορικό γραφείο των οποίων συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία εμπραγμάτων δικαιωμάτων της Εκκλησίας μας, επί ακινήτων τα οποία αμφισβητούνται.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα Tρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Οκτώβριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

            Κατά την σημερινή Συνεδρία :

            Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
            Λαμβάνοντας τον λόγο ο νέος Αρχιγραμματεύς, επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, ο οποίος τον πρότεινε για Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την προαγωγή του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ σε Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, καθώς και τους Σεβασμιώτατους Συνοδικούς Αρχιερείς, οι οποίοι ενέκριναν την πρόταση του Μακαριωτάτου. Τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ευχήθηκαν στον Θεοφιλέστατο Μεθώνης καλή σταδιοδρομία επ’ ωφελεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
           Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης στην Εκκλησία της Ελλάδος του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 27 Οκτωβρίου ε.ε.
          Τέλος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.
          Μετά το πέρας των εργασιών της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τίμησε με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους νομικούς κ. Μαρίνο και κ. Παναγιώτη Μπερνίτσα, το δικηγορικό γραφείο των οποίων συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία εμπραγμάτων δικαιωμάτων της Εκκλησίας μας, επί ακινήτων τα οποία αμφισβητούνται.

          Μετά την βράβευσή του από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, ευχαριστώντας για την τιμητική αυτή διάκριση της Εκκλησίας, ανέφερε ότι ανέλαβε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Εκκλησίας, διότι αισθάνθηκε ότι παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα των Ιερών Μονών. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρονται στο τι κατέχει η Εκκλησία, σπάνια όμως ακούει κανείς για τα νομικά και άλλα εμπόδια που της έχουν επιβληθεί και καθιστούν αδύνατη την αξιοποίηση της περιουσίας της, επισήμανε ο κ. Μπερνίτσας.

           Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους κ. Μαρίνο και Παναγιώτη Μπερνίτσα, ανέφερε ότι η Εκκλησία θέλει αυτόν τον δύσκολο καιρό να βοηθήσει, όπως βοηθεί πάντοτε, διότι αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας, να είναι ο άνθρωπος ελεύθερος με φαντασία και δημιουργικότητα και να αγαπά τον συνάνθρωπό του, όπως τον εαυτό του.

Λίγοι γνωρίζουν το τι έδωσε η Εκκλησία. Το 1952 προσέφερε από τα σπλάχνα της 750.000 στρέμματα γης, 600.000 στρέμματα βοσκοτόπων και δάση και 150.000 στρέμματα αγρών. Όσα παρέμειναν, λίγα αλλά μεγάλης αξίας, δεσμεύτηκαν με βαριές αλυσίδες, με πέντε και έξι νόμους με τους οποίους επιβαρύνεται το κάθε κτήμα. Η Εκκλησία ανεζήτησε τρόπους αξιοποίησης της υπόλοιπης περιουσίας της και τότε εμφανίσθηκε ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, ο οποίος ανέλαβε εθελοντικά να υποστηρίξει νομικά τις προσπάθειες της Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος στην συνέχεια ευχαρίστησε την Πολιτεία, διότι έχει αντιληφθεί ότι η αγωνία της Εκκλησίας δεν είναι ο εαυτός μας, αλλά είναι ο λαός μας, ο οποίος στις δύσκολες στιγμές έδωσε παραδείγματα συγκινητικά. Δεν είναι χρήματα μόνο της Εκκλησίας αυτά που δίδονται στους πτωχούς αδελφούς μας, αλλά είναι και ενίσχυση του φτωχού λαού που έσπευσε και γέμισε τις αποθήκες της Εκκλησίας με τρόφιμα, για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Μόνον στην Αρχιεπισκοπή σιτίζονται 53.000 άνθρωποι καθημερινά, όμως η Εκκλησία δεν πρέπει να βγαίνει με την σάλπιγγα και να διαλαλεί το φιλανθρωπικό έργο της.
Τέλος απευθυνόμενος προς τα τιμώμενα πρόσωπα ο Μακαριώτατος τόνισε ότι για την λύση των χρονιζόντων προβλημάτων της εκκλησιαστικής περιουσίας, το γραφείο σας συνέβαλε ώστε ν’ ανοίξουν πόρτες, οι οποίες δεν είναι εύκολο πλέον να κλείσουν διότι μας οπλίσατε με επιχειρήματα και με αποδείξεις.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...