Η εντολή δόθηκε από το Eurogroup: Αυτό είναι το βασικό σενάριο ελάφρυνσης του χρέους!

Η εντολή δόθηκε από το Eurogroup: Αυτό είναι το βασικό σενάριο ελάφρυνσης του χρέους!

Η εντολή για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει δοθεί από τα κέντρα εξουσίας των Βρυξελλών! Το Eurogroup, συζητά ανοικτά πλέον την εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων για την μείωση του και τα τεχνικά κλιμάκια, του ευρωμηχανισμού, έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται τα σενάρια ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να περάσουν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης.  Όποιο σχέδιο και αν αποφασιστεί η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανακοινώσει τίποτα πριν από τον Ιούνιο και αφού έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Αυτό, γιατί παρά τα βήματα προόδου, υπάρχει ακόμα μία μερίδα εκπροσώπων μέσα στο Eurogroup, που δεν εμπιστεύονται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν δεν έχει κάτι να περιμένει από τους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του βάρους που έχει το ελληνικό χρέος, αναμένεται να δώσει ανάσα στην ελληνική αγορά, να ανοίξει την πόρτα τους ξένους επενδυτές που δίσταζαν να ποντάρουν στην ελληνική επιστροφή και να δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ώστε η κυβέρνηση να χαλαρώσει των ασφυκτικό κλοιό υπερφορολόγησης που έχει περιορίσει την οικονομία.

Στο τελευταίο Eurogroup, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας «task force», μίας ομάδας εργασίας, η οποία θα έχει μοναδικό σκοπό να αναλύσει το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο του EuroWorking Group (χέρι-χέρι με το ΔΝΤ), ώστε να βρεθεί η φόρμουλα που θα εξασφαλίσει  τη βιωσιμότητα του χρέους. Συμφωνία, αναμένεται μέχρι το τέλος Μαρτίου, αν και υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις, όπως ο μη σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία. Δίχως να κλείσει αυτή η πηγή αβεβαιότητας για την Ευρώπη, δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος σε κανένα από τα μεγάλα θέματα.  
Όπως έχει γίνει γνωστό, το σενάριο που θεωρείται πιο πιθανό από τους θεσμούς, περιλαμβάνει ένα «μπουκέτο» παρεμβάσεων. Επιμήκυνση χρόνου ωριμάσεων δανείων και κλείδωμα επιτοκίων, θεωρούνται σίγουρες και συζητάτε μόνο το πόσο μεγάλη θα είναι η ελάφρυνσή τους. Στο τραπέζι, βρίσκεται και η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, από τον ESM, με μέρος από τα αδιάθετα κονδύλια του δανείου των 86 δις ευρώ που έχει πάρει η Ελλάδα, μαζί με το τρίτο πρόγραμμα. Το επιτόκιο που πληρώνει η χώρα στο ΔΝΤ είναι αρκετά ακριβό, σε αντίθεση με αυτό στα δάνεια του ESM, που είναι κάτω από την μονάδα!  

«Κλειδί» για την επίτευξη όλων των προαναφερθέντων στόχων, είναι να μειωθούν τα ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν μετά το 2022 που εκπνέει η περίοδος χάριτος του μεγάλου βάρους του δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
Σύμφωνα με το πρόγραμμα όπως είναι τώρα, θα πρέπει να πληρώνονται κάθε χρόνο  περίπου 6 δις ευρώ για δάνεια περίπου 224 δις ευρώ στους θεσμούς, η συντριπτική πλειονότητά αυτών είναι στον ESM.  Ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, έχουν υπεραποδώσει όπως έχει παραδεχτεί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.
 
«Αγκάθι» ήταν και παραμένει η σημαντική πιθανότητα, να έρθουν αμφισβητήσεις για τις πιθανότητες επίτευξης των στόχων του μνημονίου, από το ΔΝΤ.  Τα στελέχη του, έχουν αμφισβητήσει ανοικτά τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.  Προς το παρόν, η ελληνική Οικονομία έχει ξεπεράσει όλους τους στόχου της διαψεύδοντας προηγούμενες εκτιμήσεις των δανειστών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να προβάλει παράλογες απαιτήσεις. Όμως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τον Μάιο. Τότε θα πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, που θα έχουν βγει από τον Απρίλιο.  Αν υπάρξει αρνητική αναθεώρηση της περσυνής πορείας, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα επιμείνει για επίσπευση στην εφαρμογή μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου να γίνει από το 2019 αντί το 2020.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει και τα 650 ευρώ ανά έτος για πολλούς φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ. Πέρα από το αφορολόγητο, γνώστες των εξελίξεων επιμένουν ότι δεν συζητούνται νέα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Ανάσα, αναμένεται να έρθει τις επόμενες δεκαετίες, όταν όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο αποπληρωμής του χρέους, που θα συνδέει τα ποσά των δόσεων, με την ετήσια ανάπτυξη της Οικονομίας.  

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/319283-E-entole-dotheke-apo-to-Eurogroup-Ayto-einai-to-basiko-senario-elaphrynses-toy-chreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...