Η ενυδάτωση είναι καθοριστική για την υγεία και την καλή σωματική απόδοση

Η ενυδάτωση είναι καθοριστική για την υγεία και την καλή σωματική απόδοση
Η ζωτική σημασία της ενυδάτωσης στην υγεία και την σωματική απόδοση ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 8ου Συνεδρίου DIETS της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης (European Hydration Institute), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οι απώλειες υγρών πρέπει να εξισορροπούνται.
Σύμφωνα με τη Δρ. Μαρία Καψοκεφάλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ απώλειας και πρόσληψης επαρκούς ποσότητας υγρών είναι μείζονος σημασίας για τη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση, και της σωματικής απόδοσης. Πώς εξισορροπούμε όμως την όποια απώλεια υγρών;

Καθημερινά γνωρίζουμε ότι «χάνουμε» περίπου 2-2,5 λίτρα υγρών σε μία ημέρα με φυσιολογική θερμοκρασία και χωρίς σωματική δραστηριότητα, ενώ το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά το καλοκαίρι ή με έντονη σωματική δραστηριότητα. Η EFSA προτείνει ότι οι άνδρες χρειάζονται κατά μέσο όρο συνολικά 2,5 λίτρα νερό ημερησίως, ενώ οι γυναίκες 2 λίτρα. Αυτές οι συστάσεις ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η αυξημένη θερμοκρασία και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ελληνικού καλοκαιριού οι άνθρωποι χρειάζεται να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 1 επιπλέον λίτρο νερού ημερησίως για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Η ποικιλία είναι το κλειδί για την επαρκή ενυδάτωση
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι πρέπει να ενυδατωνόμαστε επαρκώς, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι έως και 25% των υγρών στη διατροφή μας προέρχεται από στερεά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το γιαούρτι και οι σούπες. Το γάλα, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και φυσικά το πόσιμο νερό είναι αυτά που συνεισφέρουν στην κάλυψη του υπόλοιπου 75-80% των αναγκών μας σε υγρά.
Η καθηγήτρια προέτρεψε τους ειδικούς να εκπαιδεύσουν το καταναλωτικό κοινό ώστε να διαμορφώσει σωστές αντιλήψεις σχετικά με τα ροφήματα πλέον του νερού μακριά από προκαταλήψεις και παρανοήσεις.
Μια κλασσική παρανόηση που αφορά την ενυδάτωση από καφεϊνούχα ροφήματα που ενώ έχουν κατηγορηθεί εσφαλμένα με αφυδάτωση, θα πρέπει και μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στις πηγές ενυδάτωσης καθώς σήμερα γνωρίζουμε από μελέτες ότι και αυτά συνεισφέρουν στη συνολική πρόσληψη υγρών.
Μέσα από ένα εξατομικευμένο σχήμα ενυδάτωσης, βασισμένο στις προτιμήσεις του εκάστοτε ατόμου, αυξάνεται η πιθανότητα να πετύχουμε την κάλυψη των αναγκών του σε νερό.
Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων και ροφημάτων με στόχο την ενυδάτωση, την ισορροπία των διατροφικών επιλογών μας με τις αντίστοιχες ανάγκες μας και την τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου σε συνδυασμό με την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά μας με σκοπό έναν ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής που θα αποδώσει τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...