Η επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων «ανέστησε» το Χρηματιστήριο!

Η επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων «ανέστησε» το Χρηματιστήριο!

«Ανάσα» στο ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε η επιτυχής ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου! Μετά από μία δύσκολη περίοδο αβεβαιότητας, όπου η αγορά παρέμεινε παγωμένη και ο Γενικός Δείκτης έχασε όλες τις αντιστάσεις του, το «swap» των 25,47 δις ευρώ, έδωσε δυνάμεις στις τραπεζικές μετοχές, που σήκωσαν τον δείκτη του κλάδου κατά 6,5%. Με τον κλάδο να έχει υψηλό συντελεστή βαρύτητας, στην ελληνική αγορά (20-25%) η «ανάταση» των τραπεζικών ιδρυμάτων, έφερε σημαντική άνοδο για τον Γενικό Δείκτη της τάξης του 1,67%, με το ταμπλό να γράφει στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης 738,31 μονάδες. Υψηλός θεωρείται και ο τζίρος που διαμορφώθηκε στα 72,7 εκατ. Ευρώ.

 Με την ανταλλαγή ομολόγων και την εκκίνηση των πλειστηριασμών να στηρίζουν τις τράπεζες, όχι μόνο ανακτήθηκαν οι 725 μονάδες, αλλά έκλεισε πάνω και από τις 738 μονάδες, λίγο πριν το κλείσιμο του μήνα.

 Με τους επενδυτές να εκτιμούν θετικές εξελίξεις στο πεδίο της αξιολόγησης και την τεχνική συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου να έρχεται όλο και πιο κοντά η αγορά έδειξε ανακούφισή μετά την εκκίνηση των πλειστηριασμών και τα καλά νέα από την ανταλλαγή ομολόγων. Συγκεκριμένα, η Attica είχε άνοδο 11,11%, η Eurobank +10,74%, η Πειραιώς +8,65% και η Εθνική στο +7,29%.

Ικανοποίηση σε χρηματιστήριο, κυβέρνηση και θεσμούς από το «swap»

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  (ΟΔΔΗΧ), η ανταλλαγή ομολόγων ύψους 25,47 δις ευρώ του ελληνικού δημοσίου που είχαν προκύψει από το PSI το 2012, με πέντε νέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το ποσοστό κάλυψης του swap ανήλθε στο υψηλό ποσοστό του 86,1%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, υπήρξε  μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στην ανταλλαγή. Όμως σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το ποσοστό κάλυψης ήταν αρκετά μεγαλύτερο από το 86,1% αν ληφθεί υπόψη ότι περίπου 2,5 δις ευρώ ομολόγων δεν μπορούσαν, για θεσμικούς λόγους, να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανταλλαγής.

Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε «ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές».

Σύμφωνα με τον ίδιο,  «επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί, όπως: Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI». Επίσης «έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/311709-E-epitychia-tes-antallages-omologon-anestese-to-CHrematisterio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...