Η ευεργετική επίδραση του χαδιού στη μάθηση

Η ευεργετική επίδραση του χαδιού στη μάθηση
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ένα και μόνο άγγιγμα είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του πόνου, ωστόσο τώρα μία νέα έρευνα φέρνει στο φως μία ακόμη ευεργετική του ιδιότητα.

Το χάδι ενισχύει τη μάθηση στα παιδιά.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, η τακτική των γονέων να μιλάνε στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα αγγίζουν και να τα γαργαλάνε, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα νήπια.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως τα βοηθά να αναγνωρίζουν ευκολότερα λέξεις μέσα στη ροή του λόγου και κατά συνέπεια τα ωθεί να μιλήσουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα εξέτασε στοιχεία από 48 παιδιά ηλικίας 4 μηνών, τα οποία έβαλαν να ακούσουν δύο φορές το ίδιο ηχογραφημένο μήνυμα.

Την πρώτη φορά και ειδικότερα στο άκουσμα συγκεκριμένων λέξεων οι ερευνητές έπιαναν τα γόνατα των μωρών, ενώ τη δεύτερη δεν τα άγγιζαν. Αντιθέτως άγγιζαν το δικό τους πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα το φρύδι ή το μάγουλό τους.

Όπως προέκυψε, τα μωρά κατά το πρώτο άκουσμα του μηνύματος κατάφεραν να απομονώσουν τις λέξεις εκείνες που άκουγαν ακριβώς τη στιγμή που ένιωθαν το χάδι στο γόνατό τους, σε αντίθεση με τη δεύτερη φορά που δεν φάνηκε να ξεχωρίζουν κάποια λέξη μέσα από τη ροή του μηνύματος.

«Στο παρελθόν είχαμε εξετάσει το ρόλο που παίζει το άγγιγμα στην ανάπτυξη των παιδιών, αλλά δεν είχαμε ασχοληθεί με το αν επηρεάζει τη διαδικασία της μάθησης. Με την παρούσα μελέτη διαπιστώσαμε ότι τα βρέφη μεταχειρίζονται τα χάδια σαν να σχετίζονται με ό,τι ακούνε. Το άγγιγμα πράγματι μπορεί να έχει επίπτωση στην εκμάθηση νέων λέξεων», σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Amanda Seidl.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...