Η ηλικία των γονέων παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης παιδικού αυτισμού

Η ηλικία των γονέων παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης παιδικού αυτισμού
Τα παιδιά που γεννιούνται από έφηβες μητέρες, καθώς και εκείνα των οποίων οι γονείς έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.

Ο αυτισμός, περιγράφει ένα ολόκληρο φάσμα διαταραχών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι οποίες προκαλούνται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα συμπτώματα του παιδιού ποικίλουν σε σοβαρότητα και περιλαμβάνουν συνήθως τη δυσκολία επικοινωνίας και τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα επί του θέματος, καθώς συμπεριέλαβε στοιχεία για περισσότερα από 5,7 εκατομμύρια παιδιά σε πέντε χώρες (από τα οποία περισσότερα από 30.000 είχαν αυτισμό).

Ωστόσο, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Σβεν Σαντίν του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, διευκρινίζουν ότι «αν και η ηλικία των γονιών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυτισμό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, συνολικά, η πλειονότητα των παιδιών που γεννιούνται από γονείς, είτε προχωρημένης, είτε νεαρής ηλικίας, θα αναπτυχθούν φυσιολογικά», χωρίς να εμφανίσουν αυτισμό.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει ότι, ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτισμού ειναι 66% συχνότερος μεταξύ των παιδιών που έχουν γεννηθεί από μπαμπάδες με ηλικία άνω των 50 ετών, σε σχέση με όσους μπαμπάδες είναι 20-30 ετών. Ο αυτισμός είναι επίσης 28% πιθανότερος, όταν ο μπαμπάς είναι 40-50 ετών, από ό,τι 20-30 ετών.

Επίσης, ο αυτισμός είναι 15% συχνότερος μεταξύ των παιδιών που έχουν γεννηθεί από μητέρες 40-50 ετών, έναντι όσων οι μητέρες είναι 20-30 ετών. Επιπλέον, ήταν 18% συχνότερος μεταξύ των παιδιών που είχαν γεννηθεί από μητέρες σε εφηβική ηλικία, σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν 20-30 ετών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συχνότερος είναι ο αυτισμός όταν το παιδί γεννηθεί από γονείς που και οι δύο είναι μεγάλης ηλικίας, αλλά και όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο γονιών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει , είτε όταν ο πατέρας έχει ηλικία 35-44 ετών και η μητέρα είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερη, είτε όταν η μητέρα είναι 30-40 ετών και ο πατέρας είναι πάνω από δέκα χρόνια νεότερος από αυτήν.

Οι ερευνητές αποδίδουν τον αυξημένο κίνδυνο αυτισμού όταν ο πατέρας είναι άνω των 50 ετών, στο γεγονός ότι όσο αυξάνει η ηλικία του άνδρα, τόσο αυξάνονται και οι γενετικές μεταλλάξεις στο σπέρμα. Αυτές οι μεταλλάξεις, με τη σειρά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού.

Αντίθετα, παραμένουν ανεξήγητοι οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία της μητέρας, καθώς και εκείνοι που αφορούν τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο γονιών.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι είναι πολλαπλοί οι μηχανισμοί που συνεισφέρουν στη σχέση ανάμεσα στη ηλικία των γονιών και στον κίνδυνο αυτισμού», σημειώνει ο Δρ Σαντίν.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...