Η θέση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για τη ΝΟΣΤΟΣ

 «Όποιος έχει τα γένια, πρέπει να έχει και τα χτένια»

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας είχε και έχει ξεκάθαρη θέση σ’ ότι αφορά το δήμο Ναυπακτίας. Ως παράταξη παλέψαμε για τη δημιουργία του, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί ιδανικό τόπο με αξιοθαύμαστο τοπίο και αξιόλογα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της ζωής όλων. Πολλοί ήθελαν τη δημιουργία ορεινού δήμου με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια και σε αντίθεση με την εξέλιξη της ζωής. Η πορεία του δήμου μας έδειξε ότι η εκτίμησή μας ήταν σωστή και σ’ αυτή τη γραμμή εντάχθηκε σιωπηρά και η σημερινή δημοτική αρχή με κύριο όχημα την έκθεση ΝΟΣΤΟΣ που ταιριάζει απόλυτα με το δήμο μας.

Η έκθεση ΝΟΣΤΟΣ που έχει ως επίκεντρο τον εναλλακτικό τουρισμό χαιρετίσθηκε και στηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός, ψήφισε τις εισηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο κάνοντας ταυτόχρονα προτάσεις τόσο για τον χρόνο όσο και για το χώρο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Στους απολογισμούς για τη ΝΟΣΤΟΣ τοποθετήθηκε ευθαρσώς και επεσήμανε όλα τα κακώς κείμενα που υπέπεσαν στην αντίληψη της, καθώς είχε αποκλειστεί από την επιτροπή οργάνωσης της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας ότι μια τόσο σημαντική διοργάνωση πλήττεται από τον τρόπο που η δημοτική αρχή τη διαχειρίζεται. (Αναλυτικά όλες οι τοποθετήσεις βρίσκονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία είναι στη διάθεση κάθε δημότη)

Δυστυχώς παρά τις επισημάνσεις μας, τον έλεγχο και τις προτάσεις μας που στόχο είχαν τη γερή θεμελίωση και την ανάπτυξη της έκθεσης, η δημοτική αρχή Λουκόπουλου έβαλε τέλος στη ΝΟΣΤΟΣ χρεώνοντας, όπως πάντα, την ευθύνη πρωτίστως στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε όσους αμφισβητούσαν βασικές επιλογές της που σχετίζονται κυρίως με τη διαφάνεια στη διαχείριση τέτοιων εκδηλώσεων.

Τελευταία πράξη της δημοτικής αρχής ήταν οι συνεντεύξεις του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Σύψα και του δημάρχου που δημοσιοποίησαν το τέλος της έκθεσης χωρίς καμιά ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, που υποκριτικά δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως το κυρίαρχο όργανο που αποφασίζει για τα θέματα του δήμου.

Η ΝΟΣΤΟΣ κατέληξε  πύργος της Βαβέλ για τη δημοτική αρχή

Η δημοτική αρχή έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα των συμβούλων της αντιπολίτευσης και αφού η ίδια είχε πάρει τις αποφάσεις της. Ας δούμε την ουσία των όσων  είπαν στο δημοτικό συμβούλιο τα κορυφαία στελέχη της δημοτικής αρχής.

 Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το ΔΣ λέγοντας ότι η ΝΟΣΤΟΣ δεν μπορεί να γίνει φέτος επειδή οι δήμοι έχουν εκλογές το 2019!! και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή. (πριν μία εβδομάδα είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης στο ΔΣ επειδή θα είχε επαφές στην Αθήνα με υπουργούς !! και θα μας έφερνε νέα τα οποία βέβαια ξέχασε να αναφέρει). Επίσης σε δημόσια δήλωσή του, πριν 20 ημέρες, σε σχετική ερώτηση αν θα γίνει φέτος η ΝΟΣΤΟΣ απάντησε με μοναδικό τρόπο  “αν είναι να γίνει θα γίνει”

  Ο αντιδήμαρχος κ. Σύψας είπε ότι δεν μπόρεσε ως άνθρωπος να σηκώσει τα βάρος από την επίθεση που του έγινε από πολλές μεριές.  Καταφέρθηκε ονομαστικά κατά της κας Ζιαμπάρα, που την θεωρεί υπεύθυνη, γιατί με τις τοποθετήσεις της ανέδειξε τα θέματα της έλλειψης διαφάνειας στη διαχείριση της ΝΟΣΤΟΣ που τόσο πολύ ενόχλησαν τον κ. Αντιδήμαρχο. Τα σημαντικότερα όμως σημεία που έβαλε ο κ. Σύψας φαίνονται στη δισέλιδη συνέντευξή του την εφημερίδα “Eμπρός” (φύλλο 971 σελ. 14 και 15). Εκεί αναφέρει ότι μόνο ο δήμαρχος και ο κ. Κοτσανάς τον στήριξαν. Η παράταξή του δεν τον κάλυψε όταν μέλη της διέδιδαν δημόσια πληροφορίες για υπέρογκα κόστη, κάποια άλλοι συνάδελφοί του διακινούσαν βίντεο με προσβλητικά για το πρόσωπό του σχόλια, ενώ η παράταξή του δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση για να τον στηρίξει

  Ο αντιδήμαρχος κ. Καρακώστας εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΟΣΤΟΣ πρέπει να ανέβει επίπεδο πέρα από τις δυνατότητες του Δήμου Ναυπακτίας. Για το λόγο αυτό  πρέπει να την αναλάβουν άλλοι φορείς και τα αρμόδια υπουργεία. Είπε ότι ίσως πρέπει να αποσυνδεθεί χρονικά από τα παζάρια και ίσως να γίνεται σε άλλο σημείο.

  Ο αντιδήμαρχος κ. Σιαμαντάς επεσήμανε ότι τη ΝΟΣΤΟΣ πρέπει να την αναλάβει ιδιωτικός φορέας διότι ο δήμος με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της

  Ο αντιδήμαρχος κ. Φράγκος είπε ότι πάνω από την εκδήλωση αυτή υπάρχει μία σκιά που δεν μπορέσαμε να την πολεμήσουμε. Υπήρξαν πολλές υπόνοιες και για τον διοργανωτή και για τον τρόπο που έγινε η εκδήλωση αυτή. Η εκδήλωση έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα έχει αποδοχή στη Ναύπακτο αλλά και από τους υπόλοιπους δήμους.

  Ο αντιδήμαρχος κ. Κοτσανάς είπε ότι το κοστούμι της ΝΟΣΤΟΣ ήταν πολύ μεγάλο για το δήμο Ναυπακτίας και πρέπει με θάρρος να πούμε την αλήθεια και να πάρουμε τις αποφάσεις μας δίνοντας βάρος στην εμποροπανήγυρη..

 

 

Απουσία πολιτικού θάρρους για ανάληψη ευθυνών από τη δημοτική αρχή

Θα περίμενε κάποιος ότι με αυτές τις απόψεις των κορυφαίων στελεχών της, η δημοτική αρχή θα είχε το θάρρος να αποδεχθεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και να επανατοποθετήσει σε άλλη βάση την εκδήλωση. Στην ακραία περίπτωση που θα ήθελε να την ακυρώσει έπρεπε να αναλύσει τους πραγματικούς λόγους της ακύρωσης. Αυτό θα ήταν χρήσιμο για όλους. Αντί γι’ αυτό η δημοτική αρχή επέλεξε τον πλάγιο δρόμο, να χρεώσει την αποτυχία της στην μείζονα αντιπολίτευση  η οποία στην ουσία κατηγορείται επειδή ασκεί τα καθήκοντά της.

Η δημοτική αρχή μέχρι και σήμερα δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθετε η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας  για τη ΝΟΣΤΟΣ:

  1. Γιατί η ΝΟΣΤΟΣ κάθε φορά έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ως έκτακτο θέμα, σε οριακά χρονικά περιθώρια πριν τη διοργάνωσή της ;
  2. Γιατί δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία στο δήμο για ένα τέτοιο εγχείρημα, τη στιγμή μάλιστα που η δημοτική αρχή άλλαξε τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου ;
  3. Γιατί περιορίσατε τη διοργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος σε ένα και μόνο αιρετό άτομο;
  4. Γιατί δεν οργανώθηκε η ΝΟΣΤΟΣ από την αρμόδια επιτροπή με εκπροσώπηση και της αντιπολίτευσης;
  5. Γιατί δεν συμμετέχει ούτε ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αιτωλικής, που ανέλαβε και  τη διοργάνωση;
  6. Γιατί ο οικονομικός απολογισμός για τη ΝΟΣΤΟΣ και τις δύο χρονιές ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο 4 μήνες μετά την εκδήλωση και χωριστά από τον απολογισμό των παζαριών που στεγάζονται στον ίδιο χώρο;
  7. Γιατί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επέλεξε να απαντήσει στον έλεγχο της αντιπολίτευσης με τη δημιουργική λογιστική και όχι με την καθαρή αριθμητική, ώστε να μην μείνουν σκιές όσον αφορά τα οικονομικά της εκδήλωσης ;

Στα καθήκοντα της αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος της δημοτικής αρχής και η υποβολή προτάσεων όπου κρίνει ότι θα βοηθήσουν το δήμο. Η ΑΔΚΝ έκανε και κάνει το καθήκον της και στα δύο. Αν η δημοτική αρχή είχε επιλέξει να απαντήσει ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια στα παραπάνω ερωτήματα, όχι μόνο θα είχε εντοπίσει τα λάθη αλλά θα είχε αποτρέψει να ρίξει την αυλαία και μάλιστα με τέτοιο τρόπο για μια διοργάνωση που θα μπορούσε να αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Η δημοτική αρχή καλό θα ήταν να επανακαθορίσει τη θέση της και να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των αποφάσεων της.

Ναύπακτος,  27/6/2018

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...