Η ισχυρότερη υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη της ιστορίας

Η ισχυρότερη υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη της ιστορίας
Η μεγαλύτερη έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου που έχει καταγραφεί ποτέ ίσως θα έμενε άγνωστη για πάντα αν μια παρατηρητική επιβάτης αεροπλάνου δεν είχε τύχει να δει τα ίχνη της στον ωκεανό.

Οι ερευνητές υπολογίζουν τώρα ότι η έκρηξη πρέπει να ήταν δύο φορές ισχυρότερη από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης το 1980 και απελευθέρωσε έως και δύο κυβικά χιλιόμετρα ηφαιστειακού υλικού.

Αυτό που είδε η επιβάτης καθώς πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό ήταν τεράστιες μάζες ελαφρόπετρας να επιπλέουν πάνω από το Τόξο του Κέρμαντεκ, ένα ηφαιστειακό τόξο που περιλαμβάνει μια από τις βαθύτερες τάφρους της Γης.

Εξετάζοντας τον βυθό

Οι γεωλόγοι ενημερώθηκαν για τους πλωτούς σχηματισμούς και άρχισαν να διερευνούν το ενδεχόμενο υποθαλάσσιας έκρηξης.

Το Εργαστήριο Γεωφυσικής της Γαλλικής Πολυνησίας ανέτρεξε στις μετρήσεις των σεισμογράφων και επιβεβαίωσε ότι μια σειρά σχετικά ισχυρών σεισμών είχε συμβεί από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου 2012, με επίκεντρο το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Χαβρ (Havre), το οποίο βρίσκεται 800 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Η εξέταση δορυφορικών εικόνων επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι οι γιγάντιες, επιπλέουσες μάζες ελαφρόπετρας πήγασαν από αυτό το σημείο στις 18 Ιουλίου και μέσα σε λίγες μέρες είχαν εξαπλωθεί σε έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το ηφαίστειο Χαβρ βρίσκεται σύμφωνα με tovima.gr, στο σχετικά μεγάλο βάθος των 1.500 χιλιομέτρων και οι γεωλόγοι θεωρούσαν απίθανο να είχε συμβεί εκεί μια ισχυρή έκρηξη -οι περισσότερες υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις συνήθως συμβαίνουν σε ρηχά νερά, καθώς η μεγάλη πίεση του νερού στα βαθιά νερά καταστέλλει την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο βυθός γύρω από το Χαβρ είχε χαρτογραφηθεί λεπτομερώς το 2002 και χαρτογραφήθηκε εκ νέου μετά την έκρηξη. «Ήμασταν ενθουσιασμένοι. Είχαμε ανακαλύψει ενδείξεις αυτού που αργότερα θα αποδεικνυόταν τη μεγαλύτερη έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην καταγεγραμμένη ιστορία» σχολιάζει στην εφημερίδα Sydney Morning Herald η Ρεμπέκα Κάρεϊ του Πανεπιστημίου της Τασμανίας.

«Η έρευνά μας αποκάλυψε την ύπαρξη πολλαπλών, νέων ηφαιστειακών πόρων σε βάθος 700 έως 1.500 μέτρων» αναφέρει.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί στον επιστημονικό Τύπο, δείχνει ότι η έκρηξη απελευθέρωσε δύο κυβικά χιλιόμετρα πυριτιούχου ελαφρόπετρας.

Η μελέτη δείχνει ότι η εκρηκτική ενεργοποίηση ηφαιστείων είναι πιθανή σε βάθος άνω των 900 μέτρων.

«Ήταν η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποβρύχια έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ, και είναι πιθανό ότι τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται μόνο μια φορά τον αιώνα» λέει η Δρ Κάρεϊ.

«Ήταν πιθανώς δύο φορές μεγαλύτερη από τη διάσημη έκρηξη στο Όρος για Αγίας Ελένης το 1980 και ίσως δέκα φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη του ηφαιστείου Αγιαφγιαλαγιοκούλ της Ισλανδίας το 2012» προσθέτει.

Νέα στοιχεία για την έκρηξη ίσως προκύψουν από την αποστολή στο ηφαίστειο Χαβρ που σχεδιάζει για το 2015 το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...