Η «καταιγίδα» των φόρων έφερε μείωση 2,5 δις στα δηλωθέντα εισοδήματα!

Η «καταιγίδα» των φόρων έφερε μείωση 2,5 δις στα δηλωθέντα εισοδήματα!

Τα μνημόνια έφεραν  αύξηση των φόρων κατά 600%Πως οι νέοι φόροι αύξησαν την φοροδιαφυγή! – Υπό εξαφάνιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες μειώθηκαν κατά 57.000 το 2016!

Υποδήλωση εισοδημάτων φαίνεται πως έφερε το νέο φορολογικό σύστημα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που πλέον, από την μία Εφορία, από την άλλη οι νέες εισφορές του ΕΦΚΑ, δεν ξέρουν από πού να πρωτοφυλαχτούν! Από το 2010 έως το 2015, όπου ακολουθήθηκαν οι συμβουλές των δανειστών, οι φόροι αυξήθηκαν πάνω από 600% ενώ τα εισοδήματα κατέρρευσαν με μείωση  32,8%.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν τη μείωση κατά 2,5 δις ευρώ των δηλωθέντων εισοδημάτων, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, που με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ φαίνεται πως αποφάσισαν μαζικά να δηλώσουν λιγότερα στις φετινές δηλώσεις τους. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι για το οικονομικό έτος 2016 (δηλώσεις 2017), δήλωσαν εισόδημα μειωμένο κατά 18,9%. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο και χωρίς να υπάρχει κάποια ξαφνική καθίζηση της αγοράς, οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δήλωσαν 890 εκατ. ευρώ λιγότερα στο εισόδημά τους, το οποίο έπεσε στα 3,78 δις ευρώ από 4,67 δις το 2015!

Μία εικόνα που αναμένεται να χειροτερεύσει τα επόμενα έτη καθώς οι στόχοι των μνημονίων για πρωτογενή πλεονάσματα ανεβαίνουν στο 3,5%.  Ακόμα και στη λογική ότι οι υπεραποδόσεις από την φορολογία θα  επιστρέφονται πίσω στους πολίτες, αυτό δεν γίνεται αναλογικά, αλλά μόνο στους οικονομικά αδύναμους. Αυτό σημαίνει ότι οι μεσαίοι που πλήρωσαν περισσότερα από όσο χρειάζεται η χώρα, απλά θα γίνουν φτωχότεροι και θα συνεχίσουν να πληρώνουν! 

Μία κατάσταση που δεν θα τελειώσει με το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, καθώς σύμφωνα με το την συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, το 2019 αναμένεται να μειωθούν κατά 1% του ΑΕΠ οι συντάξεις, κάτι που μαζί με τις άλλες μειώσεις που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα, θα στερήσουν πάνω από 2 δις από την ελληνική αγορά, ενώ το 2020 αναμένεται να εφαρμοστεί και η συμφωνημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα φέρει αύξηση της φορολογίας κατά 1% του ΑΕΠ. Αν μέχρι τότε δεν έχει αντισταθμιστεί η εικόνα με ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, τότε η υπερφορολόγηση θα συνεχιστεί και τα  αντίμετρα, που προβλέπει το μνημόνιο, δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν το κόστος στους πολίτες. 

Συνολικά μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν εισοδήματα 72,5 δις ευρώ σημαντικά μειωμένα από τα 75,01 δις  ευρώ, του προηγούμενου έτους.

Η ανάγκη για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, με τα ισχυρά πλεονάσματα (1,75% το 2017) όπως και του υπερπλεονάσματος που μοιράζεται ως  κοινωνικό μέρισμα, έφερε την  υπερφορολόγηση ειδικά στη μεσαία τάξη, τους επιστήμονες και όλους του ελεύθερους επαγγελματίες.

Ένα άλμα στα νούμερα της φοροδιαφυγής που συνοδεύτηκε και από μεγάλη μείωση ελεύθερων επαγγελματιών που απέναντι στον κίνδυνο να χάσουν πάνω από το 70% των εισοδημάτων τους σε φόρους και εισφορές αποφάσισαν να κλείσουν τα βιβλία τους!  Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών σημείωσε «βουτιά» μέσα σε ένα έτος και το 2016 μειώθηκα κατά περίπου 58.000 σε σχέση με το 2015.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνθέτουν την εικόνα  μίας πολύ σκληρής φορολογικής πραγματικότητας, όπου «τιμωρείται» η κερδοφορία, η επιτυχία και η ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Το σταθερό θύμα των αλλαγών στην φορολογία, μισθωτοί και συνταξιούχοι που στερούνται ευελιξίας στην δήλωση των εισοδημάτων τους, συνεχίζουν να πληρώνουν, αλλά και εδώ το συνολικό εισόδημα είναι μειωμένο.  Το 2016  μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν  57,86 δις ευρώ, από τα  58,75 δις του προηγούμενου έτους.  Μία μείωση της τάξης των 890 εκατ. ευρώ! Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων αυτής της κατηγορία και των μικρών περιθωρίων για φοροδιαφυγή, η μείωση θεωρείται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματική μείωση των εισοδημάτων τους.

Όπως προαναφέραμε, το μεγάλο θύμα των φορο-αλλαγών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ,  ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.  Πάνω από 57.700 έκλεισαν τα βιβλία τους, άλλαξαν κατηγορία ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό!

Τέλος, από το «τσουνάμι», των φοροαλλαγών, δεν γλύτωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά όσοι τα νοικιάζουν, αφού η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, έφερε το 2016 μείωση στο ποσό εισοδήματος, με το ποσό που δηλώθηκε να πέφτει στα 5,962 δις ευρώ (ενοίκια), ενώ το προηγούμενο έτος είχαν δηλώσει 6,083 δις ευρώ.  Μία μείωση της τάξης των 121 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/308386-E-kataigida-ton-phoron-ephere-meiose-2-5-dis-sta-delothenta-eisodemata ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...