Η κρίση μείωσε κατά 33% τον όγκο των απορριμμάτων

Η κρίση μείωσε κατά 33% τον όγκο των απορριμμάτων
Δραστική συρρίκνωση του όγκου των αποβλήτων λόγω της ύφεσης και της πτώσης της κατανάλωσης καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα αφού την πενταετία 2008-2013 η μείωση των αποβλήτων συσκευασίας ανήλθε στο 33%.
Η τάση αυτή συνεχίστηκε και πέρσι αλλά με σαφώς μικρότερη ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατά κεφαλήν δείκτης ανάκτησης αποβλήτων συσκευασίας έπεσε κατά 10%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 9% για τρίτη συνεχή χρονιά πέρσι, οι ποσότητες αποβλήτων που ανακτήθηκαν από τους μπλε κάδους στους οποίους διοχετεύονται υλικά που οδηγούνται προς ανακύκλωση (χάρτινες συσκευασίες, γυαλί, αλουμίνιο).

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον ετήσιο απολογισμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης που διαχειρίζεται το σύστημα των μπλε κάδων με 153.000 κάδους σε όλη την επικράτεια και 406 οχήματα, τα νούμερα αυτά αντανακλούν την πτώση της κατανάλωσης, την επίδραση της κρίσης στους δημοτικούς μηχανισμούς συλλογής των απορριμμάτων ανακύκλωσης καθώς ο δείκτης δρομολογίων υποχώρησε κατά 8% ανά 1.000 κατοίκους αλλά και στα αυξημένα κρούσματα αφαίρεσης υλικών από τους μπλε κάδους κυρίως από ομάδες αλλοδαπών.

Παρόλα αυτά το σύστημα των μπλε κάδων εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρό αφού εξυπηρετεί 9,4 εκατομμύρια κατοίκους σε όλη τη χώρα ενώ μόνο πέρσι εντάχθηκαν στο σύστημα σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΕΑΑ κ. Γιάννη Ραζή επιπλέον 570.000 κάτοικοι σε 32 δήμους και παραχωρήθηκαν 16.000 μπλε κάδοι με 20 νέα οχήματα.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...