Η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού!

Η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού!

 Το ισχυρό πλεόνασμα που δημιουργείται στον ΕΦΚΑ, επιτρέπει την διόρθωση των αδικιών που υπάρχουν στην ελληνική αγορά εργασίας, επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας τους στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος. Σε αυτούς τους στόχους, συμπεριέλαβε την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και την ενίσχυση εκείνων οι οποίοι έχασαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Όπως εξήγησε η κυρία Αχτσιόγλου το ασφαλιστικό σύστημα πλέον στέκεται στα πόδια του, «αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες και σιγά σιγά θα βρεθεί μια λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση» όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αιτήσεις για την υπαγωγή οφειλών στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες οφειλέτες, που χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, θα γίνονται ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί πριν αλλάξει ο χρόνος και οι οφειλές, θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ενώ οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο να κάνουν τη σχετική αίτηση έως το τέλος του 2018.

Η ρύθμιση αφορά και φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα, όπως είναι οι έμποροι που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους, εφόσον οι συνολικές οφειλές είναι 20.000 ευρώ ή οφειλές τους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης υπερβαίνουν το 85% του συνόλου των οφειλών τους.

Επίσης, σχετικά με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η υπουργός τόνισε ότι αν είναι έως 20.000 ευρώ, απαιτείται ο οφειλέτης να έχει μια θετική φορολογική δήλωση τον τελευταίο χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης. Από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, υπάρχει ένα ακόμα κριτήριο βιωσιμότητας για ένταξη στη ρύθμιση, δηλαδή το χρέος προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με οκτώ. Στην ρύθμιση υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια, συγκεκριμένα το όριο ότι για να μπεις στην ρύθμιση πρέπει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, να μην έχει 25 φορές μεγαλύτερη αξία από την οφειλή.

Τέλος, η υπουργός, τόνισε ότι η ρύθμιση αφορά εκείνους που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους γιατί στη συνέχεια οι οφειλέτες, περνούν από ένα κριτήριο βιωσιμότητας και γιατί αυτή η ρύθμιση καλύπτει το πεδίο εκείνο που δεν καλύπτει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Το μεγάλο ατού της ρύθμισης είναι ότι προβλέπεται διαγραφή στο 85% των προσαυξήσεων και των τόκων, ενώ ο οφειλέτης παίρνει αμέσως ασφαλιστική ενημερότητα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/315305-E-kybernese-exetazei-ten-ayxese-toy-katotatoy-misthoy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...