Η κυβέρνηση στη μάχη κατά των ναρκωτικών – Όλες οι αποφάσεις του ΚΥΣΚΟΙΠ!

Πέμπτη 23/06/2016 – 19:21Το σχέδιο της κυβέρνησης κατά των ναρκωτικών και οι προτάσεις των αρμόδιων υπουργών, τέθηκαν στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.). Το συμβούλιο, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη,  είχε διευρυμένη σύνθεση με αντικείμενο «Δημόσιες Πολιτικές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων».
Εκτός από τους υπουργούς, στη ειδική θεματική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Εξαρτήσεων, στις 26 Ιουνίου,  συμμετείχαν και ο Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το 18 Άνω – Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).
Από την πλευρά τους, οι φορείς που κάθε μέρα δίνουν τον αγώνα ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες, παρουσίασαν τα σχέδια δράσης τους, εξέθεσαν τα προβλήματα και ανέπτυξαν τις δυνατότητες για ενίσχυση του έργου τους.
Σύμφωνα με το συμβούλιο, παρά τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που πρώτα πλήττουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι δομές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαρτήσεων καταγράφουν καθημερινά σημαντικό έργο, με εμβληματική προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού τους. Αναγνωρίζοντας το παράδειγμα αλληλεγγύης τους, το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. δεσμεύεται για την ολόπλευρη στήριξή τους.
Το συμβούλιο, εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης να καταθέσουν εντός του Ιουλίου την εισήγησή τους για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στο Νόμο περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών (ν.4139/13) και για τη διαδικασία εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της εθνικής πολιτικής και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αρμόδιων οργάνων.  Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση είναι ένα απαραίτητο βήμα-προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
 Μετά την σχετική ενημέρωση, οι υπουργοί εισηγήθηκαν να συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής τριετούς διάρκειας πλάνου χρηματοδότησης των φορέων που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. 
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, ανατέθηκε  στα υπουργεία να εντοπίσουν και να θέσουν σε εφαρμογή συνέργειες με άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής που ήδη υλοποιούνται (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνική Οικονομία, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας), με στόχο την κοινωνική υποστήριξη και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.
Μετά το συμβούλιο, όπου ο  υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων που βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική ένταξη. Στόχοι είναι:
     Η βελτίωση της  πρόσβασης των εξαρτημένων στις υπηρεσίες
    Η διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα των εξαρτημένων
    Η συνέργεια των αρμόδιων φορέων με βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Η ενίσχυση της πολιτικής, θα γίνει τόσο  σε οικονομικούς, όσο και σε  ανθρώπινους πόρους. Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας,  Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια ευρώ (από 21 σε 26), με τη πρώτη νέα μονάδα να έχει ξεκινήσει  τη λειτουργία της στις 6 Ιουνίου 2016 στο κτίριο της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου 21.
Μετά από 10 χρόνια, εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 80 ατόμων, με σκοπό τη στελέχωση των δομών απεξάρτησης σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω-ΨΝΑ και ΨΝΘ. Παράλληλα μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέχρι το Σύστημα να φθάσει σε ικανοποιητικό σημείο ισορροπίας.
Τέλος, σε προχωρημένο βαθμό, βρίσκονται οι συζητήσεις για τη διασφάλιση 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με σκοπό να δημιουργηθούν υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (κέντρα πρόληψης).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...