Η κυβέρνηση ψάχνει τους «200» για την απλή αναλογική

Τετάρτη 29/06/2016 – 20:58«ΜΥΛΟΣ» ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ                                                                                                                                                                                                                                 Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την απλή αναλογική.
Από το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται σχετικά ψύχραιμοι ανεξάρτητα από την έκβαση του αποτελέσματος στην ψηφοφορία, η οποία και θα διενεργηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τα ταξίδια σε Κίνα και Βαρσοβία. 
Η απόφαση Τσίπρα άλλωστε να υιοθετηθεί η πρόταση της απλής αναλογικής- χωρίς το μπόνους- μόνο τυχαία δεν ήταν. Η στόχευση έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 
Συνομιλητές του πρωθυπουργού εξηγούν ότι μετά το ‘12 «ο κόσμος έχει δείξει ότι θέλει συνεργασίες» και αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση φροντίζει και καλλιεργεί από τώρα έδαφος τις μελλοντικές συμμαχίες. Συμμαχίες που σε μία τυχόν εκλογική αναμέτρηση θα έχουν στόχευση κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ψάχνουν πρόσχημα- να τοποθετηθούν για το μπόνους»
Η νέα τοποθέτηση πάντως του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νόμο που θα έχει είτε μπόνους είτε πλαφόν», δεν πέρασε απαρατήρητη.
«Έχουμε καταλάβει όλοι ότι από το ΚΚΕ ψάχνουν ένα πρόσχημα» δήλωσε κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και αν ο νόμος δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 200 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάνει πράξει ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς.
Στο σημείο αυτό μάλιστα, η ίδια πηγή «φωτογραφίζοντας» και πάλι τον Περισσό έθετε το ερώτημα «όταν θα έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας για την κατάργηση του μπόνους τι θα κάνουν; Θα σηκώσουν το χεράκι τους;».
Δύσκολα βγαίνουν τα νούμερα
Τέλος, την ώρα που «όλοι είναι εναντίον όλων», οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πέρα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (144) και των ΑΝΕΛ (9), το Μαξίμου προσμετρά τα «ναι» τους βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (9). Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.Εσωτερικά προβλήματα, εκτιμούν ότι θα έχουν κόμματα όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη (16), ενώ ερώτημα αποτελεί η τελική στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι (10) που έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης ενός μικρού μπόνους. Η Χρυσή Αυγή (18) οδεύει στο «ναι», ενώ δεδομένο είναι το «όχι» της ΝΔ. Τέλος, τέσσερις είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές (Παναγούλης, Γρηγοράκης, Θεοχάρης, Νικολακόπουλος).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...