Η μείωση του χρέους θα φέρει φτηνό χρήμα από τις αγορές

Η μείωση του χρέους θα φέρει φτηνό χρήμα από τις αγορές

Το σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια και την επιτήρηση, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό, στο ότι η Ελλάδα, θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα, βιώσιμη χρηματοδότηση, από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Όμως, το παράδοξο είναι ότι ενώ έχουν γίνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και η οικονομία πετυχαίνει μεγάλα πλεονάσματα ξεπερνώντας τους στόχους του μνημονίου, οι αποδώσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλές.

Συγκεκριμένα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 ήταν 1,75% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις 23 Απριλίου που θα ανακοινωθούν τα στοιχεία, θα φανεί ότι επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους άνω του 3,5%, δηλαδή το διπλάσιο. Παράλληλα, η ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά την είσοδο στην εποχή των μνημονίων έφτασε το 1,4%.  Με αυτή τη βελτίωση η χώρα θα έπρεπε να δανείζεται ήδη πολύ φτηνά από τις αγορές και όχι με το 4,09% που έχει φτάσει το 10ετές ομόλογο. Υπάρχει και εδώ βελτίωση, αλλά θα χρειαστεί να υποχωρήσει σημαντικά για να χρηματοδοτηθεί η χώρα.

Το πρόβλημα, είναι το μεγάλο ύψος του ελληνικού χρέους, που κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν. Όσο και καλά να πηγαίνει η οικονομία, το χρέος θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Μόνη λύση, είναι η ελάφρυνσή του από τους θεσμούς, ώστε να γίνει βιώσιμο. Μία ελάφρυνση, θα φέρει σημαντική μείωση στις αποδώσεις των ομολόγων και θα άνοιγε τη στρόφιγγα της φτηνής ρευστότητας, που θεωρείται απαραίτητο συστατικό για την επιθυμητή Ανάπτυξη.

Σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι στο χρονικό διάστημα μέχρι την οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η αγορά ομολόγων αναμένεται να παρουσιάσει μεταβλητότητα. Οι αγορές θα ενσωματώσουν σταδιακά στις αποτιμήσεις τους το μέγεθος της απομείωσης κάτω από τα εναλλακτικά σενάρια για το χρέος, καθώς επίσης και το πακέτο των υποχρεώσεων για μετά το μνημόνιο.

Ειδικά για την ελάφρυνση του χρέους επισημαίνει ότι αναφέρονται σε συνδυασμό εργαλείων αναδιάρθρωσης όπως ανώτατο πλαφόν επιτοκίων, μετακύληση λήξεων και σύνδεση με τον ρυθμό ανάπτυξης παραπέμποντας σε μια ελάφρυνση της τάξης του 25% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με την Τράπεζα, τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους δείχνουν την αρχή ενός κύκλου διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν την στάση των αγορών.

Μπορεί το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον έχει δυσκολέψει μετά το τέλος του 2017,  αλλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα, γεγονός που λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις αποτιμήσεις των ομολόγων καθώς σε κάθε περίπτωση υποχώρησης των τιμών δημιουργούνται ευκαιρίες εισόδου νέων επενδυτών σε ακόμα καλύτερα επίπεδα αποδόσεων.

Παρά το πλαίσιο ενισχυμένης αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,06% στις 479 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, η μέση απόδοση του Δείκτη μειώθηκε κατά 20 μ.β. στο 4,05%, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση σημειώθηκε και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου στο 3,78%.

Τέλος τα σενάρια για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Θετικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες, που αναμένεται να ολοκληρώσουν τα τεστ αντοχής (stress test) χωρίς προβλήματα και χωρίς ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια από το κράτος. Τα τελικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα δημοσιοποιηθούν στις 4 Μαΐου. Οι τράπεζες θα τα μάθουν την άλλη εβδομάδα,  σε ραντεβού με τον ESM στις 18-19 Απριλίου, στη Φρανκφούρτη. Η επιτυχία των τραπεζών, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, καμία τράπεζα δεν θα χρειαστεί να υποβάλει capital plans, καθώς οι όποιες ανάγκες για ρευστό προκύψουν  θα είναι μικρές και θα τις καλύψει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Σε κάθε περίπτωση, μία επιτυχία στα τεστ, δεν σημαίνει ότι τελειώσανε τα βάσανα. Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν σε επικίνδυνα υψηλά και οι τράπεζες αναμένεται να  προχωρήσουν σε επιπλέον πωλήσεις και την επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

«Κλειδί» θεωρείται και αποπληρωμή του ELA. Η Εθνική έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της και ακολουθούν Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank που θέλουν να έχουν μηδενίσει την εξάρτησή τους έως το τέλος του 2018.

Bank of America: Ανάπτυξη 2% το 2018

Τα επτά καλά που φέρνουν την έξοδο από το μνημόνιο απαριθμεί η σε έκθεσή της η Bank of America -Merrill Lynch για την «αποφοίτηση» της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνεται ότι παρατηρείται  χαλάρωση της λιτότητας,  επάνοδος της εμπιστοσύνης, βελτιωμένες προοπτικές της αγοράς εργασίας, που αναμένεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Ακόμα περισσότερο, η αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης αναμένεται δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Η τράπεζα αναφέρει ότι αν και οι μακροχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν αδύναμες, η χώρα αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 2%.

Οι καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εύκολο έργο φέτος. Οι αναλυτές, επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης η Ελλάδα πετυχαίνει άνετα τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση συνεχίστηκε το 2017 παρά τα αδύναμα έσοδα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός τροχιάς. Επίσης τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, που η Ελλάδα ολοκληρώνει εγκαίρως όλες τις αξιολογήσεις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/328472-E-meiose-toy-chreoys-tha-pherei-phteno-chrema-apo-tis-agores ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...