Η μεγαλύτερη διαρροή για τις υπεράκτιες εταιρίες στην Ιστορία!

Η μεγαλύτερη διαρροή για τις υπεράκτιες εταιρίες στην Ιστορία!

Κατηγορία

kchalkiadakis
Κυριακή 03/04/2016 – 22:54

Η μεγαλύτερη διαρροή για τις υπεράκτιες εταιρίες στην Ιστορία!

ΡΩΣΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ – ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ;                                                                             

  Σάλος με τα «Panama papers», που αποκαλύπτουν σκάνδαλο δανειοδοτήσεων που φαίνεται να αγγίζει ακόμα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν! Μία από τις μεγαλύτερες διαρροές εγγράφων στην Ιστορία, αφορά τις εργασίες της εταιρίας «Mossack Fonseca» μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στην παροχή νομικών υπηρεσιών και την δημιουργία διαφόρων πακέτων σχετικά με την διαχείριση επιχειρήσεων. «Σπεσιαλιτέ», της φαίνεται πως ήταν η δημιουργία υπεράκτιων (offshore) εταιριών, που χρησιμοποιούνταν από πολλούς, ακόμα και διάσημους ηγέτες, για να κρύψουν χρήματα! 

Η Εταιρία επισήμως δεν συζητά καμία περίπτωση παρανομίας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πελατειακό απόρρητο και υπερασπίζεται με θέρμη την συμπεριφορά της αυτή. Υποστηρίζει ότι ακολουθεί το γράμμα του νόμου, ειδικά για τις αναφορές για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Επίσης, μετανιώνει τις όποιες λάθος χρήσεις των υπηρεσιών της από τους πελάτες της και ξεκαθαρίζει ότι κάνει ότι περνά από το χέρι της για να τις αποτρέψει. Τώρα… αν ισχύουν τα όσα αποκαλύπτουν οι δημοσιογράφοι, όποιος θέλει την πιστεύει.

Τα έγγραφα «Panama papers» – που επί της ουσίας είναι ένα χρονικό φορολογικών  παραδείσων για τους πλούσιους και τους ισχυρούς που τους εκθέτουν.  Όμως τι είναι ακριβώς;

 Πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά «Mossack Fonseca» στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία στη συνέχεια, συνεργάστηκε με μία Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών  Δημοσιογράφων.  Δείχνουν πώς, η εταιρεία έχει βοηθήσει τους πελάτες της να ξεπλύνουν χρήματα, για να αποφύγει τις κυρώσεις και να αποφύγει φόρους. Η «Mossack Fonseca» λέει ότι έχει λειτουργήσει άμεμπτη για 40 χρόνια και ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί ή χρεωθεί αδικήματα. Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν αφορούν στις δραστηριότητες εταιρειών στον Παναμά κατά τα έτη 1977 και 2015 και ήδη έχουν προκαλέσει «σεισμό» σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας ακόμα και τους πιο πλούσιους και ισχυρούς να αναρωτηθούν, αν ήρθε η ώρα που τους «τσάκωσαν»!

Ο ρώσικος σύνδεσμος!

Σύμφωνα με τα έγγραφα, μία «παρέα» κοντά στον Πούτιν φαίνεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, με δυνατούς συμμετέχοντες όπως είναι ο Γιούρι Κόβαλτσουκ, φερόμενος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως ένας από τους ταμίες του ρώσου προέδρου, και οι αδελφοί Ρότενμπεργκ: ο Αρκάντι, δάσκαλος τζούντο του Πούτιν και δισεκατομμυριούχος πλέον, και ο Μπόρις. Και για τους δύο είναι σε ισχύ κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Γνώριμος του Πούτιν από τη δεκαετία του 1990 είναι και ο νυν πρωθυπουργός και πρόεδρος το διάστημα 2008-2012, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με τα κείμενα της δημοσιογραφικής ομάδας, από όλα τα έγγραφα της Mossak Fonseca απουσιάζει το όνομα του Πούτιν· ηχογραφήσεις και μαρτυρίες αποκαλύπτουν μάλιστα ότι οι εμπλεκόμενοι αναφέρονται σε αυτόν μόνο με ψευδώνυμα ή με μια χειρονομία προς τον ουρανό… Είναι ωστόσο ένα δίκτυο που δεν θα μπορούσε να στηθεί χωρίς τη γνώση και την υποστήριξή του. Ενώ η  απάντηση του Κρεμλίνου στα ερωτήματα του ICIJ είναι ότι όλα όσα αναφέρονται είναι «επίθεση και μια σειρά από ψέματα». Ο Κόβαλτσουκ, μέσω του δικηγόρου του, δεν απάντησε. Επίσης, η RCB θεωρεί τις καταγγελίες αβάσιμες..

Ανάμεσα στα πρόσωπα που κατονομάζονται να έχουν λογαριασμούς στον Παναμά είναι συγγενείς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρωθυπουργού της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ο Λιονέλ Μέσι και ο πρώην πρόεδρος  της UEFA Μισέλ Παλιτινί.

Πάνω από 2,6 terabytes απόρρητων στοιχείων, μελετήθηκαν και αναλύθηκαν από 106 μέσα μαζικής ενημέρωσης κινητοποιώντας 370 δημοσιογράφους  από τη Γαλλία, την Ινδία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία κ.α.

Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά έγγραφα, περιλαμβάνονται 140 πολιτικοί από 50 χώρες με δεκάδες πολιτικούς ηγέτες!

Η δημοσιογραφική ομάδα των «Panama Papers»: Juliette Garside, Luke Harding, Holly Watt, David Pegg, Helena Bengtsson, Simon Bowers, Owen Gibson  και Nick Hopkins

Σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς, εταιρείες όπως η Mossack Fonseca που βοηθούν στη δημιουργία offshore και τραπεζικών λογαριασμών υποτίθεται ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τους πελάτες που μπορεί να εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες πράξεις. Καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα «Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα» (ΠΕΠ) – δηλαδή κυβερνητικά στελέχη ή μέλη των οικογένειών τους ή συνεργάτες τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Αν κάποιος είναι «ΠΕΠ», ο μεσάζοντας που δημιουργεί εταιρείες του οφείλει να εξετάσει προσεκτικά τις δραστηριότητές του «ΠΕΠ» ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...