Η ομιλία Παπανδρέου στο Αγρίνιο (video-φωτό)

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε σήμερα στο Αγρίνιο, με την ιδιότητα πλέον του προέδρου του νέου κόμματος που ίδρυσε πριν λίγες ημέρες, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.Μίλησε στο Παπαστράτειο Μέγαρο επιλέγοντας μάλιστα την Αιτωλοακαρνανία ως πρώτο σταθμό των περιοδειών του ενόψει της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου.

2
Ο Γ.Παπανδρέου έγινε θερμά δεκτός γύρω στις 18:40 στο κατάμεστο Παπαστράτειο ενώ και κατά τη διάρκειά της ομιλίας του υπήρξε παλμός και ακούστηκε πολλές φορές η ιαχή «Παπανδρέου» αλλά και τα συνθήματα «Γιώργο μαζί για την αλλαγή», “Γιώργο γερά να πέσει η δεξιά».
Το ακροατήριο αποτελούνταν φυσικά από  πρώην φίλους και μέλη καθώς και αυτοδιοικητικά και πολιτικά στελέχη που μέχρι τώρα ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών οι Θάνος Μωραΐτης (για τον οποίο έκανε ειδική αναφορά ο Γ.Παπανδρέου), Ανδρέας Μακρυπίδης, Θύμιος Σώκος, Παύλος Μοσχολιός, Γιάννης Βαϊνάς, Θανάσης Τορουνίδης, Θόδωρος Πορφύρης, Θ.Κατερινόπουλος. Πολλά επίσης μέλη της περιφερειακής αρχής και μεταξύ αυτών οι αντιπεριφερειάρχες Χρ. Σταρακά και Ν. Υφαντής.
Βασικό συμπέρασμα πως ο Γ.Παπανδρέου στο Αγρίνιο διατηρεί ισχυρά ερείσματα στο ακροατήριο του πρώην κόμματος του. Η επιχειρηματολογία του κινήθηκε στην υπεράσπιση της κυβερνητικής του θητείας, κάνοντας ξανά κριτική για την πενταετία 2004-2009 αλλά και στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνοντας παράλληλα και σε μικρής έκτασης αυτοκριτική.
«Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή με…Ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας.Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό. Ένα Κίνημα – πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι όμως «πατερίτσα» της δεξιάς, όχι ουραγός κανενός, ούτε μιας αριστερής συντήρησης. Ένα Κίνημα Συμμετοχής – Αυτοοργάνωσης, που στέκεται απέναντι στον ελιτισμό, την αλαζονεία της εξουσίας και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν! Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλο το Αγρίνιο, σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, για την εμπιστοσύνη σας. Όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και σήμερα», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Γ.Παπανδρέου.
«Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα. Είναι αδιανόητο μετά τα όσα περάσαμε και θυσιάσαμε να έχουμε και πάλι ανασφάλεια.
Επαναφορά σεναρίων εξόδου από το ευρώ σε όλο το διεθνή τύπο.Είναι άδικο για την Ελλάδα, άδικο για τους Έλληνες.Είναι εξοργιστικό μετά από όσα κάναμε, αυτό να συζητιέται πάλι σήμερα. Εξοργιστικό!Ποιος ευθύνεται φίλες και φίλοι; Πρώτα απ’ όλα, Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας που κυβέρνησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Απέτυχαν να εξασφαλίσουν ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο. Απέτυχαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην επόμενη μέρα. Παρά τη διακομματική στήριξη στη Βουλή, που την περίοδο 2009-2011 δεν υπήρχε. Θα θυμόσαστε – Όλοι μας πετροβολούσαν», είπε.
Σύμφωνα με τον κ.Παπανδρέου «μόνο ένα παρόμοιο συγκεκριμένο, ρηξικέλευθο και αποφασιστικό δικό μας Ελληνικό Σχέδιο, θα μας δώσει δύναμη διαπραγματευτική απέναντι στους εταίρους μας, στη σημερινή συγκυρία, ώστε να πούμε: όχι άλλη πολιτική εξοντωτικής λιτότητας! Μόνο με ένα δικό μας φιλόδοξο Σχέδιο, θα μπορέσουμε να πετύχουμε και τους καλύτερους όρους στην διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του χρέους μας. Το Σχέδιο μας βασίζεται σε ένα τρίπτυχο – Απελευθέρωση, Ανθρωπιά, Ανάπτυξη»

“Όπως ο Αντρέας το 1974″
Aιτιολογώντας την ίδρυση του νέου κόμματος υποστήριξε: “Σήμερα, με το Κίνημά μας, κάνουμε το επόμενο βήμα, χτίζουμε μαζί τον επόμενο σταθμό στην ιστορική διαδρομή των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και του σοσιαλισμού. Επιλέξαμε τη ρήξη με το κομματικό κατεστημένο.
Όπως ο Αντρέας το 1974.Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο.Τον πολύ δύσκολο δρόμο.Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα.
Κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.Τους αγνοούν.Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για «διάσπαση».Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη.Και μέσα από αυτήν, για την εκ νέου σύνθεση των δυνάμεων της προόδου από τη βάση – και στη βάση των αξιών μας, όχι με παιχνίδια κορυφής που δεν αφορούν κανένα. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός. Είναι υπόθεση πολλών. Πάρα πολλών“.

«Έμαθα κι εγώ»

Ως κάποιου τύπου αυτοκριτική μπορεί αν χαρακτηριστεί η αναφορά: «Ναι, ως Πρωθυπουργός, μπροστά στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, «κατάπια» πολλά. Ανέχτηκα για καιρό συμπεριφορές που ήξερα ότι μας πληγώνουν. Ανέχτηκα στρογγυλέματα θέσεων και συμβιβασμούς .Περισσότερους από ό,τι έπρεπε. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός. Έμαθα κι εγώ. Είμαι αποφασισμένος»

“Με τους πραγματικούς εμπρηστές της χώρας θα ασχοληθεί επιτέλους κανείς;”

«Ζητάμε, και σωστά γιατί έτσι είναι η πολιτική, αυτοκριτική από τους πυροσβέστες γιατί δεν αντιμετώπισαν καλύτερα την φωτιά, μέσα στις χειρότερες για τη χώρα δυνατές συνθήκες. Με τους πραγματικούς εμπρηστές της χώρας και της ελληνικής οικονομίας θα ασχοληθεί επιτέλους κανείς;Κανένα Μνημόνιο δεν θα ήταν αναγκαίο, αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία προς το χάος την περίοδο 2004-2009.Γιατί εκεί κρύβονται οι πραγματικές αιτίες της πτώσης. Της πτώσης μιας χώρας που βρέθηκε στις 30 πλουσιότερες, αλλά που είχε θεσμούς και πρακτικές διακυβέρνησης που σπαταλούσαν τον πλούτο και τις δυνατότητες του ελληνικού λαού», είπε ο πρώην πρωθυπουργός στρέφοντας τα βέλη του στην πενταετία Καραμανλή.

πηγη agrinionews.gr

Δείτε video και φωτό την ομιλία Παπανδρέου:

1345678

unnamed

unnamed

3

unnamed

unnamed

unnamed

unnamed
unnamedunnamed

unnamed

σωκος

unnamed



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...