Η οριστική έξοδος από τα μνημόνια περνάει μέσα από τις αγορές!

Η οριστική έξοδος από τα μνημόνια περνάει μέσα από τις αγορές!

Τρέχουν οι εξελίξεις για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης μετά την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας από το Eurogroup. Από τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί το 30%. Στόχος κυβέρνησης και θεσμών, είναι να έχουν κλείσει όλα μέχρι τις 22 Ιανουαρίου καθώς στην συνεδρίαση του Συμβουλίου, θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα συμμόρφωσης αλλά και το αναθεωρημένο μνημόνιο, ώστε να κλείσει η πολιτική συμφωνία.

Εκτός από την εκκίνηση της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης φέρνει και την απελευθέρωση της επόμενης δόσης από τους θεσμούς.  Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά «αφετηρία» θα είναι τα 5 δις ευρώ.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει προετοιμασία για την δ’ αξιολόγηση που θα ακολουθήσει, με ευρωπαϊκές πηγές, να κάνουν λόγο για ακόμα 80 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του προγράμματος και να συμφωνηθεί η πορεία της ελληνικής Οικονομίας στην επόμενη ημέρα, μετά το μνημόνιο. Στην δ’ αξιολόγηση, οι δανειστές περιμένουν υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων με σηματωρό τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για 2,7 δισ. ευρώ εσόδων αλλά και 82 «βασικών παραδοτέων», τα οποία θα περιλαμβάνονται στην επικαιροποίηση του μνημονίου για την τέταρτη αξιολόγηση.

 Πάντως, υπάρχουν θέματα τα οποία μπορεί να συμφωνήθηκαν, αλλά η επιτυχία τους, δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση. Τέτοιο είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Τους επόμενους μήνες, η διαρκής υλοποίηση ηλεκτρονικών και φυσικών πλειστηριασμών, με την προσθήκη της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο, Η τελευταία αυτή παράμετρος αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και θα πρέπει η σχετική διάταξη να ψηφιστεί το αργότερο εντός Ιανουαρίου.

Όπως ξεκαθάρισε μετά το Eurogroup ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εκταμιεύσει όλο το ποσό του δανείου των 86 δις, του τρίτου ελληνικού προγράμματος στήριξης. Αν ακολουθηθεί ο υπάρχον σχεδιασμός, θα εκταμιευτούν περίπου 18,4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος ενώ θα απομείνουν περίπου 27,4 δις ευρώ ως υπόλοιπο. Μέρος αυτών των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν μαζί με περίπου άλλα 6-9 δις που αναμένεται να αντλήσει η κυβέρνηση από τις επόμενες 2-3 εξόδους της στις αγορές και όλα μαζί να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας». Αυτά τα χρήματα θα εξασφαλίσουν την κάλυψη  των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το 2019

Κοστέλο: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στην ώρα τους, έχει μπει σε θετική τροχιά και έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος είπε ότι «ο όρος καθαρή έξοδος δεν είναι ίσως η καταλληλότερη και πιο χρήσιμη ορολογία», καθώς η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε ακόμα , αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο ήταν το τι χρειάζεται να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση. Και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά ακόμη, τόνισε.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Κομισιόν, «υπάρχει μία θετική τροχιά που επιτρέπει να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι σημαντικό οι ελληνικές Αρχές να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα πριν από τις 24 Ιανουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup».

Όπως επισήμανε στην συνέχεια, τα Ευρωπαϊκά όργανα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα υπάρξει περιθώριο ενίσχυσης των κοινωνικών δαπανών.

Στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού επιμελητηρίου, μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου όπου ανέφερε ότι  το αναπτυξιακό σχέδιο του Ελληνικού θα διπλασιάσει τον τουρισμό της Αθήνας.

«Να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό»

Να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ζήτησε και στέλεχος των θεσμών. Όπως έγινε γνωστό, ευρωπαϊκή πηγή δίνοντας έμφαση στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι ξεκίνησαν, πρέπει «να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό». «Θέλουμε να δούμε μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό, να αρχίσουν να κατασκευάζουν πράγματα και να δημιουργούν θέσεις εργασίας», τόνισε.

Από την κυβέρνηση ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας ζήτησε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Όπως είπε, «Αγγίζουμε, πολύ δύσκολα θέματα με βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις. Παράδειγμα η ΔΕΗ που είναι ταμπού για όλο το πολιτικό σύστημα. Αγγίζοντάς το προκαλούμε ισχυρές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Η επιτυχής επίλυση θα είναι δοκιμασία και κριτήριο για το αν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Τσακαλώτος: Ο πρόεδρος του Eurogroup χρειάζεται υπομονή και θάρρος

 Μετά την χθεσινή εκλογή του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο στην ηγεσία του Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στην ολλανδική εφημερίδα “De Volkskrant” χαρακτηρίζει «σκληρό» τον ολλανδό συνάδελφό του, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι λειτούργησε ως ειλικρινής μεσολαβητής σε πολλά θέματα.

Στουρνάρας: Κίνδυνος για την οικονομία οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές

«Κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα αποτελούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Σχετικά με τις προοπτικές ανόδου των επενδύσεων στη χώρα τόνισε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων συνέχισε να κατευθύνεται κυρίως, όπως και το 2016, στους τομείς των υπηρεσιών. Οι αυξημένες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων δείχνουν ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη του προγράμματος.

Δεν αφήνουν περιθώρια για ακύρωση των μέτρων οι δανειστές

«Όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία, δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτές δεσμεύσεις στο μνημόνιο και όχι μόνο με το ΔΝΤ», τόνισαν εχθές ευρωπαϊκές πηγές στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστούν τα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων, ή του αφορολόγητου, αν υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Όπως απάντησε ο κοινοτικός αξιωματούχος, αν αρχίσουμε να ξηλώνουμε κομμάτια της συμφωνίας, αυτό θα περιέπλεκε πάρα πολύ τις διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά όμως, τα μέτρα μπορεί να έρθουν γρηγορότερα! Σχετικά με την ενδεχόμενη ταχύτερη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου το 2019 αντί για το 2020, οι θεσμοί αφήνουν ανοιχτό το θέμα, επισημαίνοντας ότι θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τον ερχόμενο Μάιο στην δ’ αξιολόγησης.

 «Δεν υπάρχουν περιθώρια παράτασης για το ΦΠΑ στα νησιά»

Σχετικά με το θέμα αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, εκτίμησε ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών, δεδομένου ότι η διατήρηση δύο ταχυτήτων στον ΦΠΑ δημιουργεί γραφειοκρατία. Με αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο αναβολής της προβλεπόμενης αύξησης 30% των συντελεστών από την 1.1.2018 περιορίζεται δραστικά, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή πρόθεση να ενισχυθούν τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312540-E-oristike-exodos-apo-ta-mnemonia-pernaei-mesa-apo-tis-agores ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...