Η πίεση στα 50 ανοίγει τον δρόμο στην άνοια

Η πίεση στα 50 ανοίγει τον δρόμο στην άνοια
Οι πάσχοντες από αρρύθμιστη υπέρταση στη μέση ηλικία έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών δύο δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αυξημένο κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, διατρέχουν και οι 50άρηδες με προϋπέρταση, δηλαδή με οριακά αυξημένη πίεση, αλλά και όσοι υπερτασικοί κάνουν θεραπεία.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η αρρύθμιστη πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για άνοια, καθώς η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ανοίγει το δρόμο για την εκδήλωσή της.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «JAMA Neurology» επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες την εξέλιξη των νοητικών λειτουργιών σχεδόν 13.000 εθελοντών.

Οι εθελοντές είχαν ηλικία 48 έως 67 ετών στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που άρχισε η μελέτη, ενώ στον τελευταίο επανέλεγχο (την τριετία 2011-2013) πάνω από 5.000 από αυτούς βρίσκονταν ακόμη εν ζωή.

Ως προϋπερτασικοί θεωρήθηκαν οι εθελοντές με πίεση από 121/81 έως και 139/89 mmHg, ως υπερτασικοί όσοι είχαν πίεση από 140/90 και πάνω, και ως υγιείς όσοι είχαν πίεση από 120/80 mmHg και κάτω.

Οι εθελοντές με αρρύθμιστη υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου έως τον τελευταίο επανέλεγχο σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Επιπλέον, όσοι είχαν επιζήσει, είχαν κατά 6,5% μεγαλύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους στον τελευταίο επανέλεγχο, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Η διαφορά αυτή σημαίνει πως οι νοητικές λειτουργίες ήταν «γερασμένες» κατά 2,7 χρόνια σε σύγκριση με εκείνες των ατόμων δίχως υπέρταση, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Γκότσμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Τζωνς Χόπκινς.

Στους εθελοντές με προϋπέρταση και σε εκείνους που έκαναν θεραπεία για την υπέρταση, οι ανάλογες αυξήσεις ήταν μεν υπαρκτές, αλλά σαφώς μικρότερες.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...