Η πολλή σκέψη… κουράζει

Η πολλή σκέψη… κουράζει

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τρίτη 12/04/2016 – 21:36

Η πολλή σκέψη... κουράζει

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 20% ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΣ                                                 

Το πολυπλοκότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος είναι χωρίς αμφιβολία ο εγκέφαλος.

Ωστόσο, τν ώρα που η λειτουργία του αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο μελέτης, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει ανάμεσα στα σχεδόν 86 δισεκατομμύρια κύτταρα του.

Σύμφωνα με έρευνα, παρόλο που ο εγκέφαλος ζυγίζει σχεδόν όσο το 2% του συνολικού μας βάρους, είναι διαπιστωμένο ότι καταναλώνει περίπου το 20% της ενέργειας και του οξυγόνου μας.

Οι επιστήμονες, μέχρι πρόσφατα, πίστευαν πως αυτό οφείλεται στην τροφοδοσία των νευρώνων, ώστε αυτοί να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οπως φαίνεται όμως, αυτή δεν είναι η μοναδική εξήγηση του φαινομένου. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Η.Π.Α, μόνο τα δύο τρίτα της συνολικής ενέργειας χρησιμοποιούνται για να «ηλεκτροδοτήσουν» την επικοινωνία των νευρώνων. Σε τι χρειάζεται όμως το εναπομείναν ένα τρίτο;

Σύμφωνα με τον Wei Chen, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, η υπόλοιπη ενέργεια χρειάζεται, όπως ανέφερε, για την «καθαριότητα» του εγκεφάλου και την διατήρηση της υγιούς κατάστασης των κυττάρων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους απεικονίζοντας τον εγκέφαλο με φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού (MRS) για τη μέτρηση της ενεργειακής παραγωγής σε κάθε του δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία υπάρχει εδώ και τρεις δεκαετίες, όμως συνήθως χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της λειτουργίας του μεταβολισμού σε διαφορετικούς ιστούς. Σύμφωνα με τον Chen όμως, μπορεί να φανεί καθοριστική για την ανίχνευση σημαντικών πληροφοριών για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...