Η προίκα των μνημονίων, 244.714 λουκέτα και 842.670 χαμένες θέσεις εργασίας!

Τρίτη 05/07/2016 – 22:07

Όλο και πιο δύσκολος γίνεται ο αγώνας επιβίωσης στην ελληνική αγορά για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τα «λουκέτα» να πέφτουν βροχή και κάθε μέρα να δημιουργούνται νέοι άνεργοι. Μία σκληρή πραγματικότητα που έχει κάνει τα μισά νοικοκυριά να ζουν με κύριο εισόδημα μία σύνταξη και χιλιάδες άλλα, να μη έχουν κανένα, εκτός από κάποιο επίδομα με το οποίο φυτοζωούν.

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό επιχειρείν, η σπίθα της ελληνικής παραγωγής, από όπου θα περίμενε κανείς να έρθει η ανάπτυξη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κατεβασμένα ρολά και τον αφελληνισμό της αγοράς. «Μετά τα χιλιάδες οδυνηρά λουκέτα των μικρότερων ακολουθούν τα ηχηρά κανόνια των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αφελληνισμό την επιχειρηματικότητα του τόπου», προειδοποιεί ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, μέσα από δήλωσή του, όπου τονίζει την έκταση της καταστροφής από την επιβολή των μνημονίων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα νούμερα της συρρίκνωσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας που παραθέτει. «από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015.

Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η «εξαφάνιση» αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δις ευρώ προϊόντος».

Μία καταστροφή που όπως επισημαίνει «συνεχίζεται, όμως, φέτος με μεγαλύτερη ένταση, αφού τα «λουκέτα» στα 45 καταστήματα της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» στα μέσα του Απριλίου ήταν το αμέσως προηγούμενο συμβάν μετά τον Μαρινόπουλο και την Jet oil». Με την επιχειρηματικότητα να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τονίζει πως «αυτή τη στιγμή προέχει η διασφάλιση των 14.000 περίπου απλήρωτων εργαζομένων καθώς επίσης και η αποπληρωμή χιλιάδων μικρών προμηθευτών των εταιρειών υπό πτώχευση εν λειτουργία».

Ο κίνδυνος αφελληνισμού της επιχειρηματικότητας

Την ώρα που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, όλοι περιμένουν τον «από μηχανής θεό», των ξένων επενδύσεων, να έρθουν και να φέρουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «Από τη μία καλούμε για επενδύσεις τους ξένους και από την άλλη κλείνουν ή μεταναστεύουν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι ο ορισμός της “δημιουργικής καταστροφής”, όπως εδώ και χρόνια τον έχει ορίσει ο Σουμπέρτερ, μια διαδικασία που προσωπικά δεν αποδέχομαι και ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε κάθε επιχειρηματία».

Οι παθογένειες της ελληνική Οικονομίας τροχοπέδη της Ανάπτυξης

«Γιατί να έρθει ο άλλος να επενδύσει σε μία χώρα που τρώει τα παιδιά της; Ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε και θα τα καταφέρει ο ξένος επενδυτής;» Ερωτήματα που καίνε και μαζί με τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής αγοράς, φαίνεται πως αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Όμως με την συνολική επιβάρυνση να φθάνει σχεδόν το 52% των εσόδων, των επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, το αντίστοιχο ποσοστό σε δεν ξεπερνά το 27%, το ερώτημα είναι τι είναι αυτό που θα κάνει τον ξένο επενδυτή να επιλέξει την Ελλάδα.

Η «πικρή», αντιαναπτυξιακή αλήθεια των αριθμών

Τα νούμερα είναι καταδίκη για την ελληνική υπόθεση, καθώς την στιγμή που χώρες δίπλα στην Ελλάδα, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος,  οι συντελεστές είναι στο 10% και 12,5% αντίστοιχα, ο φορολογικός συντελεστής στη χώρα μας, φτάνει στο 29%!

Αν κάποιος υπολογίσει και τις εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα, από στην Ελλάδα φτάνουν το 24,6% που είναι σχεδόν 10% πάνω από τον μέσω όρο των γειτονικών χωρών! Μαζί και ο  ΦΠΑ, που έχει ανέβει στο 24%, ενώ στην Αλβανία είναι 20%, στα Σκόπια είναι  18%, στην Βουλγαρία 20% και στην Κύπρο μόλις 19% !

Τέλος αν κάποιος  αθροίσει και δει την συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, τότε θα δει πως ενώ στην Ελλάδα φτάνει στο 51,9% των εσόδων, στις γειτονικές χώρες είναι 38,5% στην Αλβανία, 12,9% στα Σκόπια, 27% στη Βουλγαρία και 24,4% στην Κύπρο!

Ο κύκλος της ύφεσης στην αγορά

Με αυτά και αυτά, η επιχειρηματικότητα στραγγαλίζεται και τα λουκέτα πέφτουν βροχή, δημιουργώντας νέους ανέργους, που μη μπορώντας να ξαναβρούν εργασία, παραμένουν σε αναζήτηση, επιβαρύνοντας το σύστημα.

Αυτό αυξάνει την ανάγκη για πόρους που χρειάζονται οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και τα διάφορα επιδόματα και το κράτος για να εξυπηρετήσει αυτές και άλλες ανάγκες,  αφού έχει κόψει ότι κόβεται, αναγκάζεται να ανεβάσει την φορολογία.

Με την αγορά να περιμένει το σπάσιμο αυτού του υφεσιακού κύκλου, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πιέσεις των δανειστών, που βάζουν συνέχεια εμπόδια, επιμένοντας εμμονικά στην λάθος συνταγή της λιτότητας και το πόνου που προκαλέι στον ελληνικό λαό.

«Όχι» στην κρατικοδίαιτη βοήθεια, «Ναι» στην οικονομική στήριξη

Η ανησυχία της αγοράς που εκφράζει ο Βασίλης Κορκίδης, είναι μήπως «μετά τα οδυνηρά λουκέτα των μικρότερων, ακολουθούν τα κανόνια των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, και μετά τον αφελληνισμό των τραπεζών ακολουθεί ο αφελληνισμός της επιχειρηματικότητάς μας». 

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει  όπως τονίζεται από την ΕΣΕΕ, ότι οι μικρομεσαίοι της αγοράς δεν ζητούν  κρατικοδίαιτη βοήθεια, αλλά οικονομική στήριξη την οποία τονίζουν πως  δεν έλαβαν ποτέ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...