Η πτώση των τιμών καυσίμων έριξε τις εξαγωγές, λέει το Υπ.Εξωτερικών

Το υπ. Εξωτερικών δίνει την «πραγματική εικόνα» των εξαγωγών

Η υποτίμηση της διεθνούς τιμής των καυσίμων είναι ο «ένοχος» για την πτώση των εξαγωγών, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, που όπως αναφέρει δίνει την πραγματική εικόνα των εξαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανακοίνωση, έρχεται μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων που σύμφωνα με το υπουργείο εμφάνισαν «με δραματικούς τόνους την εικόνα μας».

Δυνατό «χαρτί», των ελληνικών εξαγωγών, είναι τα αγροτικά προϊόντα τροφίμων, που «αυξήθηκαν κατά 9,0% παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση και στις εξαγόμενες ποσότητες τους, κατά 23,6%, παρά το εμπάργκο της Ρωσίας». Επίσης,  καλή πορεία είχαν και οι εξαγωγές ποτών και καπνού σημειώνοντας αύξηση 14,4 %.

Στο εξάμηνο, (Ιανουάριος – Ιούνιος 2016), η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, μαζί με τα πετρελαιοειδή κατεγράφει στα 11,975 δις  ευρώ έναντι 13,027  δις  ευρώ του εξαμήνου του 2015, μία  μείωση 8,1%.

Χωρίς τα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή, η ανακοίνωση τονίζει πως «οι τιμές των οποίων επηρεάζονται άμεσα από τις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν μικρότερη μείωση, σε σχέση με το σύνολο, της τάξης του 1,4% , δηλαδή κατά 125,9 εκατ. ευρώ».

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην υποχώρηση του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, την ίδια περίοδο,  κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο, στη ραγδαία υποχώρηση της εμπορικής αξίας των εξαγωγών καυσίµων κατά 24% και όχι τόσο στις εξαγώγιμες ποσότητες τους. Όπως τονίζεται από το υπουργείο, αυτό έγινε  «λόγω μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και όχι λόγω πτώσης της ανταγωνιστικότητάς τους». Μάλιστα σε όρους ποσότητας, οι εξαγωγές  καυσίμων αυξήθηκαν «κατά 11,7% , από 8.457.523.557 κιλά που ήταν το εξάμηνο του 2015 σε 9.445.159.723 κιλά την ίδια περίοδο το 2016».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...