Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας πρέπει να είναι ανεξάρτητος, μόνιμος για μια πενταετία και όχι κομματικός

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας πρέπει να είναι ανεξάρτητος, μόνιμος για μια πενταετία και όχι κομματικός

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Ενημέρωση» με τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Ναντίν Χαρδαλιά, μεταξύ άλλων τόνισε:

Στο τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της πυρκαγιάς δεν μιλήσαμε, καθώς θεωρήσαμε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αντίθετα, η κυβέρνηση εκείνες τις τρεις μέρες επέλεξε να κάνει επικοινωνιακά σόου.

Ο πρωθυπουργός το βράδυ που καιγόταν κόσμος, έκανε το πρώτο σόου, με σύσκεψη σε ζωντανή μετάδοση, όπου δεν συζητούσαν καν για τους ανθρώπους. Αν δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί ενώ ήδη έφταναν νεκροί στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη και είναι ανίκανη να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση.

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε πάλι εντός του τριημέρου εθνικού πένθους στο πάνελ κάθισαν τέσσερεις, εκ των οποίων οι τρεις έχουν φύγει και φαντάζομαι δεν έφυγαν για την αυθαίρετη δόμηση πριν 10 και 20 χρόνια στη χώρα.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι σαν τις «αυταπάτες». Είχε μιλήσει για αυταπάτες ο κ. Τσίπρας και νόμισε ότι ξεμπέρδεψε, τώρα λέει «πολιτικές ευθύνες» και νομίζει ότι ξεμπερδεύει.

Έκανε 12 μέρες να καταλάβει ότι πρέπει να αρχίσουν να αποδίδονται πολιτικές ευθύνες και ο μόνος λόγος που δέχεται παραιτήσεις είναι λόγω της λαϊκής οργής.

Το επόμενο σόου που αναμένεται είναι με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η καταστροφή έγινε επειδή εκείνο το κρίσιμο πεντάωρο δεν υπήρχε εκείνος ο συντονιστής και ο αρμόδιος που θα είχε την ευθύνη, για την εκτροπή των αυτοκινήτων, την εκκένωση των οικισμών, την παρέμβαση ελικοπτέρων για φωτισμό, την εκκένωση από τη θάλασσα κλπ.

Αυτός ο κεντρικός συντονιστής δεν υπήρχε. Πρότασή μου είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας να είναι μόνιμη θέση, 5ετίας, ανεξάρτητος της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι κομματικός, ο οποίος θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος.

Ο νέος γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είναι ένα κομματικό πρόσωπο, το οποίο ήταν στην Γ.Γ. Εξοπλισμών, είχε θέση στα θέματα άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζω τις διοικητικές του ικανότητες στο θέμα αυτό. Όσο όμως βάζουμε άτομα σε κρίσιμα πόστα για τη χώρα με στόχο την τακτοποίηση κομματικών υποθέσεων, τόσο η χώρα θα βαλτώνει. Να θυμίσω Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου σε κρίσιμα πόστα, αυτό συνεχίζεται και σήμερα.

Την συνέντευξη Τύπου εκείνης της Πέμπτης την συντόνιζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ στην πρώτη γραμμή ήταν και ο Νίκος Παπάς. Συνεπώς, εδώ υπάρχει μια συνολική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν μπορεί ο καθένας να αποποιείται των ευθυνών του.

Είναι αδιανόητο αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας, οι πολιτικές ευθύνες δεν αναλαμβάνονται στα λόγια. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να πει ποια είναι τα λάθη, για παράδειγμα στην έλλειψη συντονισμού. Για να φτάσουμε στην απόδοση ευθυνών, πρέπει να κατανοήσουμε ποια έγιναν λάθος.

Δεν είναι δυνατόν να στέλνεις τον κόσμο στο Μάτι, προφανώς έχοντας την εκτίμηση ότι εκεί δεν θα φτάσει η πυρκαγιά. Αυτό δεν είναι ένα αυταπόδεικτο κεντρικό λάθος; Υπάρχει ευθύνη των αρμοδίων. Της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που ορίζει τους υπουργούς; Αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι υπηρεσιακοί, ευθύνη δεν έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί στην κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας;

Αυτό που με απασχολεί είναι να μην υπάρξουν ξανά νεκροί.

Σωστά πρέπει να δούμε και το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, αλλά η κυβέρνηση 3,5 χρόνια τώρα κάνει το ακριβώς αντίθετο, κάνει τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Υπάρχουν πολλές περιοχές σαν το Μάτι. Πρέπει να το δούμε το θέμα σοβαρά, γιατί αν ξανασυμβεί και «χαθεί η μπάλα», γιατί αυτό έγινε, τότε θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να νιώθει ο πολίτης ότι ζει σε μια ανοχύρωτη χώρα. Στο Μάτι ο καθένας προσπαθούσε να σώσει τον εαυτό του, δεν υπήρχε ένα οργανωμένο κράτος για να βοηθήσει εκείνη τη στιγμή.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/339362-THanases-THeocharopoylos-O-Grammateas-Politikes-Prostasias-prepei-na-einai-anexartetos-monimos-gia-mia-pentaetia-kai-ochi-kommatikos ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...