Θεοχαρόπουλος: Η κοινωνία ενδιαφέρεται για έναν σύγχρονο φορέα της κεντροαριστεράς που θα δίνει συγκεκριμένες λύσεις

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

«ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΣΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΕΝΑ ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, έδωσε ο πρόδερος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Παράλληλα ο κ. Θεοχαρόπουλος εξήγησε για τι είχε χαρακτηρίσει τον πρωθυπυργό, Αλέξη Τσίπρα, «Ρομπέν των αυταπατών», λέγοντας χαρακτηριστικά «Βαρύ είναι να υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες, να διαπραγματεύεσαι αναποτελεσματικά νομίζοντας ότι θα αλλάξεις όλη την Ευρώπη, να απομονώνεσαι και να υπογράφεις ένα βαρύτατο μνημόνιο. Και στη συνέχεια απλά να δηλώνεις ότι είχες αυταπάτες!»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου:

Βαρύ δεν είναι να λέει ένας αρχηγός τον πρωθυπουργό Ρομπέν των αυταπατών

Βαρύ είναι να υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες, να διαπραγματεύεσαι αναποτελεσματικά νομίζοντας ότι θα αλλάξεις όλη την Ευρώπη, να απομονώνεσαι και να υπογράφεις ένα βαρύτατο μνημόνιο. Και στη συνέχεια απλά να δηλώνεις ότι είχες αυταπάτες! Πρόσφατα μάλιστα ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τα εργασιακά όπως τις συντάξεις και τα δάνεια. Εδώ τα σχόλια περιττεύουν! Κάνει όμως τεράστιο λάθος ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι απλώς θα παραδέχεται κάθε φορά ότι είχε αυταπάτες και θα ξεμπερδεύει με την απόδοση πολιτικών ευθυνών.

 

Ο κόσμος καίγεται και η κεντροαριστερά κουνάει τη βεντάλια της. Καταλαβαίνετε ότι η κοινωνία δεν παρακολουθεί τους καβγάδες ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού; 

Έχετε δίκιο, η κοινωνία ενδιαφέρεται για έναν σύγχρονο φορέα της κεντροαριστεράς που θα δίνει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα, για την ύπαρξη μίας αξιόπιστης εναλλακτικής προοδευτικής λύσης και όχι για τους παραγοντισμούς και τους εγωισμούς. Οι προοδευτικοί πολίτες είναι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αυτοί που τον ψήφισαν. Για αυτό χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη που δεν θα λαϊκίζει και θα έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ένας ισχυρός σύγχρονος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην χώρα μας. Ο χώρος έχει ταλαιπωρηθεί από τα πολλά εγώ, τις ατέρμονες συζητήσεις και τα ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια.

 

Ισχύει αυτό που λέγεται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι η ηγεσία του Ποταμιού και ο Σταύρος Θεοδωράκης κοιτάζουν προς την ΝΔ; Είναι πραγματικό ή προσχηματικό πρόβλημα η δυνητική μετεκλογική συνεργασία; 

Πραγματικό πρόβλημα είναι η αμφισβήτηση της αυτονομίας του εγχειρήματος. Δεν είναι δυνατόν πριν δημιουργηθεί ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς να τίθεται επισήμως θέμα ότι αυτός ο φορέας θα προχωρήσει σε μετεκλογική συνεργασία μόνο με τη ΝΔ. Το ίδιο υποστηρίζω και για όποιον επιθυμεί το νέο φορέα συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας το καταλάβουν όλοι, ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός.

 

Κολλάει το γυαλί μετά από τόσο βαριά λόγια που ανταλλάχτηκαν; 

Πολιτικό είναι το ζήτημα, όχι προσωπικό. Είναι αλήθεια βέβαια ότι εκκλήσεις για την ενότητα που καταλήγουν να είναι υποκριτικές και συμπεριφορές που διακατέχονται από αλαζονεία υπονομεύουν το εγχείρημα. Υπάρχουν επίσης πολλές τοποθετήσεις που όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά δυσκολεύουν το εγχείρημα όπως μία τεχνητή διάκριση παλαιού – νέου, που θυμίζει έντονα την προεκλογική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις δεν πρέπει να ξεπεράσουν το παρελθόν για να υπάρξει ένας μαζικός και ισχυρός πόλος της κεντροαριστεράς Να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα. Οι πολίτες που στήριξαν σε διάφορες περιόδους τους χώρους μας απαιτούν υπευθυνότητα για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με μία ισχυρή αυτόνομη προοδευτική παράταξη.

 

Μπορεί με τους ίδιους αρχηγούς των κομμάτων στον πρωταγωνιστικό ρόλο να δημιουργηθεί πράγματι νέος φορέας με ενότητα όλων των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου; 

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα όλων των δυνάμεων χωρίς να συμφωνήσουν τα κόμματα και τα συλλογικά τους όργανα. Η δική μου πρόταση είναι σταθερή για έναν σύγχρονο νέο ενιαίο κεντροαριστερό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς.

 

Εσείς και η Δημοκρατική Αριστερά, σε  αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, πως μπορείτε να επηρεάσετε τα πράγματα;

Από πέρσι το καλοκαίρι που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εργάζομαι συστηματικά και επίμονα για την ενότητα του προοδευτικού χώρου. Όχι στα λόγια, με έργα, όπως η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όλο αυτό τον χρόνο παλέψαμε τόσο για την εμβάθυνση του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και για την διεύρυνση. Στηρίξαμε και συμμετείχαμε ενεργά στην Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις του χώρου και παρουσίασε ένα κοινό προγραμματικό πόρισμα μετά από τρίμηνη δουλειά. Ανακοίνωσα ότι στην περίπτωση που δρομολογηθούν οι διεργασίες για ενιαία κεντροαριστερά και προχωρήσουμε σε εκλογή επικεφαλής από την βάση πρόθεσή μου είναι να είμαι υποψήφιος. Δικός μου στόχος όμως είναι η ενότητα και η ανανέωση και όχι οι άγονες προσωπικές συγκρούσεις. Για αυτό εξ αρχής είχα προτείνει πρώτα να γίνει το Συνέδριο συγκρότησης του ενιαίου φορέα και μετά η εκλογή επικεφαλής από την βάση. Άποψή μου ήταν και είναι ότι δεν μπορείς να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο. Ακόμη και αυτές τις μέρες όμως καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση απεμπλοκής που αποπροσωποποιεί το θέμα ώστε να μην είναι συζήτηση κορυφής. Προτείναμε να γίνει κοινή συνέλευση των συλλογικών οργάνων (Κεντρικών Επιτροπών) όλων των κομμάτων και κινήσεων που θέλουν να συμμετέχουν στο ευρύτερο εγχείρημα στις αρχές Οκτωβρίου η οποία να επικυρώσει το προγραμματικό πόρισμα της επιτροπής διαλόγου και να αποφασίσει όλα τα επόμενα βήματα, Συνέδριο και εκλογή επικεφαλής.

 

Πέτυχε τελικά ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες  και πως σχολιάζετε την επιθετική τακτική της κυβέρνησης απέναντι στους δημοσιογράφους;

Για να πετύχαινε ο διαγωνισμός έπρεπε να ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα ετών της ελληνικής κοινωνίας, να μπει τάξη σε ένα άναρχο τηλεοπτικό πεδίο. Αυτό δεν επιτεύχθηκε. Γιατί τάξη δεν μπαίνει με μοναδικό κριτήριο το χρήμα και χωρίς την λειτουργία του ΕΣΡ. Δεν μπαίνει δημιουργώντας ολιγοπωλιακές συνθήκες ορίζοντας στην ψηφιακή εποχή κεντρικά και αυθαίρετα μόλις τέσσερις άδειες. Τάξη δεν μπαίνει προκαλώντας το μαύρο σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Η κυβέρνηση δυστυχώς χρησιμοποίει τον κοινωνικό αυτοματισμό ως μέσο διαφυγής από τις ευθύνες της για την επικείμενη απώλεια της εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων στην ιδιωτική τηλεόραση. Αντιγράφει τη ΝΔ και σε αυτό το θέμα. Ένιωσα θυμό βλέποντας τον κυνισμό με τον οποίο απάντησε ο Πρωθυπουργός της χώρας μου στην εργαζόμενη ιδιωτικού σταθμού όταν τον ρώτησε γιατί την απολύουν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...