Θεοχαρόπουλος: Η χώρα χρειάζεται μια εναλλακτική προοδευτική λύση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»                                                                                                                  

Για την πορεία της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, την παιδεία, τις καταλήψεις και το προσφυγικό μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον Real fm.  

Για το νομοσχέδιο για την παιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση
•    Απαιτείται βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κρατικής εποπτείας για τα ιδιωτικά σχολεία. Δεν μιλάμε για κατάσταση ασφυκτική από το κράτος, αλλά ούτε για μια λογική άναρχης λειτουργίας. Να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο να προασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να ακυρώνεται η ευελιξία που χαρακτηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι το πρώτιστο καθώς αυτός είναι ο στόχος τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία, να εξυπηρετούν τον μαθητή και να του παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.
•    Υπάρχει αποσπασματικότητα και στρεβλή αντιμετώπιση του όλου θέματος από την κυβέρνηση.
•    Δεν συμφωνώ με το νόμο Αρβανιτόπουλου στο θέμα αυτό, της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αντίθετα πρέπει να επανέλθουν για το θέμα αυτό οι ρυθμίσεις του νόμου της Διαμαντοπούλου (3848/10) που μπορεί να αποτελέσει την βάση καθώς ουσιαστικά δεν είχε οδηγήσει ούτε σε απολύσεις αλλά υπήρχε και η ευελιξία για τα τρία χρόνια που είχε εφαρμοσθεί. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μου και η κυβέρνηση πρέπει να δείξει συναινετικό πνεύμα χωρίς εμμονές.
•    Στόχος είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση προς το καλύτερο τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία και όχι μία εξομοίωση προς τα κάτω.

Για τις συνεχόμενες επιθέσεις, βανδαλισμούς και καταλήψεις
•    Από την πρώτη στιγμή καταδίκασα απερίφραστα, τόσο την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, που πλήττει βάναυσα το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, όσο και τους βανδαλισμούς γραφείων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρόσφατα.
•    Πρόκειται για επιθέσεις βίας, βαθιά αντιδημοκρατικές, που έχουν ένα κοινό παρανομαστή: Την ανοχή στην ανομία από ένα κράτος απλό παρατηρητή των εξελίξεων. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή της.
•    Το πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει σε ορισμένους ένα ιδεολογικό υπόβαθρο. Μια λογική σύμφωνα με την οποία ανθρωπισμός είναι η παντελής αντιμετώπιση του κράτους, ενώ μια υποτυπώδης αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, για ορισμένους σημαίνει κατάργηση δικαιωμάτων. Δεν είναι αυτές οι διαχρονικές θέσεις της αριστεράς και όσοι έχουν τέτοιες θέσεις βλάπτουν τόσο την αριστερά, όσο και την χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
•    Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα είναι αντιφατική, με το κόμμα και το αρμόδιο Υπουργείο να έχουν διαφορετική στάση. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.
•    Οι καταλήψεις είναι ενέργειες έκνομες που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθούν. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μία αντίληψη που να συνεχίζει να δείχνει ανοχή στις καταλήψεις. Είναι πρωτοφανές φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη.
•    Όσον αφορά τα άδεια κτίρια στην πρωτεύουσα και αλλού, για αυτά θα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός από τον Δήμο και το κράτος ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται άστεγοι και πρόσφυγες καθώς οι συνθήκες οικονομικής και προσφυγικής κρίσης δεν επιτρέπουν σήμερα να είναι άδεια. Με σχεδιασμό και συντονισμό όμως.

Προσφυγικό – Ανησυχία για συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. – Πρόταση για σύγκληση Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.
•    Η κατάσταση είναι πάρα πολύ ανησυχητική, διότι είναι πολύ πιθανό να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές. Ήδη οι ροές είναι αυξημένες.
•    Να συγκληθεί άμεσα το αρμόδιο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. και να κληθεί η Τουρκία, ώστε να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης σε επίπεδο Ε.Ε. και εκ νέου δέσμευση ότι θα την εφαρμόσει στο ακέραιο. Οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες και η κυβέρνηση να μην βρεθεί προ τετελεσμένων.
•    Να αναλάβουν και οι χώρες της Ε.Ε. τις ευθύνες τους για τους όρους της συμφωνίας, όπως η μετεγκατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Τίποτα δεν γίνεται όπως πρέπει ούτε η μετεγκατάσταση από την Ε.Ε., ούτε οι γρήγορες διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης από την χώρα μας, ούτε η συμφωνία τηρείται από την Τουρκία.

Ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς
•    Υπάρχει προοπτική και προχωράει με σταθερά βήματα, η χώρα χρειάζεται μια εναλλακτική προοδευτική λύση και για αυτό η ανασυγκρότηση με στόχο τη νέα κεντροαριστερά, από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα
•    Στο επόμενο εξάμηνο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκλογής επικεφαλής από τη βάση και συνεδρίου συγκρότησης ενιαίου φορέα.
•    Είμαστε σε ένα στάδιο που θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς η επιτροπή διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες κινήσεις, έβγαλε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο – για πρώτη φορά– δηλαδή μια προγραμματική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε ώστε να υπάρχει εκείνος ο φορέας που θα δώσει την λύση συγκεκριμένα, με μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα πολιτικής σε όλα τα θέματα που χρειάζονται λύσεις, χωρίς ιδεοληψίες, είτε δήθεν αριστερές ή νεοφιλελεύθερες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...