Θεσμοί: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και επιστρέφει στην κανονικότητα το 2018

Θεσμοί: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και επιστρέφει στην κανονικότητα το 2018

Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, από ποτέ, σημειώνει ο γερμανικός Τύπος, αγγίζοντας την μεγάλη αλήθεια που φέρνει το 2018. Το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, είναι ίσως η κρισιμότερη περίοδος για την ελληνική Οικονομία, μετά το καλοκαίρι του 2015. Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει εντός και εκτός συνόρων ότι α) έχει εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος και β) ότι έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της. Το τελευταίο σημαίνει ότι μπορεί να πείσει τις αγορές ότι βρίσκεται σε περίοδο Οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, κάτι που θα μεταφραστεί σε φτηνό δανεισμό από τις αγορές.

Πρώτο ορόσημο, είναι το Eurogroup της 22ης  Ιανουαρίου, όπου αναμένεται και επισήμως να κλείσει η γ’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των θεσμών θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, καθώς θα είναι η πιο γρήγορη ολοκλήρωση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να φέρει την εκταμίευση δόσης ύψους 5,5 δις ευρώ.

Ακολουθεί η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ το Φεβρουάριο, σχετικά με τη συμμετοχή του, στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Το Ταμείο έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και έχει επισημάνει την αργοπορία στη μείωση των κόκκινων δανείων. Πάντως οι θεσμοί έχουν εκφράσει την πεποίθηση να κλείσουν τον κύκλο των ελληνικών προγραμμάτων και ειδικά στην Ευρώπη, δεν υπάρχει γόνιμο έδαφος για παράταση του προγράμματος. Το κλίμα που καλλιεργείται είναι ότι η Ελλάδα βγαίνει από την μαύρη περίοδο των μνημονίων.

Όπως χαρακτηριστικά  σημειώνει ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA), ειδικώς ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη το 2015 ως μαχητής κατά της λιτότητας οδηγώντας στη συνέχεια την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενδέχεται να είναι εκείνος που θα οδηγήσει τη χώρα του και εντέλει το σύνολο της νομισματικής ένωσης εκτός οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι για την Ελλάδα το τέλος της οικονομικής κρίσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά. «Η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα μειώνεται, το ίδιο και η ανεργία. Το 2015 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στα τέλη του 2018 στο 20%. Πριν από δυο χρόνια βρίσκονταν ακόμη στο 25%», επισημαίνουν οι Γερμανοί αναλυτές.

Ειδικά για τις επιλογές του Πρωθυπουργού το 2015, επισημαίνεται ότι  «ο Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 με την υπόσχεση να αντιταχθεί στις επιταγές λιτότητες, καταβάλει στο μεταξύ σθεναρές προσπάθειες να υλοποιήσει τάχιστα όλα τα προαπαιτούμενα».

Η Deutsche Welle μετέδωσε στο τέλος του 2017, ότι «οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Οι τράπεζες πρέπει να αφοσιωθούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σπίτια και κατοικίες οφειλετών που δεν πληρώνουν μπορούν να κατάσχονται και να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Το μεγάλο βάρος της ελληνικής Οικονομίας, παραμένει το  χρέος που εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 180% επί του ΑΕΠ. Η αύξηση της φορολογίας, οι περικοπές των συντάξεων, η μερική απασχόληση, η έλλειψη προοπτικής και η μετανάστευση είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα τελευταία τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα περίπου 400-500 χιλιάδες νέοι και μορφωμένοι Έλληνες.

Τέλος, οι Γερμανοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες αδυναμίες στην αγορά εργασίας καθώς, «τα 2/3 σχεδόν των Ελλήνων εργαζομένων δεν έχουν θέση πλήρους απασχόλησης. Κυρίως νέοι άνθρωποι εργάζονται για λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως. Γι΄ αυτό και πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας και εξαρτώνται από τη στήριξη της οικογένειάς τους».

Μοσκοβισί: Το 2018, η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια

Ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της το 2018, εκτιμά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2018 θα είναι για την Ελλάδα χρονιά ολοκλήρωσης της περιόδου των μνημονίων, εμφανίστηκε, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τον ερχόμενο Αύγουστο, με την Ελλάδα να μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί», τόνισε, ο Γάλλος πολιτικός.  

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση αποτελεί θετικό σημάδι για τα επόμενα βήματα και ζήτησε να συνεχιστεί αυτή τη δυναμική. Όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup  της 22ας Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ταχεία έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα βήματα: τις συζητήσεις για το χρέος και τις ρυθμίσεις για μετά το πρόγραμμα. Όπως εξήγησε, όλα αυτά πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τον Ιούνιο.

«Βασικό ερώτημα είναι ότι το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στην αγορά, με λογικά επιτόκια. Και πάλι, υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως οι ανάγκες χρηματοδότησης αμέσως μετά από το πρόγραμμα είναι καλά διαχειρίσιμες και η Ελλάδα έχει κάνει με επιτυχία τα πρώτα βήματα επιστροφής στις αγορές ομολόγων.

Σημείωσε επιπλέον ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που εφαρμόζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είχαν θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους και τόνισε ότι όλα αυτά αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/315786-THesmoi-E-Ellada-bgainei-apo-ta-mnemonia-kai-epistrephei-sten-kanonikoteta-to-2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...