Θρήνος για τα θύματα της φονικής έκρηξης στο Σουρούτς [εικόνες]

Θρήνος για τα θύματα της φονικής έκρηξης στο Σουρούτς [εικόνες]
Η 20χρονη Χατισέ, ο 17χρονος Οκάν, η Φερντάνε με τον γιο της Ναρτάν, ο Κοράι, ο Τσαγντάς, ο 19χρονος Αλπέρ και άλλοι 25 άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους ενώ ετοιμάζονταν να προσφέρουν αγάπη και βοήθεια στους Σύρους του Κομπάνι.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η ελπίδα και η χαρά από τα πρόσωπά του εξαφανίστηκε, όταν ένας άγνωστος αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωής τους.

Οι 32 νεκροί και οι 104 τραυματίες από τη σφοδρή έκρηξη που σημειώθηκε στο Σουρούτς της Τουρκίας ήταν μέλη της Ένωσης Σοσιαλιστικής Νεολαίας  (SGDF), που είχαν στόχο την ανοικοδόμηση του Κομπάνι, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σημείο του μακελειού.

Δεν ήθελαν, όμως, να ανοικοδομήσουν την πόλη που έχει πληγεί από την λαίλαπα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Επιθυμούσαν να στείλουν παιχνίδια και λούτρινα στα παιδιά που έχουν ζήσει από κοντά την φρίκη της τρομοκρατίας και έχουν καταλάβει με τον πιο άγριο τρόπο τι σημαίνει θάνατος.

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, σήμερα λίγη ώρα πριν την κηδεία των θυμάτων οι φίλοι τους έστησαν στο σημείο της τραγωδίας τα παιχνίδια που προορίζονταν για τα παιδιά του Κομπάνι στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης.

«Είδαμε οικογένειες να ψάχνουν τους γιους και τις κόρες τους στο νοσοκομείο του Σουρούτς», γράφει η Χατισέ Κάμερ του βρετανικού BBC.

«Μία νεαρή μητέρα έκλαιγε. Έλεγε ότι δεν μπορούσε να βρει το παιδί της, ούτε νεκρό ούτε ζωντανό. Τότε είδα την Σέμσα, την μητέρα του Μουράτ Γιουρτγούλ, έναν φοιτητή Ψυχολογίας στην Κωνσταντινούπολη. Της είχε τηλεφωνήσει μισή ώρα πριν την επίθεση για να της πει ότι θα πήγαινε στο Κομπάνι. Η μητέρα του, είπε ότι βρήκε το όνομά του στη λίστα, αλλά δε μπορούσε να τον εντοπίσει ούτε στο νεκροτομείο, ούτε στο νοσοκομείο. Το πρωί, ο θείος του Μουράτ τηλεφώνησε για να πει ότι μία σορός που δεν αναγνωρίζεται βρέθηκε στο νεκροτομείο», συνεχίζει η Κάμερ.

Από την άλλη, ο διασωθείς Εμρέ Τζεντς επέζησε της επίθεσης καθώς τραβούσε φωτογραφίες από την συνάντηση και μόλις σημειώθηκε το μακελειό κατάφερε να απομακρυνθεί.

«Δήλωσε ότι η ομάδα των νέων ήταν σε πολύ καλή διάθεση και μέσα σε ένα δευτερόλεπτο διαμελισμένα σώματα σκορπίστηκαν σε όλη την περιοχή», προσθέτει η ανταποκρίτρια του BBC.

Όσο για τις πρώτες στιγμές μετά το μακελειό, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες με τον Ερχάν Σουμπάσι να περιγράφει στο CNN τα λεπτά έπειτα από την επίθεση του καμικάζι.

«Τα παιδιά ούρλιαζαν, όλοι φώναζαν και έτρεχαν. Όλοι ήταν σε κατάσταση πανικού, αλλά προσπαθούσαν να βοηθήσουν. Το πρόσωπο των ανθρώπων είχε εκραγεί, τα χέρια τους είχαν διασκορπιστεί. Μπορούσες να μυρίσει την οσμή από τα καμμένα σώματα», δηλώνει ο Σουμπάσι.

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των νεκρών αποχαιρέτησαν τους αγαπημένους τους σε ειδική τελετή πριν τον ενταφιασμό τους με όλους να ζητούν να εντοπιστούν οι ένοχοι και να δοθεί τέλος στη βία.

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος που συμμετείχε στην τελετή δήλωσε πως στην εκδήλωση των φοιτητών «δεν υπήρχε βία, ούτε όπλα, υπήρχαν μόνο ιδεαλιστές της Τουρκίας, περίπου 300 άνθρωποι ηλικίας 25 ετών που ήθελαν να ταξιδέψουν στο Κομπάνι και να το ανοικοδομήσουν. Ονειρεύτηκαν να χτίσουν κέντρα για παιδιά, πάρκα και νοσοκομεία. Πρέπει να απαλλαγούμε από το κακό της τρομοκρατίας να ενωθούμε χάρη στην δημοκρατία».

Μετά την οδύνη, όμως, αναμένεται να φτάσει η στιγμή της απάντησης από την τουρκική πλευρά, με τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, να δηλώνει ότι η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους δεν αποτελεί απειλή μόνο κατά της Συρίας, αλλά και κατά της Τουρκίας.

Ο Νταβούτογλου επισήμανε πως η έρευνα σχετικά με την φονική επίθεση θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ σύντομα ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την τζιχαντιστική απειλή ακόμα και εντός των τουρκικών συνόρων. Παρά το σκάνδαλο που είχε απασχολήσει πρόσφατα την τουρκική κοινή γνώμη για τον εξοπλισμό ισλαμιστών τρομοκρατών στη Συρία, ο Ερντογάν θα κληθεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα κατά του Ισλαμικού Κράτους τη στιγμή που η κυβέρνησή του δέχεται σφοδρή κριτική για την στάση που διατηρεί.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...