Θρίλερ με το σεισμό 5,3 Ρίχτερ στα Ιωάννινα (Φωτογραφίες)

ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ                                                                                                                                    

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,3 ρίχτερ που ταρακούνησε τα Ιωάννινα και ολόκληρη την Ήπειρο το βράδυ του Σαββάτου, αφού πρόκειται για ένα «αχαρτογράφητο» ρήγμα ενώ την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να ακολουθήσει νέος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε στις  23:14 του Σαββάτου σε απόσταση 12χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 3χλμ. νότια του Παρακάλαμου με το εστιακό του βάθος να βρίσκεται μόλις στα 5 χλμ. Ο σεισμός είχε διάρκεια και προηγήθηκε βοή ενώ έγινε αισθητός στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα και τη Δυτική Μακεδονία.

Από τότε η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει  με τους μετασεισμούς να είναι εκατοντάδες ενώ πολλοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα δυνατοί φτάνοντας ακόμη και τα 4,9 ρίχτερ.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μετέβη στην σεισμόπληκτη περιοχή και πρότεινε στους κατοίκους να μην βρίσκονται στα σπίτια τους αν αυτά δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες.

«Υπάρχει μία έντονη ακολουθία η οποία γίνεται αισθητή σε όλη την ευρύτερη περιοχή τω Ιωαννίνων και θεώρησα σκόπιμο να φύγω από τη Θεσσαλονίκη και να πάω στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και συνέχισε: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση για το τι ακριβώς θα προκύψει. Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία μετασεισμική ακολουθία. Ο κόσμος θα πρέπει να μείνει μακριά από τις κατοικίες του εφ’ όσων αυτές δεν πληρούν τις αντισεισμικές προϋποθέσεις».

«Η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε αν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός», τόνισε συμπληρώνοντας ότι είναι θετική η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται.

«Από άποψη αριθμού σεισμών και μεγέθους, μπορούμε να μιλήσουμε για μία φυσιολογική κατάσταση. Όμως δεν μας αρκεί αυτό για να μιλήσουμε για πλήρη εκτόνωση… Αν σταματήσουν απότομα οι σεισμοί ενδεχομένως, τότε, να έχουμε κάτι μεγαλύτερο», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ξεκαθάρισε πως «σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός».

Από την πλευρά του ο  αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, υπογράμμισε πως η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή των Ιωαννίνων».  Ωστόσο, όπως προσέθεσε, «θα πρέπει να περιμένουμε».

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζήτησε από τους κατοίκους των Ιωαννίνων το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων, που συνεδρίασε χθες το πρωί, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά τον ισχυρό σεισμό.

Το Συντονιστικό Όργανο συνιστά, επίσης, στους πολίτες για την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται ΜΟΝΟ τις επίσημες αρχές της Πολιτείας (Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας), ενώ επισημαίνει ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας τουλάχιστον για ένα 48ωρο.

Ζημιές και κατολισθήσεις

Από χθες κλιμάκιο του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας μαζί με την Πυροσβεστική και άλλους φορείς πραγματοποιούν αυτοψία στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου.

Αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές στο Καλπάκι ενώ λόγω της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στους επαρχιακούς δρόμους που ενώνουν χωριά των Τζουμέρκων ενώ ζημιές υπέστη το οδικό δίκτυο  των δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας.

Ο περιφερειάρχης Αλ.Καχριμάνης συνέστησε ψυχραιμία. «Κτίρια που είναι κατασκευασμένα με τους αντισεισμικούς κανόνες είναι απολύτως ασφαλή. Για τα υπόλοιπα δεν μπορεί κανένας να πει τίποτα» σημείωσε. Απευθυνόμενος στους κατοίκους τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώνονται συνεχώς καταπτώσεις.

Κλειστά σχολεία και υπηρεσίες

Ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στα Ιωάννινα, τη Ζίτσα και το Πωγώνι καθώς επίσης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όλοι οι χώροι άθλησης που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν το επόμενο τριήμερο οι υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και το Ειρηνοδικείου Κόνιτσας και όσες άλλες δημόσιες υπηρεσίες στεγάζονται σε παλιά κτίρια.

Επίσης αναβλήθηκε η ποδοσφαιρική αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός για τη Super League που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί χθες το απόγευμα στο Στάδιο Ζωσιμάδων.

 

111

«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή των Ιωαννίνων», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος.
 
Ωστόσο, όπως προσέθεσε, «θα πρέπει να περιμένουμε».
 
Ερωτηθείς εάν ο χθεσινός σεισμός μπορεί να επηρεάσει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ο Ευθύμιος Σώκος απάντησε ότι «η Δυτική Ελλάδα έχει το δικό της δυναμικό».

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στις παραμεθόριες ελληνικές μειονοτικές περιοχές στη Ήπειρο.
Σε μερικές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ στην περιοχή του Τεπελενίου δύο παλιά σπίτια γκρεμίστηκαν.

11

Σε πόλεις και χωριά οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες και ξημέρωσαν σε ανοιχτούς χώρους και στα αυτοκίνητα, και περιμένουν ανακοινώσεις για εκτόνωση της δραστηριότητας για να επιστρέψουν στην ομαλότητα.

111

Διαβάστε επίσης:
 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...