«Θωρακισμένες» οι ελληνικές Τράπεζες ενόψει stress tests

«Θωρακισμένες» οι ελληνικές Τράπεζες ενόψει stress tests

Έτοιμες οι ελληνικές τράπεζες, για τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)! Με βάση τις παραδοχές για το βασικό και το δυσμενές σενάριο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, φαίνεται πως βρίσκονται σε καλή θέση για να περάσουν με άριστα τα τεστ, χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Το καλό κλίμα πέρα από τις τράπεζες  πέρασε και στις αγορές, με τους επενδυτές να βλέπουν άνοδο στις τραπεζικές μετοχές. Φυσικά παραμένει το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων, αλλά ή πρόοδος που έχει συντελεστεί, σε συνδυασμό με την ένταση που έρχεται σε πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων, αναμένεται να βγάλει μεγάλο βάρος από τις τράπεζες.

Τα φετινά τεστς, δεν έχουν καμία σχέση με τις εξωπραγματικά σκληρές παραδοχές που εφαρμόστηκαν το 2014, ενώ σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές είναι και ακόμα καλύτερο και από όσα περίμεναν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Στο χειρότερο σενάριο, το πολύ-πολύ να προκύψουν μικρές κεφαλαιακές ανάγκες κάτω από 3,5 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει μία για πάντα το σενάριο που τρόμαζε τις αγορές για την περίπτωση αναγκαστικής ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2018.

Πέρα από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη, ανεργία και πληθωρισμό, ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια των τεστ είναι οι προβλέψεις για τις νέες τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα την ΕΒΑ, οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν μεν κατά 0,5% το 2018, θα αυξηθούν κατά 0,5% το 2019 αλλά και ακόμα περισσότερο κατά 1% το 2020. Αυτή η θετική εξέλιξη περιγράφεται στο βασικό σενάριο, δηλαδή το σενάριο που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Αρχή, θεωρείται ως το πιο πιθανό. Στο δυσμενές προβλέπεται υποχώρηση των τιμών 7,3% για το 2018, 6,7% για το 2019 και 3,6% για το 2020. Ανάλογα κινούνται και οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στο βασικό σενάριο που προβλέπει ετήσια αύξηση 0,3% κάθε έτος, ενώ το δυσμενές προβλέπει υποχώρηση τιμών 9,2% το 2018, 6,1% το 2019 και 2,2% το 2020.

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω σενάρια θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις παραμέτρους των τραπεζών. Από την επόμενη εβδομάδα, οι τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν να στέλνουν στοιχεία στον SSM, για τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, οι οποίες μπαίνουν και αυτές κάτω από το μικροσκόπιο του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ.

Το πιο σημαντικό σχετικά με την εξέλιξη των τιμών, των ακινήτων, είναι ο χρόνος στον οποίο θα ρευστοποιηθούν τα ενέχυρα ακίνητα των τραπεζών σύμφωνα με δημοσίευμα του Κεφαλαίου, «την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στις τράπεζες ότι ως χρονικό διάστημα ρευστοποίησης των ενεχύρων τους θα υπολογιστεί η τριετία». Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, πρέπει μέσα στο μικρό αυτό  διάστημα να προετοιμαστούν για αυτή τη μείωση των τιμών των ακινήτων που προβλέπεται στο δυσμενές σενάριο.

Από την Ευρώπη, θεωρούν ότι η τριετία είναι αρκετή, βασιζόμενοι κυρίως στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 21 Φεβρουαρίου, κάτι που είναι ήδη νόμος του κράτους. Εκτιμάται περαιτέρω μείωση των τιμών κατά 17,4%, την οποία οι τράπεζες πρέπει να καλύψουν μέσα στα έτη 2018, 2019 και 2020, ώστε να μην αποδειχθεί πως χρειάζεται να χάσουν κεφάλαια για πρόσθετες προβλέψεις. Το εάν θα τα καταφέρουν, αποτελεί στοίχημα κάθε τράπεζας και θα εξαρτηθεί από την τιμή στην οποία η κάθε τράπεζα έχει γράψει στα βιβλία της τα ακίνητα αλλά και από τις τακτικές απομειώσεις της αξίας τους στις οποίες έχει προβλέψει στον ισολογισμό της.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/320200-THorakismenes-oi-ellenikes-Trapezes-enopsei-stress-tests ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...