«Θύελλα» ανατροπών σε φόρους και συντάξεις στο νέο πολυνομοσχέδιο

«Θύελλα» ανατροπών σε φόρους και συντάξεις στο νέο πολυνομοσχέδιο

Ανώμαλη –μνημονιακή- προσγείωση με το νέο πολυνομοσχέδιο! 

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις -Φυλακή για τους φοροφυγάδες – Ακριβότερες και λιγότερες δόσεις στις ρυθμίσεις οφειλών- Μεγαλύτεροι φόροι σε ενοίκια και ΕΝΦΙΑ- Κατάργηση νόμων που δεν είχαν το «οκ» των δανειστών!

Φορολογικός «Αρμαγεδδών», περιμένει πάνω από 6,1 εκατ. φορολογούμενους, με την υλοποίηση των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου που έχει πάρει τον δρόμο για την ελληνική βουλή. Αύξηση της φορολογίας στα έσοδα από ενοίκια, εφαρμογή των «ψαλιδιών» στις πρόωρες συντάξεις, πιο ακριβές ρυθμίσεις  στις 100 δόσεις, κατάργηση του νόμου Στρατούλη και πολλών άλλων που ψηφίστηκαν χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δανειστών είναι μόνο μερικά παραδείγματα από όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν για να προχωρήσει ομαλά και γρήγορα η αξιολόγηση του Νοεμβρίου από τους θεσμούς και να απελευθερωθούν 2 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο, κατατέθηκε  το Σάββατο το βράδυ  σε δημόσια διαβούλευση. Με τα περιθώρια χρόνου για την ψήφιση του να είναι ασφυκτικά η κυβέρνηση «τρέχει» την διαδικασία και σήμερα, θα κατατεθεί στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο να φέρνει σημαντικές  αλλαγές στη φορολογία και το ασφαλιστικό, η ψήφισή του από την ολομέλεια της βουλής, θα αποτελέσει και ένα τεστ δύναμης για κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Αν και κάποια από τα παραπάνω, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, στο πακέτο των προαπαιτούμενων  προστέθηκαν και άλλα μέτρα για τα οποία υπήρχαν τοποθετήσεις κυβερνητικών κύκλων που διέψευδαν την ένταξή τους στο νομοσχέδιο.  Μέσα στις 27 σελίδες του, το έγγραφο  περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

-Σημαντικές Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ που δεν αφήνουν χρόνο προετοιμασίας καθώς η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

-Αυστηρότατες ποινές, που φτάνουν μέχρι και φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών, για όσους διαπράττουν «εγκλήματα φοροδιαφυγής» ποινές φυλάκισης ακόμη  σε ορισμένες περιπτώσεις και μη εξαγοράσιμες.

-Ρύθμιση 100 δόσεων: Πιο ακριβές και λιγότερες δόσεις με δινατότητα να χαθεί η ρύθμιση. Η μείωση των δόσεων θα κρίνεται από τον έφορο, αν ο οφειλέτης έχει αποδεδειγμένα τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει.

-Αύξηση φορολογίας για τα έσοδα από ενοίκια, στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

-Εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

-Κατάργηση διατάξεων νόμων που ψηφίστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Με την πρώτη αξιολόγηση προόδου του νέου προγράμματος να αποτελεί κρίσιμο σκαλοπάτι για την συνέχεια της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, είναι και ένα σημαντικό προαπαιτούμενο, για την ευρωπαϊκή στήριξη σε μία σειρά από θέματα που πρέπει να κλείσουν εντός του έτους όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους και η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση του προγράμματος. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μετά την υλοποίηση των μέτρων του πολυνομοσχεδίου, θα πρέπει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές και για την επόμενη δέσμη μέτρων, που ακολουθεί και απελευθερώσει το τελευταίο 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης.

Έρχονται τα πάνω-κάτω στις 100 δόσεις!

 Για όσους έχουν οικονομική ευχέρεια το δημόσιο θα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των δόσεων που συμφωνήθηκαν σε ρυθμίσεις, αν και από το νομοσχέδιο δεν προκύπτουν τα κριτήρια για αυτό. Ακόμη, χάνουν τη ρύθμιση όσοι αφήσουν απλήρωτες δόσεις ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, με το περιθώριο καθυστέρησης να μειώνεται από 90 σε 30 ημέρες. Δηλαδή, ο έφορος έχει τώρα πια την δυνατότητα να μειώνει τη διάρκεια της  ήδη ενεργής ρύθμισης για οφειλές προς το δημόσιο εάν σύμφωνα με τα  οικονομικά του δεδομένα, μπορεί να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις. Δηλαδή λιγότερες δόσεις σημαίνει και ακριβότερη δόση. Όλα αυτά μετά και την αύξηση του επιτοκίου από 01/11/2015  σε 5% από 3%.

Στην «πρέσα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η μεγάλες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και τα ενοίκια

Ακόμα και στα διατηρητέα σπίτια των παραδοσιακών οικισμών θα επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ. Σε κτίρια του «1921» όπου επειδή είναι διατηρητέα, οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν, καλά, καλά ούτε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα δεν επιτρέπεται να εγκαταστήσουν, αλλά ο φόρος θα επιβληθεί κανονικά σαν να ήταν ένα εμπορικά αξιοποιήσιμο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας.  Με λίγα λόγια ακόμα και αν έχει κληρονομήσει ένα «αρχαίο» ερείπιο στην μέση του πουθενά που δεν μπορείς να το αξιοποιήσεις με κανένα τρόπο, το κράτος σου ζητά να το πληρώσεις με τον ίδιο τρόπο που θα πλήρωνες αν είχες μία έπαυλη, αφού στον νομοσχέδιο προβλέπεται η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσής τους από την αρχή του χρόνου (1.1.2015).

Νέο χτύπημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την επίσης αναδρομική αύξηση του φόρου στα ενοίκια από την αρχή του χρόνου, για τα έσοδα έως 12.000 ευρώ στο 15% και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35%. Μέσα σε όλα αυτά σάλο αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει και η κατάργηση της  φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Αυτό το τελευταίο, ασκεί τρομερές πιέσεις στους ιδιοκτήτες, καθώς τους καλεί να πληρώσουν φόρο για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει ποτέ και υπάρχει στην αγορά ο φόβος πως, αρκετοί ιδιοκτήτες που άντεξαν όσο μπορούσαν τα φέσια από τους ενοικιαστές τους που λόγω κρίσης έχουν βρεθεί σε αδυναμία, τώρα μπορεί να τους πετάξουν στο δρόμο για να μην πτωχεύσουν οι ίδιοι.  

Σε πολιορκία το ασφαλιστικό – Τα μεγάλα «ψαλίδια» των πρόωρων συντάξεων

 Μετά από συνεχείς πιέσεις των δανειστών, στην λίστα με τα προαπαιτούμενα προβλέπεται και η κατάργηση μίας σειράς  προβλέψεων του «νόμου Στρατούλη», που οι θεσμοί θεωρούν ως μονομερείς.  Προβλέπεται η σταδιακή αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης στα 40 έτη για συνταξιοδότηση πριν από το γενικό όριο των 67 και η έκδοση εγκυκλίων και αποφάσεων για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Μέσα σε αυτά που καταργούνται συμπεριλαμβάνονται:

    Η ρύθμιση για επαναχορήγηση της σύνταξης ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ σε περίπου 30.000 άτομα, κυρίως ομογενείς, άνω των 67. Προβλεπόταν πως από 1/10 θα τους δίνονταν 260 ευρώ και από του χρόνου τον Οκτώβριο 360 ευρώ.

    Σύνταξη σε όσους μένουν μόνιμα στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια και όχι τα τελευταία 20.

    Η δυνατότητα που δόθηκε σε περίπου 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ και έως 50.000 ευρώ να λάβουν σύνταξη με συμψηφισμό της οφειλής τους.

    Η ρύθμιση που επιτρέπει στους αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ) να επιλέγουν μέχρι και δύο ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερες ώστε να πληρώνουν μικρότερες εισφορές.

    Το «πάγωμα» των κατασχέσεων έως τον Ιούνιο του 2017 για χιλιάδες οφειλέτες – επιχειρήσεις.

    Η δυνατότητα ασφαλιστικών ταμείων να χρηματοδοτούνται από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενναίων) για να πληρώνουν συντάξεις.

    Το πακέτο των προαπαιτούμενων περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων.

Πρόστιμα «φωτιά» μέχρι και ποινές φυλάκισης για φοροπαραβάσεις

Θα «βρέξει» πρόστιμα, για παραβάτες φοροφυγάδες, ακόμα  και όσους αντιστέκονται στους ελέγχους των αρμόδιων κλιμακίων. Συγκεκριμένα γίνονται πιο βαριά τα πρόστιμα, για όσους δεν συνεργάζονται με τους ελεγκτές, στους ελέγχους(Οι έλεγχοι εντός του 2015 ξεπέρασαν συνολικά τις 37.000 χιλιάδες και ειδικά σε τουριστικές περιοχές και πανηγύρια καταγράφηκαν αυξημένα περιστατικά αντίστασης στους ελέγχους, που έφτασαν και σε προπηλακισμό των ελεγκτών), ενώ ακολουθούν και ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα:

– Έγκλημα φοροδιαφυγής θεωρείται όταν φορολογούμενος, με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας.

-Προβλέπεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ.

– Καταργείται το ανώτατο όριο φορολογικών προστίμων 30.000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

-Άμεσα θα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα διασφάλισης των εσόδων του δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει πάνω από 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

    δέσμευση του 50% των καταθέσεων,

    του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων

    του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως κοσμήματα

– Για τη μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων, το πρόστιμο μειώνεται από το 100% στο 50%.

– Για την μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου(π.χ. απόδειξη) ή έκδοσης ανακριβούς στοιχείου επιβάλλεται πρόστιμο 50% στο φόρο που θα έπρεπε να πληρωθεί από την απόδειξη που δεν δόθηκε.

– Η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων, που έχει συνέπεια να πληρωθεί λιγότερος ΦΠΑ, σε σχέση με τον φόρο που θα έπρεπε να πληρωθεί επιβάλλεται πρόστιμο 50% στον φόρο που θα έπρεπε να πληρωθεί.

– Σε επιχείρηση που λειτουργεί χωρίς να έχει κάνει δήλωση έναρξης εργασιών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 50% επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.

– Προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 2.000 ευρώ για την υποβολή ελλιπούς δήλωσης τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών.

–  Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον  1 έτους τιμωρείται ο υπόχρεος που δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις στοιχεία ή παραστατικά πωλήσεων κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, ότα ντο ύψος των συναλλαγών ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 10.000 ευρώ.

Τι αλλάζει στις τιμές των φαρμάκων

 Μέσα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, κρύβεται και μία «διορθωτική» διάταξη στο θέμα τιμολόγησης των φαρμάκων. Το θέμα αυτό που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και φέρνει σημαντικές αλλαγές στον χρόνο προστασίας της πατέντας των πρωτότυπων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου, τροποποιείται ο νόμος 96 του 1973 (άρθρο 17) και καθορίζεται πλέον αυστηρά η οκταετία ως χρόνος προστασίας της τιμής. Συγκεκριμένα, με  τη διάταξη αυτή, έρχεται μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει προϋπολογιστεί στο 1,9 δισ. ευρώ έως και το 2018. Όμως, το καθεστώς της προστασίας ενός φαρμάκου που ισχύει διεθνώς, υπάρχει ώστε να δοθεί ο χρόνος στην εταιρεία που το έφτιαξε να κάνει  αποσβέσει του κόστους έρευνας και ανάπτυξής του.

Στην πράξη, οι τιμές των φαρμάκων, βάσει των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν το συγκεκριμένο φάρμακο, θα μειώνεται στο μισό(50%) της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση προστασίας των δεδομένων  ή  στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ε.Ε.

Τι αλλάζει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μέσα στις σελίδες του πολυνομοσχεδίου υπάρχουν και οι όροι για την διαγραφή των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ καθώς και του ΟΣΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Μαζί προβλέπεται και μία σειρά ρυθμίσεων που για την ιδιωτικοποίηση του ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τώρα ανεβαίνουν ψηλά στην ατζέντα των ιδιοτικοποιήσεων.  Οι όροι θα καθοριστούν με δύο ξεχωριστές κοινές υπουργικές αποφάσεις.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...