Θ. Θεοχαρόπουλος: Αν οι ΑΝΕΛ δεν αλλάξουν θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Τσίπρας να δεσμευτεί για εκλογές μετά την κύρωσή της από τη Βουλή

Θ. Θεοχαρόπουλος: Αν οι ΑΝΕΛ δεν αλλάξουν θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Τσίπρας να δεσμευτεί για εκλογές μετά την κύρωσή της από τη Βουλή

Δεν είναι δυνατόν με τη στάση των ΑΝΕΛ, αν έλθει η συμφωνία και ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής -των βουλευτών έστω- να συνεχίσουν να συγκυβερνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ την επόμενη μέρα, χωρίς να συμβαίνει τίποτε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την προοπτική κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο και την εκπεφρασμένη πρόθεση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, να μην την υπερψηφίσει.

«Ο λόγος των ΑΝΕΛ είναι σταθερά διχαστικός σε αυτό το θέμα και το λέω γιατί είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού […] οι ΑΝΕΛ είναι κυβερνητικός εταίρος και μιλάνε με μία ρητορική, που είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και υπογράμμισε: «Αν οι ΑΝΕΛ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα συνεχίσουν και όταν έλθει η συμφωνία και πουν “δεν την ψηφίζουμε”, θα πρέπει να δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας ότι, ναι, τη φέρνει στην παρούσα Βουλή για ψήφιση, αλλά αμέσως μετά προκηρύσσονται εκλογές στη χώρα -εξάλλου θα είμαστε λίγους μήνες πριν. Δεν μπορεί να συνεχίζει μια κυβέρνηση σε ένα τέτοιο μείζον εθνικό θέμα, που απασχολεί τη χώρα όλους αυτούς τους μήνες, να συνεχίσει την επόμενη μέρα σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά και τη θέση που έχει εκφράσει η ΔΗΜΑΡ γι’ αυτό ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε: «Θα έπρεπε και ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερη γενναιότητα να πει ότι “σε έναν συμβιβασμό έχω κερδίσει κάποια πράγματα κι έχω χάσει κάποια”, όπως για παράδειγμα το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας. Δεν το λέει, θα μπορούσε με μεγαλύτερη γενναιότητα να λέει “συμβιβασμός είναι, συμβιβασμό ζητούσαμε τόσα χρόνια” […] Η ΔΗΜΑΡ έχει τοποθετηθεί καθαρά ότι απαιτείται επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, στο οποίο χρειάζεται επιτέλους λύση».

Σχετικά με τις αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα των ύφος των ομιλιών του πρωθυπουργού της ΠΓΜΔ, ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών στη γειτονική χώρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε: «Ο Ζόραν Ζάεφ ακολουθεί μία ρητορική αυτές τις ημέρες, η οποία πράγματι είναι ενοχλητική και πολλές φορές δεν είναι και αυτά που υπάρχουν και στη συμφωνία. Όμως, είμαστε προ του δημοψηφίσματος εκεί, προ μιας εκλογικής αναμέτρησης, έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε νομίζω, δεν πρέπει να του δίνουμε σημασία μεγαλύτερη από ό,τι έχει στην πραγματικότητα και θα πρέπει, όταν θα τελειώσει το δημοψήφισμα αυτό και θα τελειώσει και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης -δεν είναι εύκολη, θεωρώ ότι πιθανόν να χρειαστούν και βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια- μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, τότε να κρίνουμε τα λόγια και πώς θα επανέλθει στο προσκήνιο».

«Τώρα που έχουμε το δημοψήφισμα», συνέχισε, «είναι η στιγμή να έχουμε χαμηλότερους τόνους στη χώρα μας, να μην κάνουμε πολλές δηλώσεις, να μην πέσουμε δηλαδή στην παγίδα του Ζόραν Ζάεφ, άρα η υπεύθυνη στάση -κι αυτό κρατά η ΔΗΜΑΡ κι εγώ προσωπικά το τελευταίο χρονικό διάστημα- λέει ότι μιλήσαμε όταν ήλθε η συμφωνία, τώρα όμως χρειάζονται χαμηλοί τόνοι».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε: «Όταν έρχεσαι στην Έκθεση συνήθως παρουσιάζεις το πρόγραμμά σου για την επόμενη χρονιά. Ο κ. Τσίπρας αντί γι’ αυτό παρουσίασε το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία. Πρώτα από όλα δεν έχουμε εκλογές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Προσπαθεί να προκαλέσει μία σύγχυση στους πολίτες αυτή τη στιγμή, λέγοντας για παράδειγμα ότι θα δώσει 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία όμως αν τα μετρήσει κανείς αφορούν την τετραετία, ενώ το έτος αφορούν τα 800 εκατ. μόνο, που είναι ένα μικρό ποσό που παίρνουν πίσω οι πολίτες από τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και τον φορολογικό στραγγαλισμό, με τον οποίο του παίρνονται δισεκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται περί κοροϊδίας».

Σε σχέση με τις ανακοινώσεις από την πλευρά της ΝΔ εκτίμησε ότι «θα έπρεπε να είναι πολύ πιο φειδωλή και να μετράει δύο φορές το τι λέει ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, δυστυχώς όμως και ο κ. Μητσοτάκης από τότε που έχει ηγηθεί της ΝΔ νομίζω ότι δεν ακολουθεί ούτε το παράδειγμα του εαυτού του ως βουλευτή πριν, που είχε ρηξικέλευθες θέσεις σε ορισμένα θέματα […] από εκείνη την περίοδο και μετά που εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ νομίζω ότι έχει πάρει κεφάλι το κομμάτι της σκληρής δεξιάς στη ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης είναι αυτοί που περνούν την πολιτική τους στη ΝΔ».

Ερωτηθείς πού τοποθετείται ο εκλογικός πήχης του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε: «Όταν έγιναν εκλογές για τον επικεφαλής τον Νοέμβριο του 2017, ήλθαν 212.000 πολίτες. Αυτοί σε προβολές αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Υπάρχει αυτό το ποσοστό; Όχι, αυτό είναι οι προσδοκίες, να μπορούμε να εκφράσουμε ένα 15% του ελληνικού λαού, αν κάνουμε ορισμένα πράγματα, που είναι απαραίτητα, για να μπορέσουμε να πείσουμε αυτόν τον κόσμο που μας παρακολουθεί και είναι έτοιμος, αλλά ακόμη κάτι μπορεί να μην του αρέσει. Τα ποσοστά μας πιθανόν αυτή τη στιγμή πιθανόν είναι κοντά στο 10%, για να φτάσουμε όμως στα ποσοστά της τάξης του 15%, τα οποία είναι πιθανά γιατί ο κόσμος μας ακούει, χρειάζεται μία γενναία πολιτική, η οποία θα μπορέσει να ακουμπήσει τα προβλήματα της καθημερινότητας».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών διευκρίνισε: «Στο μετεκλογικό τοπίο, αφού καθοριστούν οι πολιτικοί συσχετισμοί, χρειάζεται προοδευτική συνεργασία, άρα εμείς θα καταθέσουμε ένα πρόγραμμα στις υπόλοιπες δυνάμεις, το οποίο θα έχει προοδευτικές θέσεις σε κάθε τομέα πολιτικής και θα τους καλέσουμε να απαντήσουν στο κάθε ένα από αυτά τα θέματα […] Την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές βεβαίως και πρέπει να ανοίξουν αυτές οι συζητήσεις μετεκλογικών, προγραμματικών, προοδευτικών συζητήσεων. Αυτό χρειάζεται και την ωριμότητα του πολιτικού προσωπικού και των κομμάτων».

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/342275-TH-THeocharopoylos-An-oi-ANEL-den-allaxoyn-these-gia-te-symphonia-ton-Prespon-o-k-Tsipras-na-desmeytei-gia-ekloges-meta-ten-kyrose-tes-apo-te-Boyle ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...