ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Σε κίνδυνο 18.000 επιχειρήσεις και 55,500 θέσεις απασχόλησης!

Λουκέτα

«Στράγγιξε» η ρευστότητα λέει το 76% των επιχειρηματιών! – Τριπλάσιος ο κίνδυνος λουκέτου για τις μικρές επιχειρήσεις!

Νέο γύρο «λουκέτων» στην αγορά, που θα ξεπεράσουν τα 18.000 στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προβλέπει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), μέχρι το τέλος του 2016! Μία εξέλιξη που αν προστεθεί στις 18.000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη «κατεβάσει» ρολά από την αρχή του χρόνου, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, σημαίνει και απώλεια θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, που παραμένει πάνω από το 23%. Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, προβλέπεται να «χαθούν» 33.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, ενώ αν προστεθούν και οι απώλειες που θα προκύψουν από εκείνους που θα αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους, τότε αναμένεται να απολεσθούν 55,500 θέσεις απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις.

Αναλύοντας τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2016 φαίνεται και το άνοιγμα της ψαλίδας, μεταξύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων και ενός μικρού ποσοστού έως 7% που δείχνει να μην επηρεάζεται από την κρίση. Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, δίνουν όλη την εικόνα, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν πως περιμένει  επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης τους! Από την άλλη πλευρά, στα θετικά προσμετράτε το ότι οι επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός κρίσης είναι πιο ανθεκτικές.

Η έρευνα του Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία MARC, σε πανελλαδικό δείγμα 1000 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 13  έως 25 Ιουλίου 2016.

Το 75,8% αποτίμησε αρνητικά το πρόβλημα της ρευστότητας, η έλλειψη της οποίας, βάζει «φρένο» στις όποιες σκέψεις για επενδύσεις. Οι προσδοκίες για  την πορεία των επιχειρήσεων μεχρι το τέλος του έτους είναι αρνητικές, καθώς το 59,5% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση, και μόλις το 8,5% βελτίωση. Οι αρνητικές προσδοκίες συνδέονται με την αίσθηση ότι το νέο μίγμα  μέτρων θα επιδράσει αρνητικά στα εισοδήματα και την κατανάλωση.  Η τάση αποεπένδυσης και η μειωμένη ρευστότητα παγιώνεται ως ένα διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζει να τροφοδοτεί ένα νέο σπιράλ ύφεσης.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δείκτη επενδύσεων, αύξηση προβλέπει μόλις το 2,1%, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει κάθε διαδικασία ανάπτυξης.

1

«Λουκέτα» βλέπουν οι επιχειρηματίες το επόμενο τρίμηνο

Όπως τονίζεται στην έρευνα, για πολλές επιχειρήσεις το ζητούμενο δεν είναι η ανάπτυξη, αλλά η όσο το δυνατό πιο ανώδυνη διάλυση και εκκαθάριση!

Το 42% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα (έναντι 52,2% του προηγούμενου εξαμήνου). Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν τριπλάσιο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (αυτοαπασχολούμενοι 51,5%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες (από 5 άτομα και πάνω, 17,7%).

1 στους 10 βλέπουν «λουκέτο» μέσα σε τρεις μήνες

Το πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εμφανίζεται στην ένταση με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο καθώς σχεδόν 1 στους 10 από αυτούς που κινδυνεύουν, δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Οι νέες επιχειρήσεις με έως 5 έτη λειτουργίας, σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις με το 23,5% των νέων επιχειρήσεων να δηλώνουν  βελτίωση του τζίρου τους!

Σε κίνδυνο 55.000 θέσεις εργασίας

Για κάθε μία  πρόσληψη, σημειώθηκε 1,22 απόλυση, σύμφωνα με τα στοιχεία και μείωση προσωπικού, το τελευταίο εξάμηνο ανέφερε το 6,6% των επιχειρήσεων ενώ αύξηση ανέφερε το 5,4%.  Η απώλεια θέσεων απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το α’ εξάμηνο του 2016 ανέρχεται στις 4,200, από τις οποίες οι 2,500 ήταν μισθωτοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει κίνδυνος απώλειας 22,500 επιπλέον θέσεων μισθωτής απασχόλησης, πέραν των όσων προκύψουν από τα πιθανά λουκέτα, στο επόμενο εξάμηνο. Συνολικά, αναμένεται να απολεσθούν 55,500 θέσεις απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις, αν συμπεριλάβουμε και τις απώλειες που θα προκύψουν από εκείνους που θα αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).

Προβλήματα έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας αντιμετωπίζουν 4 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ το 28% δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων στο προηγούμενο εξάμηνο.  Μάλιστα, το 28,1% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Στον ΟΑΕΕ, οι περισσότερες οφειλές των επιχειρήσεων, με 28,3%. Αν υπολογίσουμε τον συνολικό αριθμό των φυσικών προσώπων οφειλετών, τότε το ποσοτό ανεβαίνει στο 40%. Το 15,9% έχει ταυτόχρονα οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

45.000 υπέστησαν κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών!

Δάνεια στις τράπεζες οφείλει1 στις 3 επιχειρήσεις. Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έχει το 11,6%, δηλαδή περίπου 70,000 μικρές επιχειρήσεις. Οι ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές αρχικά μείωσαν το ποσοστό των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όμως παραμένει η δυσκολία στην αποπληρωμή των οφειλών. Το 12,6% ή 16,000 επιχειρήσεις έχουν ήδη χάσει τη ρύθμιση στην εφορία  , ενώ άλλο ένα 15% δηλώνει φόβο ότι θα τη χάσει. 45,000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών.

Το 30% δεν έχει να πληρώσει εφορία και Ταμεία

Πάνω από το 30% των επιχειρήσεων,  αναμένεται να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το 2016. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων της χώρας προς δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, δημιουργώντας μια νέα φούσκα χρέους.

Αύξηση 75% στις επιχειρήσεις με POS

Κόντρα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι μικρές επιχειρήσεις επέδειξαν υψηλό βαθμό προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που διαθέτουν τερματικά POS  σε όλους τους κλάδους αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 75% (από 28,9% στο 49%). Αντίστοιχα, 2 στις 3 επιχειρήσεις διαθέτουν λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής e-banking, μία αύξηση  37%.

Δεν βοήθησε τις επιχειρήσεις το «κουτσούρεμα» του κατώτατου μισθού

Το 91,6% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η μείωση του κατώτατου μισθού δεν επέδρασε ευεργετικά προς την κατεύθυνσης βελτίωσης/αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Μία εξέλιξη που έπληξε την εγχώρια ζήτηση και συνέτεινε στην αποσάθρωση της μεσαίας τάξης στη χώρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...