ΙΟΒΕ: Ελαφρά βελτίωση του Οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

ΙΟΒΕ

Άνοδος στις 91,4 μονάδες για τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από 90,9 μονάδες τον Ιούλιο, κατέγραψε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ), μία επίδοση σημαντικά υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής που ήταν στις 83,8 μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της μικρής βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και της αισθητής ανόδου στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία από τον Μάρτιο και μετά κυμαινόταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, από τα οποία ανακάμπτει.

1

Συνολικά, υπάρχει ανάκαμψη των προσδοκιών από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα, ενώ ερμηνεύεται ως επιστροφή της Οικονομίας στην κανονικότητα. Βραχυχρόνια, ειδικά στις επιχειρήσεις, αν και δεν καταγράφεται κάτι αξιοσημείωτα θετικό, υπάρχει ένα περιβάλλον μεγαλύτερης σταθερότητας, σε σχέση µε την αβεβαιότητα που υπήρχε στις αρχές τουλάχιστον του έτους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

1

Σχετικά με τους καταναλωτές, η πολύ δύσκολη συγκυρία σε σχέση µε το φορολογικό και ασφαλιστικό, έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί ήδη από τους προηγούμενους μήνες. Τώρα έχει αρχίσει μετά το πρώτο χτύπημα να επιστρέφει η αισιοδοξία.

1

-Στη Βιοµηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες βελτιώνονται, ενώ οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχωρούν.

-Στις Υπηρεσίες, υπάρχει θετικό ισοζύγιο και  εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, οι ανακάμπτουν εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, µε το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται αυξητικά.

-Στις Κατασκευές, αμβλύνονται οι πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων.

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η βελτίωση του δείκτη έρχεται μετά από τις δυσμενείς προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...