ΙΟΒΕ: Στην καλύτερη θέση από το 2014 το Οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα!

ΙΟΒΕ: Στην καλύτερη θέση από το 2014 το Οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα!

Την καλύτερη επίδοση από το 2014, πέτυχε τον Δεκέμβριο  ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, σύμφωνα με τα νέα στοχιεάι που ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Συγκεκριμένα, κινείται σε υψηλότερα επίπεδα τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 101 (από 98,4) μονάδες. Ο δείκτης ενισχύεται μετά από δύο μήνες υποχώρησης και επιτυγχάνει την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014.

 Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, ο δείκτης κινήθηκε το 2017 σε επίπεδο υψηλότερο από το 2016 (96,2 μονάδες έναντι 91,8 μονάδων), εξέλιξη που είναι συνεπής και με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο έτος. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η σταθερότητα του δείκτη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες και η πτώση του στο Λιανικό Εμπόριο, αντισταθμίζεται από την άνοδο στη Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Όμως από που προκύπτει αυτή η βελτίωση; Τα στοιχεία δείχνουν ότι η καλυτέρευση των προσδοκιών τον Δεκέμβριο αντανακλά τη σχετική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες προηγούμενων αξιολογήσεων. Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία σχετίζεται με ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων, ενώ άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της ανεργίας και την επίδρασή της στα νοικοκυριά. Η άνοδος του ελληνικού δείκτη εντάσσεται σε μια ισχυρή τάση συνολικής βελτίωσης κλίματος των προσδοκιών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. όπου τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ενισχυμένη αισιοδοξία, παράλληλα με την εμπέδωση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στις αντίστοιχες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος, αν και η ελληνική επίδοση απέχει ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η βελτίωση είναι σταδιακή αλλά σταθερή τα τελευταία χρόνια.

Βιομηχανία: Οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύονται, όπως και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο για τα αποθέματα να υποχωρεί να αποκλιμακώνεται υποδηλώνοντας σημαντική ρευστοποίηση. στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, όμως αντισταθμίζονται από τις ανοδικές προβλέψεις για την απασχόληση

Λιανικό Εμπόριο: Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, αντίθετα από τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται διόγκωση στο σχετικό δείκτη.

Υπηρεσίες: οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ήπια βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης.

Βιομηχανία: Ανάκαμψη επιχειρηματικών προσδοκιών, βελτίωση στις εκτιμήσεις παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο σε υψηλότερο επίπεδο από ότι τον Νοέμβριο, στις 97,7 (από 93,6) μονάδες, υψηλότερα έναντι και του αντίστοιχου περυσινού δείκτη (90,1 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές, οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταβάλλονται θετικά, όπως και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται.

Αναλυτικά:

    Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στις -11 (από -17) μονάδες, με το ¼ των επιχειρήσεων να δηλώνουν εκ νέου χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 14% (από 8%) να αναφέρει το αντίθετο.

    Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο αυξάνεται στις +17 (από +14) μονάδες, με το 26% των επιχειρήσεων να προβλέπει και πάλι άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 9% (από 13%) μείωσή της.

    Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο μειώνεται στις +7 (από +11) μονάδες, με το 18% των επιχειρήσεων να αναφέρει εκ νέου υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 11% (από 8%) να δηλώνει το αντίθετο.

    Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Δεκέμβριο ανοδικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο εντείνονται ελαφρώς (στις +9 από +6 μον. το ισοζύγιο), ενώ και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες κερδίζουν έδαφος (+21 από +17 μον. ο δείκτης), με το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να διαμορφώνεται στις -5 (από -8) μονάδες.

    Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες περιορίζονται ελαφρώς (στις +17 από +20 μον. το σχετικό ισοζύγιο), με το 27% (από 29%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 10% εκ νέου μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξάνεται ήπια στις +7 (από +5) μονάδες.

    Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής μεταβάλλονται οριακά στους 4,6 (από 4,4), ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού διαμορφώνεται στο 70,5% (από 69,3%).

    Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση μεταβάλλεται θετικά, κατά 3 μονάδες, με το σχετικό ισοζύγιο να ισοσκελίζεται. Το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο κινείται στο 13% (από 10%), έναντι ενός 13% που αναμένει και πάλι μείωσή της.

    Οι προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποδηλώνουν σχετική σταθερότητα, με το 83% (από 79%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο και ένα 7% (από 10%) να προβλέπει μείωσή τους.

Τέλος, από το ΙΟΒΕ, επισημαίνεται ότι σε επίπεδο βασικών τομέων, η τάση των προσδοκιών είναι σε όλους ανοδική. Αναλυτικά: Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά βελτιώνεται τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στις 95,7 (από 93,8) μονάδες.

Συγκεκριμένα, η άνοδος του δείκτη προέρχεται από τη νέα μείωση των αποθεμάτων (+6 από +10 μον. ο δείκτης) και τη βελτίωση του δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή (στις +16 από +13 μον.), αφού στο ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης καταγράφεται μικρή πτώση, της τάξης των 2 μονάδων (-13 μον.).

Ιδιαίτερη σημασία, έχουν οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές που είναι κυρίως ανοδικές, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, το ισοζύγιο των -3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα βελτιώθηκε, φθάνοντας τις +7 μονάδες. Οι προβλέψεις για τις τιμές υποδηλώνουν σταθερότητα (-5 από -6 μον. το ισοζύγιο), με το 86% (από 81%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδό τους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/316960-IOBE-Sten-kalytere-these-apo-to-2014-to-Oikonomiko-klima-sten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...