Ιβ Μερς: Οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν στη ζήτηση για πιστώσεις

Ιβ Μερς: Οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν στη ζήτηση για πιστώσεις
Οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να είναι αρκετά ισχυρές για να στηρίξουν την αύξηση στη ζήτηση πιστώσεων ώστε να συντηρήσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιβ Μερς.

Αυστηρότερες κανονιστικές προδιαγραφές και εντονότερη διάθεση αποφυγής των κινδύνων μετά την οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει τράπεζες να περιορίσουν το δανεισμό και να αυξήσουν τα επιτόκια στα δάνεια. Αυτό έχει καταστήσει δυσκολότερο για τις εταιρείες, ιδιαίτερα για τις μικρότερες και τις μεσαίες, να λαμβάνουν πιστώσεις για να χρηματοδοτούν την επέκταση ή την ανάπτυξή τους.

Ο Μερς δήλωσε πως η ευρωζώνη άρχισε να ανακάμπτει και φθάνει σ’ ένα σημείο όπου οι εταιρείες δεν μπορούν να βασίζονται πλέον στα δικά τους κεφάλαια, αλλά χρειάζονται ολοένα και περισσότερο εξωτερική χρηματοδότηση για να μπορούν να αναπτύσσονται.

«Βλέπουμε ενδείξεις ότι η ζήτηση πιστώσεων στην περιοχή του ευρώ αρχίζει να αυξάνεται» ανέφερε ο Μερς σε ομιλία του στη Σανγκάη. «Έτσι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι αρκετά ισχυρός για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση» παρατήρησε.

«Ένα αυτοκίνητο μπορεί να τρέχει για ένα διάστημα με χαμηλή τη στάθμη των καυσίμων, όμως σε κάποιο σημείο χρειάζεται να γεμίσει, διαφορετικά η μηχανή θα σταματήσει. Σ’ αυτό το στάδιο της ανάκαμψης είναι σαφές: πρέπει να υπάρξουν αρκετά καύσιμα για να δουλέψει η μηχανή» τόνισε, αναφερόμενος στις ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης πιστώσεων.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...