Ιδιωτικά κεφάλαια του Κατάρ κάνουν “απόβαση” στην Ελλάδα

Ιδιωτικά κεφάλαια του Κατάρ κάνουν
Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Doha Properties με έδρα το Ντουμπάι ανακοίνβωσε πως ιδιώτες επενδυτές -όχι κρατικό fund ή κάποιος εμίρης- από το Κατάρ απόκτησαν εμπορικά ακίνητα συνολικής αξίας 125 εκατ. ευρώ στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Οπως αναφέρει και η Καθημερινή την κίνηση αυτή επιβεβαίωσε ο κ. Γιώργος Μαντζαβινάτος, γενικός διευθυντής της Doha Properties, η οποία εδρεύει στο Κατάρ, όπου και ιδρύθηκε πριν από περίπου 18 μήνες.

Σημειωτέον ότι η Doha Properties συμμετείχε και στον διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, έχοντας ρόλο συμβουλευτικό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μαντζαβινάτος, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον και των Αράβων επενδυτών, ωστόσο κατά κανόνα, οι τελευταίοι δεν επιθυμούν να γίνονται γνωστές οι συμφωνίες τους, γεγονός που εξηγεί τις λίγες πληροφορίες που έγιναν γνωστές για τις λεπτομέρειες της εν λόγω επένδυσης των 125 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές από το Κατάρ έχουν ως αρχή να επιλέγουν την απόκτηση ακινήτων σε περιοχές του κόσμου που διαθέτουν ενεργειακό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, όπως είναι η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα, η πολιτική αστάθεια και οι ταραχές στις αγορές ακινήτων, όπου επενδύουν παραδοσιακά οι αγοραστές από το Κατάρ (π.χ. Αίγυπτος, Συρία, Ιράν, Ιράκ κτλ.) έχει στρέψει όλο και περισσότερους προς την Ελλάδα.

Αντικίνητρο, πάντως, αποτελεί το φορολογικό καθεστώς, καθώς η επιβάρυνση είναι πλέον πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) να αποτελούν το ελκυστικότερο «εργαλείο» για δραστηριοποίηση στην αγορά ακινήτων, ιδίως μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, που διεύρυνε σημαντικά το αντικείμενο δραστηριοποίησής τους και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...