Ικανοποιημένη η Λευκωσία από το χαρτοφυλάκιο του Κύπριου επιτρόπου

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από το χαρτοφυλάκιο του Κύπριου επιτρόπου
Ικανοποίηση για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων στον Κύπριο επίτροπο, Χρήστο Στυλιανίδη, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η κυπριακή κυβέρνηση.

Το χαρτοφυλάκιο χαρακτηρίζεται από τη Λευκωσία ως «ιδιαιτέρως σημαντικό» και εκφράζονται τα θερμά συγχαρητήρια του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και της κυβέρνησης προς τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Στυλιανίδη και όλους τους επίτροπους, καθώς και ευχές για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

Ο κ. Στυλιανίδης θα είναι πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας.

Η ΕΕ, από το 1992 που συστάθηκε η εν λόγω διεύθυνση, έχει συνδράμει τα θύματα καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερες από 140 χώρες.

Προσπαθεί να βοηθήσει τα άτομα που κινδυνεύουν εξαιτίας ανθρωπογενών συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας, της θρησκείας, του φύλου ή της εθνοτικής καταγωγής τους.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης, χαιρέτισε την απόφαση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, για μετακίνηση της Ειδικής Ομάδας (Task Force) για την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης στη Γενική Διεύθυνση για Περιφερειακή Πολιτική.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με αυτόν τον τρόπο διορθώνεται μία παραδοξότητα εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υφίσταται από το 2006, δηλαδή από την ίδρυση της Ειδικής Ομάδας, αφού ζητήματα που άπτονται εδάφους ενός κράτους μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, τύγχαναν χειρισμού από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης που έχει ως κύριο αντικείμενό της την ενταξιακή διαδικασία υποψηφίων χωρών.

Πέραν της πολιτικής και νομικής σημασίας του γεγονότος ότι ζητήματα τουρκοκυπριακής κοινότητας θα τα χειρίζεται μία Γενική Διεύθυνση που ασχολείται με περιφερειακή πολιτική για τα κράτη μέλη, «εκτιμούμε ότι η μετακίνηση της Ειδικής Ομάδας στη Γενική Διεύθυνση για Περιφερειακή Πολιτική θα καταστήσει την Ειδική Ομάδα πιο αποτελεσματική» σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποτελεσματική και επιτυχή εφαρμογή του Κανονισμού Πράσινης Γραμμής και για την ορθή εφαρμογή του Χρηματοδοτικού Κανονισμού, κατά τρόπο που να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού και για επανένωση της Κύπρου, που αποτελεί άλλωστε τον κύριο στόχο των νομοθετικών αυτών μέσων» προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...