Ισχυρή αποτροπή

Ισχυρή αποτροπή

Ήταν εμφανές, από την πρώτη στιγμή, πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ακριτική, όσο και πανέμορφη Σκύρο, παρά τον οικογενειακό και ανεπίσημο χαρακτήρα της, δεν είχε να κάνει μόνο με την παρακολούθηση των τοπικών αποκριάτικων εθίμων, που διακρίνονται, πράγματι, για την ιδιαιτερότητα και αυθεντικότητα τους.

Το «κλειδί» της επίσκεψης, ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού-μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΑ-στην 135 Πτέρυγα Μάχης, που εδρεύει στο νησί και αποτελεί την προκεχωρημένη «γραμμή άμυνας», στο Αιγαίο και την αιχμή του δόρατος στον «ακήρυχτο πόλεμο» των αιθέρων. Παρενθετικά να σημειώσουμε ότι υπάρχουν, καταγεγραμμένες, μελέτες ειδικών, από τη δεκαετία του `50, σε ανύποπτο χρόνο δηλαδή, που αναδείκνυαν τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της Σκύρου, στο συνολικό αμυντικό δόγμα της χώρας. Για να επανέλθουμε στο σήμερα, την εποχή της εικόνας, ξέρουμε πολύ καλά πως οι συμβολισμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία, για τούτο και η παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, σε μια τόσο κομβική στρατιωτική μονάδα, κοντά στους στρατευμένους, που «φυλάνε Θερμοπύλες», συνιστά ένα ισχυρό, αποτρεπτικού χαρακτήρα, μήνυμα, ισοδύναμο ή και ενισχυτικό της ρητής προειδοποίησης, που έχει απευθυνθεί, τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών, όσο και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, προς την «άλλη όχθη» του Αιγαίου, ότι, στο εξής, οποιαδήποτε πρόκληση, αντίστοιχη εκείνης της περασμένης εβδομάδας, στα Ίμια, δε θα αντιμετωπιστεί μόνο στο διπλωματικό πεδίο. Το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να λεχθεί και για την ταυτόχρονη παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, σε Σύμη και Καστελόριζο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι στα παραπάνω υπάρχει και ο αντίλογος, ενδεχομένως και επιχειρήματα που υποβαθμίζουν, μέχρι εκμηδενισμού, τη συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, από την Τουρκία. Αλλά και μια εύλογη ανησυχία, ότι η κλιμάκωση, οποιασδήποτε μορφής, αυξάνει εξ αντικειμένου την ένταση και δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες πρόκλησης θερμού επεισοδίου. Θα πρέπει, κατ` αρχήν, να υπενθυμίσουμε, ότι η Ελλάδα λειτουργεί, αποκλειστικά, ως αμυνόμενη, που υπερασπίζεται-και μόνο-τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απέναντι σε μια πρόδηλα επιθετική γείτονα, που δεν περιορίζεται σε κάποιες φραστικές ή συμβολικές προκλήσεις, αλλά ακολουθεί μια συστηματική τακτική αμφισβήτησης του συνοριακού στάτους κβο, διεκδικώντας, με όλο και πιο απροκάλυπτο τρόπο, ακόμη και τμήματα του εδαφικού μας χώρου. Αν συμφωνούμε σε αυτές τις κρίσιμες παραδοχές, τότε το ερώτημα είναι: Ποιος είναι ο πρόσφορος τρόπος αντιμετώπισης, μιας τέτοιας συμπεριφοράς;       

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/322210-Ischyre-apotrope ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...