ΚΥΣΚΟΙΠ:Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ και ΤΑΠΑ

dragasakis

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε τηνΤρίτη 26 Απριλίου 2016, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. εγκαινίασε έναν κύκλο ανταλλαγής παραδειγμάτων από την υιοθέτηση και εφαρμογή καλών πρακτικών μεταρρύθμισης δημόσιων Οργανισμών. Φορείς του Δημοσίου που εφαρμόζουν επιτυχημένες διαδικασίες αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης, παρουσιάζουν τις πρωτοβουλίες και πολιτικές τους για τη διεύρυνση των κοινωνικών αγαθών και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας, τη χρηστή οικονομική διαχείριση, την εξυγίανση και την αξιοκρατία.

Στην πρώτη συνεδρίαση, τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λειτουργιών τους παρουσίασαν ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.). Στόχος η διάχυση κουλτούρας προοδευτικών αλλαγών μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συστηματική προσέγγιση αδυναμιών και προβλημάτων, καθώς και έμφαση στην αξιοποίηση της καινοτομίας και των τεχνολογιών επικοινωνίας/πληροφορίας για την οριστική επίλυσή τους.

1. Ο.Α.Ε.Δ.

Η Διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ., Μαρία Καραμεσίνη, παρουσίασε τους άξονες του νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016, αποτελώντας πρότυπη προσπάθεια μεταρρύθμισης του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

Στόχος της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι η αναβαθμισμένη συμβολή του Ο.Α.Ε.Δ. στην αντιμετώπιση της ανεργίας, με στοχευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι αλλαγές που ήδη υλοποιούνται στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής για την Ανεργία εντάσσονται στην προσπάθεια σχεδιασμού και συγκρότησης ενός νέου μοντέλου κοινωνικού κράτους που θα παρέχει διευρυμένες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Η αναδιοργάνωση του Ο.Α.Ε.Δ. στηρίζεται στην υιοθέτηση αρχών σύγχρονης συμμετοχικής διοίκησης βάσει στόχων σε υπέρβαση του ιεραρχικού μοντέλου, με έμφαση στις συνθήκες διαφάνειας αντί των πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, στην ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και στην εισαγωγή ψηφιακών καινοτομιών στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

2. Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Σωτήρης Μπερσίμης, ανέπτυξε το «Στρατηγικό Σχέδιο για το σήμερα και το αύριο» του Οργανισμού με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στον πολίτη με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες δράσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναβαθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού με σημαντικά οφέλη τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται ήδη ένα επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης των παθογενειών του παρελθόντος που αποσκοπεί:
Στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, μέσα και από τη συστηματική αναζήτηση νέων πόρων με χρήση καινοτόμων εργαλείων.
Στον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών με πάταξη της παραβατικότητας και βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Παράλληλα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., φιλοδοξώντας να μετεξελιχθεί σε πρότυπο Δημόσιο Ασφαλιστικό Οργανισμό, έχει θέσει σε εφαρμογή μια δέσμη καινοτόμων μέτρων που θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη και αφορά:

Στην οργανωτική αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων του Οργανισμού.
Στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στη βάση διεθνών προτύπων.
Στη χρήση τεχνολογιών αιχμής για την απαραίτητη μετάβαση στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

3. Τ.Α.Π.Α.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., Ασπασία Λούβη-Κίζη, εξέθεσε τις χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες του Τ.Α.Π.Α. και περιέγραψε τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη του Ταμείου σε ένα σύγχρονο και εξωστρεφή Φορέα, με την προοπτική μετασχηματισμού του σε αναπτυξιακό οργανισμό για την πολιτιστική κληρονομιά και ευρύτερα για τον Πολιτισμό.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικές δράσεις αναμόρφωσης σε πολλά επίπεδα:

Οργανωτική αναδιάρθρωση με νέο Οργανόγραμμα και στελεχική αναβάθμιση με εξειδικευμένο προσωπικό.

Εισαγωγή ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ψηφιακών πληρωμών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, που θα διασφαλίσουν τα δημόσια έσοδα από την πολιτιστική κληρονομιά.
Βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων εμπνευσμένων από την πολιτιστική κληρονομιά, που θα αυξήσουν σημαντικά τον όγκο των πωλήσεων και η υψηλή αισθητική τους θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας στους πολυάριθμους επισκέπτες των αρχαιολογικώνχώρων και των μουσείων.

Αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.

Διεύρυνση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για συμμετοχή του Τ.Α.Π.Α. σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την πολιτιστική κληρονομιά και τον Πολιτισμό.

Παράλληλα, προτεραιότητα του Τ.Α.Π.Α. αποτελεί η επίλυση του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος των απαλλοτριώσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που εκκρεμούν χρόνια.

The post ΚΥΣΚΟΙΠ:Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ και ΤΑΠΑ appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...