Κάνει κρύο… φορέστε γυαλιά ηλίου!

Κάνει κρύο… φορέστε γυαλιά ηλίου!

Όταν κάνει κρύο το πρώτο το οποίο σκέφτεται να κάνει κάποιος, είναι να φορέσει ένα κασκόλ για να προστατέψει το πρόσωπο και το λαιμό του και γάντια για να διατηρήσει ζεστά τα χέρια του. Εκείνο το οποίο δεν σκέφτεται όμως να προστατέψει είναι τα μάτια του.

Οι ειδικοί εξηγούν πως το κρύο έχει συνέπειες άμεσα και στα μάτια. Η ξηροφθαλμία είναι σύνηθες φαινόμενο το χειμώνα.  Το κρύο και ο αέρας μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα που εκδηλώνεται με αίσθημα καψίματος, ευαισθησία στο φως, κοκκίνισμα, θολή όραση και δακρύρροια (δακρύζουν τα μάτια). Ο οργανισμός προσπαθεί να την καταπολεμήσει με τα δάκρυα τα οποία όμως δεν είναι πάντα αρκετά. Έτσι, όσο παράδοξο και αν σας φαίνεται για να προστατεύετε τα μάτια σας καλό είναι να …φοράτε γυαλιά ηλίου. Όταν βγαίνετε στο κρύο, ιδιαίτερα όταν φυσάει και όταν συμμετέχετε σε χειμερινά σπορ όπως το σκι και το πατινάζ. Φροντίστε επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια)  για να διεγείρετε την παραγωγή δακρύων.

Η ξηροφθαλμία βέβαια μπορεί να οδηγήσει και στο αντίθετο, σε υπερβολικό δάκρυσμα. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα μάτια τους είναι μονίμως ερεθισμένα και δακρύζουν όταν εκτίθενται στο ψύχος. Τα δάκρυα αυτά είναι οφείλονται στη φλεγμονή που προκαλεί η ξηροφθαλμία. Προσπαθήστε λοιπόν, να μην τρίβετε τα μάτια σας, αλλά να καθαρίζετε προσεκτικά τα δάκρυα με ένα καθαρό χαρτομάντιλο για να αποφεύγετε τη διασπορά μικροβίων. Επίσης, πριν βγείτε από το σπίτι, καλή ιδέα είναι να βάζετε τεχνητά δάκρυα στα μάτια σας και να φοράτε γυαλιά ηλίου. Άλλωστε, όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος “τα γυαλιά «αγκαλιάζουν» τα μάτια και έτσι δημιουργείται ένα «θερμοκήπιο» όπου τα μάτια είναι καλά προστατευμένα από το κρύο.”

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/321413-Kanei-kryo-phoreste-gyalia-elioy ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...