Κάτω από τα 12 δισ. η συνολική αξία των εξαγωγών στο εξάμηνο

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ:  ΣΤΑ 2,3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ                                                           

Μειώσεις σε επίπεδο αξίας εξαγωγών, σε μηνιαία, αλλά και εξαμηνίαια βάση, έφερε ο περασμένος Ιούνιος στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Βάζοντας στοπ, στο «μοτίβο» που είχε δημιουργηθεί από την αρχή του έτους και ήθελε τους ζυγούς μήνες, οι ελληνικές εξαγωγές, να έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Ο Ιούνιος του 2016, μαζί με την απόφαση για BREXIT, που έφερε κλυδωνισμούς στο διεθνές εμπόριο, σημαδεύτηκε και από την άσκηση ισχυρών πιέσεων σε όλους σχεδόν, τους εξαγωγικούς κλάδους.

Η ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνει πως η συνολική αξία των εξαγωγών του περασμένου Ιουνίου εμφανίστηκε μειωμένη 6,6% (στα 2,1 δις ευρώ από 2,24 δις ευρώ του Ιουνίου του 2015). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μικρότερη μείωση, της τάξης του 4,5% ή κατά 74,9 εκατ. ευρώ.

Οι ασφυκτικές πιέσεις, έριξαν την συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κάτω από το όριο των 12 δις ευρώ (11,97 δις ευρώ φέτος, έναντι 13,02 δις ευρώ του 5μηνου του 2015). Μία μείωση που δεν αλλάζει πρόσημο ακόμα και αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 125,9 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο).

Ανησυχία από την συνεχή μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες

«Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας ένα και πλέον χρόνο από την επιβολή των capital controls εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά. Η κατάσταση ασφαλώς δυσχεραίνει από διεθνείς εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, που καθηλώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωοικονομίας που αποτελεί τη βασική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα», δήλωσε σχετικά η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Από την ανάλυση φαίνεται πως η μείωση του περασμένου Ιουνίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται για μία ακόμη φορά κυρίως από τις Τρίτες Χώρες (-14,6%), την ώρα που οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. κινούνται κι αυτές έστω και οριακά πτωτικά -0,4%).

Η εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά, ακόμη και αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, καθώς παραμένουν οι ισχυρές πιέσεις από τις Τρίτες Χώρες (-10,4%) και ενισχύονται οι πιέσεις από τις Χώρες της ΕΕ (-1,6%).

Σε επίπεδο 6μηνου, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+0,6%), ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες εμφατικά μειωμένες (-18,2%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. είναι αυξημένες κατά 2,6%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μειωμένες κατά 9,2%.

Ανά κλάδο, μόνο 4 από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων κινούνται ανοδικά, ενώ 6 υποχωρούν. Αύξηση προκύπτει για τους κλάδους των τροφίμων (+9,6%), των ποτών/καπνού (+14,5%), των μηχανημάτων (+3,7%) και των διάφορων βιομηχανικών (+7,2%). Αντίθετα, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν τα πετρελαιοειδή (-24,1%), οι πρώτες ύλες (-14,6%), το ελαιόλαδο (-14,5%), και τα βιομηχανικά προϊόντα (-9,7%).

Μικρή μείωση των εισαγωγών

Από τις πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρες, δεν έμειναν ανεπηρέαστες ούτε τις εισαγωγές της χώρας, οι οποίες τον Ιούνιο, σε επίπεδο συνολικής αξίας, υποχώρησαν κατά 5,2%, στα 3,56 δις ευρώ, από 3,75 δις ευρώ του Ιουνίου του 2015. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το πρόσημο δε μεταβάλλεται, καθώς προκύπτει μείωση κατά 2,7% (ή κατά 81,6 εκατ. ευρώ).

Η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε τόσο από τις Τρίτες Χώρες (-6,1%), όσο και από τις χώρες της ΕΕ (-4,5%). Οι εισαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή, υποχώρησαν κατά 4,2% από τις Τρίτες Χώρες και κατά 2,1%) από τις χώρες της ΕΕ (-1%).

Σε επίπεδο 6μήνου, οι συνολικές ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,5% (στα 21,5 δις ευρώ από 22,3 δις ευρώ στο πρώτο 6μηνο του 2015). Η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει μικρότερη υποχώρηση κατά 1,4% ή κατά 126 εκατ. ευρώ περίπου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...