Καθαρή η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, εκτιμά η UBS!

Καθαρή η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, εκτιμά η UBS!

Μεγαλύτερη ανάπτυξη, βλέπει στην ελληνική Οικονομία η ελβετική τράπεζα UBS και σε νέα της έκθεση καταγράφει την σημαντική πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές του τραπεζικού κολοσσού, η χώρα βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει πρόθεση να ζητήσει νέα γραμμή πίστωσης και καταφέρνει να συγκεντρώσει μεγαλύτερα μαξιλάρια ρευστότητας από ότι προβλεπόταν αρχικά.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μια προληπτική γραμμή για την Ελλάδα είναι πιθανά η κατάλληλη λύση, αλλά μια καθαρή έξοδος χωρίς μια τέτοια βοήθεια μπορεί να είναι πιο ρεαλιστική προοπτική. Οι εξελίξεις, σύμφωνα με την τράπεζα δείχνουν καθαρή έξοδο.

Σε αυτό συνηγορούν τόσο οι δηλώσεις από την κυβέρνηση, όσο και των θεσμών. Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει «προληπτική γραμμή», χωρίς να υπάρχει κάποια αρνητική απάντηση από τους δανειστές. Μάλιστα, στην τελευταία δήλωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη μετά πρόγραμμα στρατηγική ανάπτυξης της χώρας.

Επίσης, η Ελλάδα βαίνει προς ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο με σημαντικά υψηλότερα «μαξιλάρια ρευστότητας» απ’ όσο υπολογίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό οφείλεται στα σημαντικά υψηλότερα αποθέματα μετρητού στα τέλη του 2017, τα οποία, αν δεν αλλάξουν οι δόσεις του ESM, μπορούν να τονώσουν την προοπτική επιτυχημένης «καθαρής εξόδου» και να μειώσουν τον κίνδυνο μιας νέας πίεσης ρευστότητας στην οικονομία και τις αγορές ομολόγων.

Η χώρα θα  λάβει επιπλέον 18,4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος από τον ESM. 6,7 δις ευρώ είναι η δόση της γ’ αξιολόγησης και 11,7 δις ευρώ που θα είναι η δόση που θα εκταμιευτεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης. Στην έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα χτίσει «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 10 δις ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό, να περιλαμβάνονται τα ποσά από την έξοδο στις αγορές.

Αποθέματα ρευστότητας 8,3 δισ. ευρώ το 2017

Σημασία έχει και το απόθεμα ρευστότητας της χώρας, που στο τέλος του 2017 ήταν 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το απόθεμα ήταν 8,3 δις  ευρώ. Αυτό το αυξημένο απόθεμα θα έχει σημαντική συμβολή στα επόμενα βήματα.

Αν η Ελλάδα λάβει τα 18,4 δις ευρώ ως το τέλος του προγράμματος, βγει με επιτυχία στις αγορές, επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού και οι όροι χρηματοδότησης παραμείνουν σταθεροί, τότε μπορεί εύκολα να βρεθεί με μαξιλάρι ρευστότητας 20 δις ευρώ, δηλαδή τα διπλά από ότι προέβλεπαν οι θεσμοί!

Με ένα μαξιλάρι 20 δις ευρώ, η τράπεζα επισημαίνει ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες πολύ πέρα από το 2019, χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση από τις αγορές. Αυτό θα μπορεί να γίνε μόνο εαν :


·        

το μηνιαίο προφίλ του προϋπολογισμού το 2019 είναι ανάλογο του 2018


·        

οι βραχυπρόθεσμες πηγές χρηματοδότησης παραμείνουν αμετάβλητες


·        

η Ελλάδα λάβει 4,4 δις ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από εγχώριους τίτλους το 2014, 2017 και 2018, 2019 (SMP/ANFA), ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα

Στο θέμα των ελληνικών ομολόγων, η UBS θυμίζει ότι αποτελούν καλή επένδυση εξαιτίας της μείωσης του πολιτικού ρίσκου και της πολύ καλύτερης εικόνας του χρέους απ’ ό,τι συχνά υποστηρίζεται. Αλώστε, τα ελληνικά ομόλογα ήταν στις καλύτερες επιλογές του οίκου για το 2018. Πλεόν, μαζί με τα παραπάνω, προστίθεται και το ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με σημαντικό «μαξιλάρι ρευστότητας». Σε αυτή τη συγκυρία, οι πιθανότητες της Ελλάδας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών αυξάνουν.

Χαμηλές προσδοκίες για το Χρηματιστήριο

Παράλληλα, σχετικά με το χρηματιστήριο, στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει τιμολογήσει τα περισσότερα από τα θετικά macro των επόμενων μηνών και σημειώνει ότι οι ελληνικές εταιρείες θα πρέπει να παρουσιάσουν περαιτέρω διατηρήσιμη βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας, για να δικαιολογήσουν τα κέρδη στο μέλλον.

Ανάπτυξη 2,8% το 2018

Σύμφωνα με τους Ελβετούς αναλυτές, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ανοδικών τάσεων, ώστε να είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία του ΑΕΠ απ’ ό,τι οι επίσημες προβλέψεις αλλά και η μέση εκτίμηση της αγοράς.

Συγκεκριμένα το 2018, η μέση επίσημη πρόβλεψη (Κομισιόν, Προϋπολογισμός 2018) είναι για ανάπτυξη 2,5% και η μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,9%, ποσοστά που είναι κάτω από αυτά της τράπεζας που βλέπει ανάπτυξη 2,8%.

Η αυξημένη πρόβλεψη για ανάπτυξη, προέρχεται από τη βελτίωση στην αγορά. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έφτασε το 101,9 τον Ιανουάριο, μια από τις υψηλότερες μετρήσεις από το 2008, και οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι. Ο βιομηχανικός δείκτης PMI ανήλθε σε 55,1 (καλύτερη μέτρηση από το 2008). Υποστηρίζει ότι αυτά τα επίπεδα εμπιστοσύνης θα διατηρηθούν ή και βελτιωθούν καθώς περνούν οι μήνες και είναι «συμβατά» με ανάπτυξη γύρω στο 2,5% (με χρήση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης) ή 4,5% (με χρήση PMI). Σε κάθε περίπτωση, δείχνουν ξεκάθαρη επιτάχυνση έναντι του 2017.

Η αύξηση της απασχόλησης πυλώνας ανάκαμψης στην αγορά

Παράλληλα βελτιώνονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, που σύμφωνα με θεσμούς και αναλυτές, θα είναι «κλειδί» για την επιτυχία.  Το 2017 η ανεργία υποχώρησε στο 20%, ποσοστό υψηλό αλλά ξεκάθαρα βελτιωμένο από το 23,4% στα τέλη του 2016. Όπως αναφέρεται, η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε στο 3% το τέταρτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, και η απασχόληση επέστρεψε στα επίπεδα του 2012. Σημαντικό για τη UBS είναι το ότι ενώ δημιουργούνται σταθερά θέσεις εργασίας μετά το 2014, η μέση αύξηση μισθών είναι ουσιαστικά μηδενική (0,2%) αυτά τα τέσσερα χρόνια. Πιστεύει ότι στη διετία 2018-19 η αγορά εργασίας θα δει τόσο αύξηση απασχόλησης όσο και ονομαστικών μισθών κατά 2% ετησίως, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερο αισιόδοξο κλίμα σε ό,τι αφορά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παρά τη δυνητική αύξηση του πληθωρισμού από το 1,1% το 2017.

 

 

Οι επενδύσεις ισχυρός μοχλός της ανάπτυξης το 2018  

Η ελβετική τράπεζα, αναφέρει ότι υπάρχουν δύο επιπλέον πηγές επενδυτικών ροών: οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, που έφτασαν τα 4,4 δις ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2017, έναντι 3 δις ευρώ το 2016 και 1,3 δις ευρώ το 2015. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η συντήρηση των επενδύσεων θα βοηθήσει την οικονομία να αναπτυχθεί γρηγορότερα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/320606-Kathare-e-exodos-tes-Elladas-apo-to-mnemonio-ektima-e-UBS ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...