Καθημερινά αντικείμενα που… ανεβάζουν την πίεση!

Καθημερινά αντικείμενα που… ανεβάζουν την πίεση!
Το αλάτι ήταν μέχρι τώρα ο συνήθης ύποπτος για την υπέρταση, ωστόσο νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στη Νότια Κορέα καταδεικνύει ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε δεκάδες συσκευασίες ευθύνεται επίσης για την άνοδο της αρτηριακής πίεσης.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Hypertension καταδεικνύει ότι αρκετά αλουμινένια κουτάκια περιέχουν τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία μπορεί να ανεβάσει την πίεση έως και κατά 16 φορές.

Όταν πίνουμε απευθείας από το κουτάκι, χωρίς να χρησιμοποιούμε καλαμάκι, η έκθεση στη χημική ουσία είναι άμεση και πιθανώς επιβλαβής.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που στοχοποιεί τη δισφαινόλη Α ως πιθανό κίνδυνο για την υγεία μας. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, η χημική ουσία έχει επίσης συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές αλλά και με τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος και παχυσαρκίας, καθώς και με διαταραχές της εγκεφαλικής ανάπτυξης σε παιδιά.

Η δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται σε πλαστικά, σε αλουμινένιες συσκευασίες και κονσέρβες αλλά και σε αποδείξεις.

Καθώς η υπέρταση αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια, η σχέση BPA και υπέρτασης συνεπάγεται ότι η χημική ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σημειώνουν οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Θα πρέπει λοιπόν να αναζητούμε τη σχετική ένδειξη “BPA-free” στα προϊόντα που αγοράζουμε και να αποφεύγουμε στο μέτρο του δυνατού την άμεση έκθεση στη χημική ουσία.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...