Καινοτόμος επιμορφωτική δράση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στους Κήπους της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Καινοτόμος επιμορφωτική δράση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στους Κήπους της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ακολουθώντας το παράδειγμα του περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου και πρωτοπόρου
«Πράσινου Πατριάρχη», Παναγιότατου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία, διαφύλαξη και ανάπτυξη του φυτικού πλούτου που περιβάλλει τη Σχολή, φάρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, προχώρησε, πριν από δύο χρόνια, σε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» της Πάφου με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναμόρφωσης των Κήπων της ιστορικής Σχολής.

Η αναμόρφωση των Κήπων, έγινε με τρόπο ιδιαίτερα ευφάνταστο και δημιουργικό, βασισμένη στη μελέτη αυθεντικών μοναστηριακών βυζαντινών κήπων, με τρόπο ώστε η φύτευση και η καλλιέργεια φυτών και δέντρων να συνδεθεί με συγκεκριμένες πνευματικές αναφορές.

Ο Κήπος, που η φύτευσή του έχει προχωρήσει σήμερα κατά 80% είναι πλέον ένας μοναδικός κήπος αναφοράς, με παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η Χάλκη είναι το πρώτο Ορθόδοξο Μοναστήρι στο οποίο σχεδιάστηκε και καλλιεργείται κήπος με τα φυτά που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.

Την ευθύνη του έργου είχε τότε η καθηγήτρια Δρ. Νερατζιά Τζώρτζη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου «Νεάπολις», υπεύθυνη αρχιτέκτονας για το σχεδιασμό ήταν η κ. Ελένη Αντωνάρα, Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων και υπεύθυνος για την επιλογή φυτικού υλικού ήταν ο κ. Νίκος Θυμάκης, γεωπόνος, ειδικός σε θέματα Πρασίνου και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στον Δήμο Αμαρουσίου.

Ο εν λόγω σχεδιασμός έλαβε μέρος ως πρωτότυπη ιδέα στη 2η Biennale Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης, που πραγματοποιήθηκε στο Μπρίντεζι, στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέχεια της δράσης αυτής, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, διοργάνωσε στις 28/03/2015, πιλοτική επιμορφωτική δράση με τίτλο: «Ο ιστορικός Κήπος της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – Ένα συναρπαστικό πεδίο του ανθρώπινου πολιτισμού και του «πολιτισμού» της φύσης».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...