Και οι Ρώσοι βλέπουν τρομοκρατική επίθεση στην πτήση της EgyptAir

Και οι Ρώσοι βλέπουν τρομοκρατική επίθεση στην πτήση της EgyptAir

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 19/05/2016 – 15:51

Και οι Ρώσοι βλέπουν τρομοκρατική επίθεση στην πτήση της EgyptAir

ΓΑΛΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΕΒΑΙΝΕ ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ EGYPTAIR

OΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ AIRBUS ΤΗΣ EGYPTAIR

Όσο περνάει η ώρα όλο και περισσότεροι εμπειρογνώμονες και ειδικοί συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το αεροσκάφος της EgyptAir, που εξαφανίστηκε τα ξημερώματα λίγο αφότου εισήλθε στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, έπεσε θύμα τρομοκρατίας.

Τελευταίος, που είπε ότι είναι πολύ πιθανό το Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών να εξαφανίστηκε λόγω τρομοκρατικής ενέργειας είναι ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

«Η εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir από τις οθόνες των ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες», είπε ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ.

Η πτήση MS804 της EgyptAir είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, συνολικά 66 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, από τους οποίους οι 56 ήταν επιβάτες.

Γάλλος ερευνητής: Μεγάλη πιθανότητα να επέβαινε βομβιστής καμικάζι στο αεροσκάφος της Egyptair

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο αεροσκάφος της Egyptair να υπήρχε βόμβα ή να επέβαινε βομβιστής αυτοκτονίας» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ομάδας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Γαλλίας, Jean-Paul Troadec στο Europe 1.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να καταρρίφθηκε από πύραυλο, όπως συνέβη στο αεροσκάφος Malaysia Airlines τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο Γάλλος ερευνητής, σύμφωνα με τη Mirror.

Όλα τα σενάρια για την εξαφάνιση του Airbus της EgyptAir

Την ίδια ώρα, κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι στιγμής σχετικά με την εξαφάνιση του αεροπλάνου της EgyptAir, αλλά τα πρώτα στοιχεία και το γεωπολιτικό πλαίσιο δημιουργούν φόβους ότι επρόκειτο για επίθεση, υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες.

– Τι γνωρίζουμε για τις συνθήκες αυτής της εξαφάνισης;

Η πτήση MS804 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 02:45 ώρα Καΐρου (03:45 ώρα Ελλάδας) ενώ βρισκόταν μέσα στο FIR της Αιγύπτου, “σε απόσταση 30 ή 40 μιλίων (48 έως 64 χλμ.) από την ακτή”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της EgyptAir, σύμφωνα με πηγή της ελληνικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε πως δεν έλαβε “κανένα σήμα συναγερμού”.

– Ενδέχεται να συνέβη κάποιο δυστύχημα;

«Κανένα σενάριο δεν έχει αποκλειστεί», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Αιγύπτου, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, «συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να εξιχνιαστούν το συντομότερο δυνατό οι συνθήκες αυτής της εξαφάνισης».

Σύμφωνα με τον αεροναυτικό εμπειρογνώμονα Ζεράρ Φελτζέ, «μια τεχνική βλάβη, η έκρηξη ενός κινητήρα, μια έκρηξη μέσα στο αεροσκάφος δεν μοιάζουν πιθανές».

Σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο AFP, υπογραμμίζει ότι το A320, που μετέφερε 66 επιβαίνοντες, “ήταν σχετικά πρόσφατο”, αφού βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 2003. Εξάλλου το A320 θεωρείται αξιόπιστο αεροσκάφος.

“Είναι το αεροπλάνο μέσων αποστάσεων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα A320 προσγειώνεται ή απογειώνεται”.

Πρόκειται για “ένα σύγχρονο αεροπλάνο, το συμβάν σημειώθηκε εν πτήσει σε εξαιρετικά σταθερές συνθήκες”, υπογράμμισε ο Ζαν-Πολ Τροαντέκ, πρώην διευθυντής του γαλλικού Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA), στον ραδιοσταθμό Europe 1. Και η EgyptAir “είναι μια εταιρεία εγκεκριμένη για να εξυπηρετεί την Ευρώπη, συνεπώς δεν βρίσκεται στις μαύρες λίστες”.

– Μπορεί το αεροπλάνο να κατερρίφθη εν πτήσει, εσκεμμένα ή κατά λάθος;

Το σενάριο αυτό, είτε πρόκειται για πύραυλο εδάφους-αέρος, όπως συνέβη με την πτήση 17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο 2014 πάνω από την Ουκρανία, είτε για πύραυλο θαλάσσης-αέρος, όπως συνέβη με την πτήση 655 της Iran Air που κατερρίφθη κατά λάθος τον Ιούλιο 1988 από ένα αμερικανικό καταδρομικό, δεν είναι πιθανό, σύμφωνα με τον κ. Φελτζέ.

Στο ύψος που πετούσε (37.000 πόδια, δηλαδή πάνω από 11.000 μέτρα) και τόσο μακριά από τις ακτές, το αεροπλάνο ήταν έξω από την εμβέλεια των πυραύλων εδάφους-αέρος φορητού τύπου που έχουν στην κατοχή τους διάφορες μαχητικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

“Ένας πύραυλος εδάφους όχι, τώρα το να έχει καταρριφθεί από ένα άλλο αεροπλάνο και κατά λάθος, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως μου φαίνεται ότι θα το ξέραμε ήδη”, επισημαίνει ο κ. Φελτζέ.

Η βόρεια Αίγυπτος, κοντά στις ακτές του Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, είναι “η ζώνη που παρακολουθείται περισσότερο στον κόσμο, μεταξύ άλλων και από δορυφόρους, είναι πολύ πιο δύσκολο να κρύψεις αυτού του είδους την πληροφορία”, διαβεβαιώνει.

– Μπορεί να επρόκειτο για επίθεση με εκρηκτικά;

Το σενάριο αυτό μοιάζει εκ τον προτέρων το πιθανότερο. Το γεγονός ότι δεν εστάλη κανένα μήνυμα συναγερμού σημαίνει πως υπήρξε ένα “βίαιο γεγονός” που μας κάνει “να σκεφτούμε μια επίθεση”, σύμφωνα με τον κ. Τροαντέκ.

“Προκρίνουμε προφανώς το σενάριο της επίθεσης, αυτό το προκαλεί και η πολιτική ατμόσφαιρα, τείνουμε προς αυτό το σενάριο”, λέει ο κ. Φελτζέ. Η Γαλλία, η οποία έχει πληγεί σκληρά τους τελευταίους μήνες από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, και η Αίγυπτος, όπου το αυταρχικό καθεστώς του Σίσι ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, είναι αμφότερες στόχοι του τζιχαντιστικού κινήματος. Όμως “εν γένει, όταν γίνονται τέτοιου είδους επιθέσεις, κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη. Θα το ξέρουμε αρκετά γρήγορα”.

– Πώς εξηγείται η ενδεχόμενη παρουσία εκρηκτικών μέσα στο αεροπλάνο;

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει χθες, Τετάρτη, πολλά δρομολόγια ανάμεσα στο Κάιρο και την Γαλλία. “Μια βόμβα μέσα στο αεροπλάνο, κάποιος να έβαλε αυτή τη βόμβα στο Ρουασί ή στο Κάιρο, είναι κάτι που είναι πάντα πιθανό”, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο “να στεγανοποιηθεί 100% ένα αεροδρόμιο, ακόμη και το Ρουασί όπου η επιτήρηση είναι μεγάλη. Δεν είναι ένα σενάριο που μπορούμε να αποκλείσουμε”, υποστηρίζει ο Φελτζέ.

“Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ανακτηθούν συντρίμμια που θα δώσουν ενδείξεις για το δυστύχημα αν υπήρξε έκρηξη, θα υπάρχουν ίσως ίχνη εκρηκτικών”, υπογραμμίζει ο κ. Τροαντέκ.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του Airbus στον αέρα

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του Airbus στον αέρα

Τα καρέ από την καταγραφή της πτήσης MS804 της Egyptair, λίγα δευτερόλεπτα πριν χαθεί για πάντα το στίγμα του αεροπλάνου από τα ραντάρ.

Μπορεί ακόμα να μην έχουν ανευρεθεί συντρίμμια από το αεροσκάφος, ωστόσο οι μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί και αναφέρουν μία έντονη λάμψη στον ουρανό, κοντά στο σημείο όπου χάθηκε το στίγμα του, καθώς και η ανταλλαγή συλλυπητήριων τηλεγραφημάτων ανάμεσα σε Γαλλία και Αίγυπτο, ενισχύουν τους φόβους πως το θρίλερ, εξελίσσεται σε τραγωδία, για τους 56 επιβάτες και τα 10 άτομα πλήρωμα, του αεροπλάνου.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξε συλλυπητήρια με τη Γαλλία για την “πτώση”, όπως τη χαρακτήρισε, ενός αεροπλάνου της EgyptAir που μετέφερε 66 ανθρώπους σε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες είναι πιθανό να είναι νεκροί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

Το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών, χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ βρισκόταν στα 37.000 πόδια, 7 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου.

Αυτά είναι τα μέλη του πληρώματος του Αιγυπτιακού Airbus

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Στίβεν Ισάκ Ναμπίλ, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, φωτογραφίες με ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος του Airbus της Egyptair η οποία εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, λίγο πριν φτάσει στο Κάιρο.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης: Ενδείξεις για τρομοκρατική επιθεση στο αεροσκάφος της Egyptair

 

 

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...