Και ο σωφρονισμός;

Και ο σωφρονισμός;

Αντιλαμβανόμαστε τη συναισθηματική φόρτιση, που εγείρουν ειδήσεις σχετιζόμενες με τους καταδικασμένους, για τη δράση της 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, καθώς ανακαλούν οδυνηρές μνήμες, ειδικά σε όσους βίωσαν την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

 Όμως, δε μπορεί, όλα αυτά, να λειτουργούν απαγορευτικά, για μια νηφάλια συζήτηση. Μας προκαλεί δε εντύπωση που, ανάλογη αντίδραση δεν υπήρξε για τον Χριστόδουλο Ξηρό, όταν λάμβανε, επί της προηγούμενης κυβέρνησης,  αλλεπάλληλες άδειες, μέχρι που την «κοπάνησε». Αλήθεια, εκεί δεν υπήρχε η ανάκληση του πόνου και του αίματος; Δεν υπήρχε πρόκληση; Ας αφήσουμε, όμως, τις σκοπιμότητες, που κραυγάζουν και να έρθουμε στην ουσία. Να θυμίσουμε, λοιπόν, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως και οι εναπομείναντες έγκλειστοι, της 17 ΝΟΕΜΒΡΗ- αφού οι πολλοί έχουν ήδη βγει- συμπληρώνει 16 χρόνια, έκτισης ποινής. Με βάση τη νομοθεσία, στα 20 χρόνια, υπάρχει η δυνατότητα υφ` όρων απόλυσης, για όλους τους κατάδικους, συμπεριλαμβανομένων και των ισοβιτών. Εννοείται πως το δικαίωμα παροχής άδειας, από το αρμόδιο υπηρεσιακό όργανο, ισχύει για όλους τους κατάδικους, ανεξαρτήτως ποινής, στον δε Δημήτρη Κουφοντίνα παραχωρήθηκε μετά από εγκλεισμό 16 ετών και μάλιστα «κουτσουρεμένη» και με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους. Να θυμίσουμε, επιπλέον, ότι οι φυλακές Κορυδαλλού δημιουργήθηκαν, για την «υποδοχή» υποδίκων, προσωρινά κρατούμενων, εξ ου και η εύλογη κριτική, για εκτροπή από το σκοπό της, με τη συστέγαση καταδίκων και δη ισοβιτών.

 Να θυμίσουμε ακόμη ότι στην ανάλογη περίπτωση των «Ερυθρών Ταξιαρχιών», όπου, επίσης, είχαμε δολοφονίες, οι καταδικασθέντες έχουν ήδη αποφυλακισθεί, αφού πέρασαν από ένα μεταβατικό στάδιο, ημιελεύθερης διαβίωσης, με βάση το οποίο, οι κατάδικοι κυκλοφορούσαν ελεύθεροι την ημέρα και επέστρεφαν στη φυλακή το βράδι. Αλλά και στην περίπτωση των πρωταίτιων του Απριλιανού πραξικοπήματος, παρά το ότι, τυπικά, η ρήση «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια» τηρήθηκε, στην πράξη, το σύνολο, σχεδόν, των καταδικασθέντων, πλην τριών (Παπαδόπουλος, Ιωαννίδης, Ντερτιλής) είχαν αποφυλακιστεί, με την επίκληση λόγων υγείας.

 Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν, περιλαμβάνοντας και κατά συρροή δολοφόνους, σχετίζονται δε με την ίδια την επίσημη ονομασία των φυλακών, ως Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Ονομασία που παραπέμπει στην πρόθεση του νομοθέτη, δηλαδή της Πολιτείας, ο εγκλεισμός να μην  έχει μόνο τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά και να αποτελεί μια διαδικασία επανόδου του κρατούμενου, στον κοινωνικό ιστό.

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/339053-Kai-o-sophronismos ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...