Και στους δύο γονείς η έκπτωση φόρου λόγω τέκνων, με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ!

Δευτέρα 27/06/2016 – 16:56ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ Η ΓΓΔΕ
Αφορολόγητο, λόγω τέκνων και στους δύο γονείς, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων! Νέα απόφαση που καλύπτει το κενό του νόμου και εξασφαλίζει πως δεν θα χάσουν το αφορολόγητο χιλιάδες νοικοκυριά, όπου ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης, δεν ήταν δικαιούχος.
Όπως έγραψε εχθές η kontranews, το αφορολόγητο, το δικαιούνται λόγω τέκνων μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και δίνεται στον μόνο στον υπόχρεο της φορολογικής δήλωσης. Όμως ακόμα και αν η σύζυγος είναι μισθωτή (άρα το δικαιούται) αν ο υπόχρεος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, τότε θα το έχαναν και οι δύο!
Με την απόφαση του Γεν. Γραμμ. Γιώργου Πιτσιλή, για τις περιπτώσεις που υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα και υπεγράφη την Παρασκευή, 24 Ιουνίου, εγκύκλιος, με την οποία διευκρινίζεται πως ορίστηκαν τα νέα ποσά, τα οποία, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του φορολογουμένου, μειώνουν το φόρο που προκύπτει.
Στην περίπτωση των έγγαμων συζύγων, τις μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι, εφόσον αυτοί είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, ή ο ένας εκ των δύο συζύγων που έχει την ιδιότητα του μισθωτού ή συνταξιούχου και ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι ο υπόχρεος ή η σύζυγος.  Το ίδιος ισχύει ανάλογα και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.
Στην περίπτωση διαζευγμένων συζύγων, τις προαναφερόμενες μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δικαιούται ο ένας εκ των δύο συζύγων, που έχει την επιμέλεια των τέκνων και εφόσον αυτός είναι μισθωτός ή συνταξιούχος.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για εκκαθαρίσεις δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που διενεργούνται για το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα, ενώ οι παρακρατήσεις φόρου, με βάση τις προαναφερόμενες μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων, διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από 27.5.2016 και μετά.
Πως διαμορφώνεται το αφορολόγητο ανάλογα με τα τέκνα
1. Χωρίς παιδιά – αφορολόγητο 8.636 ευρώ (έκπτωση 1.900 ευρώ)
2. Με ένα παιδί αφορολόγητο 8.863 ευρώ (έκπτωση 1.950 ευρώ)
3. Με δύο παιδιά αφορολόγητο 9.090 ευρώ (έκπτωση 2.000 ευρώ
4. Με τρία παιδιά+ αφορολόγητο 9.545 ευρώ (έκπτωση 2.100 ευρώ)

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...