Κακουργηματικές διώξεις για το οικολογικό έγκλημα στο Σαρωνικό

Κακουργηματικές διώξεις για το οικολογικό έγκλημα στο Σαρωνικό

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η υπόθεση της ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής καταστροφής από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» στο Σαρωνικό και σύντομα οι υπαίτιοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για αυτό το τεράστιο οικολογικό έγκλημα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά άσκησε κακουργηματικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για
βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια με βάση το άρθρο 28 του ποινικού κώδικα και της πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σύμφωνα με τον νόμο 1650/86.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να καλέσει μέλη του πληρώματος αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και προς άλλες κατευθύνσεις.

Εξάλλου, εκκρεμούν οι μηνυτήριες αναφορές που έχουν καταθέσει ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, και στις οποίες ήρθαν να προστεθούν οι μηνύσεις που υπέβαλαν χθες οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, κατά παντός υπευθύνου.

Την ίδια ώρα, οργή, θλίψη, αγανάκτηση και ένα τεράστιο γιατί βγαίνει από τα χείλη των πληγέντων από την ανεπανόρθωτη καταστροφή στα νερά του Σαρωνικού. Μπορεί η εικόνα σε πολλά σημεία να κάπως καλύτερη, ωστόσο η ζημιά έχει ήδη γίνει. Εκατοντάδες τόνοι μαζούτ έχουν κατακάτσει στο βυθό της θάλασσας, μολύνοντας τον φυτοπλαγκτόν και απειλώντας την τροφική αλυσίδα και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ιδιωτικά απορρυπαντικά σκάφη και πλοιάρια του Λιμενικού με τη συνδρομή συνεργείων των δήμων και εθελοντών, συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους για τον περιορισμό της οικολογικής τραγωδίας.

Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίησή τους, με την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, η πετρελαιοκηλίδα δεν πρόλαβε να φτάσει στη Βούλα, όπου είχε πλησιάσει σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την παραλία.

Στη διαπίστωση ότι οι ακτές των δήμων της Ανατολικής Αττικής, από την Βούλα μέχρι και το Σούνιο, παραμένουν καθαρές και ανεπηρέαστες κατέληξε, κλιμάκιο της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, μετά την αυτοψία και τον μακροσκοπικό έλεγχο, που διενήργησε κατά μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού εντός των διοικητικών ορίων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στη διάθεση του Λιμενικού Σώματος για την απορρύπανση του Σαρωνικού τέθηκε και το Πολεμικό Ναυτικό.

11

Απαγορεύτηκε η κολύμβηση

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός,
με επείγουσα τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, συμπεριέλαβε τις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πέραν των αναφερομένων στην σχετική Υπουργική Απόφαση, απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας.
7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου»

Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέπεται το κολύμπι και το ψάρεμα στις ακτές που έχουν μολυνθεί» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Ξανθός.

Αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι κλιμάκιό του πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που έχει το κολύμπι σε αυτές. «Συνιστάται από το κλιμάκιο, σε πρώτο χρόνο, η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την έντονη ανησυχία και την αγωνία της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Σαρωνικό μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου εξέφρασε με ψήφισμά του και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη.

«Ζήσαμε το παράδοξο να ενημερώνονται οι δήμαρχοι για την εξέλιξη της κατάστασης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όχι αρμοδίως» αναφέρεται στο ψήφισμα και προστίθεται: «η πολιτεία θα πρέπει, εκτός από την άμεση κινητοποίησή της για τον περιορισμό της ρύπανσης, να προχωρήσει και στη διεξαγωγή ελέγχων έτσι ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία που εδρεύει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

«Στόχος μας με αυτή και άλλες αγωνιστικές δράσεις που θα κλιμακωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να αναδείξουμε τις εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας για την πρωτοφανή οικολογική ζημιά που προκάλεσε στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μην θρηνήσουμε μία νέα καταστροφή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ.

Η Ένωση Ναυτών προσθέτει ότι «σαπιοκάραβα τα οποία δυστυχώς ταξιδεύουν ελεύθερα και αποτελούν πλωτές περιβαλλοντολογικές βόμβες, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των Ναυτεργατών, την ναυσιπλοΐα, την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα και το θαλάσσιο περιβάλλον».

1

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/301349-Kakoyrgematikes-dioxeis-gia-to-oikologiko-egklema-sto-Saroniko ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...