Καμία δέσμευση μετά την ελληνική έξοδο, τον Αύγουστο

Καμία δέσμευση μετά την ελληνική έξοδο, τον Αύγουστο

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις, κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε εχθές, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος. Η Ελλάδα ξεπερνά τις δυσκολίες και αφήνει πίσω της την εποχή των μνημονίων. Αν και θα υπάρχει παρακολούθηση της εξέλιξης της ελληνικής Οικονομίας, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι «φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, νέες υποχρεώσεις, νέοι όροι, αλλά ουσιαστικά αφορά την υλοποίηση των ήδη συμφωνηθεισών δεσμεύσεων».

Κοινός στόχος, μία επιτυχημένη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη, για τους δύο αξιωματούχους, που εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το μέλλον. Απαντώντας σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, ο κ.Ντομπρόβσκις δεν απέκλεισε ορισμένα να συνδέονται με την τήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, όμως βγαίνοντας από την εποχή των μνημονίων, η χώρα αποκτά έναν αυξημένο βαθμό ελευθερίας στη λήψη των αποφάσεων.

Ο Λετονός πολιτικός, αφού έδωσε συγχαρητήριά για την ψήφιση των προαπαιτούμενων στο Κοινοβούλιο, τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Στη συνέχεια, επισήμανε, ότι όλες οι πλευρές λοιπόν δουλεύουν σκληρά για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup. «Το πρώτο στοιχείο είναι  η επιτυχής ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης. Της τελευταίας αξιολόγησης και η δουλειά γι’ αυτό ακολουθεί το πρόγραμμα. Το δεύτερο είναι τα μέτρα για το χρέος, δηλαδή πώς θα μειωθεί το βάρος του χρέους για την Ελλάδα από την πλευρά της Επιτροπής.  Τονίζουμε την ανάγκη να υπάρξει ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος που θα διασφαλίσει την σταδιακή πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματαγορές.  Και τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι οι μεταμνημονιακές διευθετήσεις γιατί μερικά από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους θα συνδέονται με τη συνεχή τήρηση από πλευράς Ελλάδος των στόχων και των μεταρρυθμίσεων και να ακολουθήσει την πορεία που έχει συμφωνηθεί».

Για την επόμενη ημέρα, ο ίδιος τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω αυτού του προγράμματος του ΕΜΣ, αλλά και μέσω άλλων μέσων που διατίθενται από την πλευρά της ΕΕ».

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα δεν θα συζητάμε πλέον με τους θεσμούς πώς θα φτάσουμε στους στόχους αλλά αν αυτοί επιτυγχάνονται. Όπως είπε, «Το πώς θα ξοδέψουμε το υπερπλεόνασμα είναι, κυρίως, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Τσακαλώτος, υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2017 σύμφωνα με την οποία το Eurogroup είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι «αυτό μπορείς να το κάνεις με διαφορετικούς τρόπους και με το μαξιλάρι και με την ελάφρυνση του χρέους. Και το πώς ελαφραίνεις το χρέος έχει κι αυτό  διάφορους συνδυασμούς που μπορούν να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα και αυτό είναι που θα αποφασιστεί στις 21 Ιουνίου».

 Ο υπουργός, πρόσθεσε ότι «όλες οι απαντήσεις που θα δοθούν στις 21 Ιουνίου προκύπτουν από την απόφαση του Ιουνίου του 2017 για να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και να μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές. Ακριβώς το πώς θα γίνει αυτό, με ποιο μείγμα μέτρων, δεν έχει ακόμα αποφασισθεί».

JP Morgan: Καθαρή έξοδος Plus για την Ελλάδα

 Ελάφρυνση χρέους και υποσχέσεις για ακόμα περισσότερες δράσεις στο μέλλον προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης JP Morgan σε νέα έκθεσή του για την Ελλάδα. Οι αναλυτές, εκτιμούν ότι θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές. Η μεγέθυνση του μαξιλαριού ασφαλείας και η εκτίμηση για μέση ανάπτυξη 3%.

Η JP Morgan αναμένει μια μορφή «καθαρής» εξόδου, δηλαδή χωρίς άλλο πρόγραμμα ή προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα στηριχθεί από ισχυρές συμφωνίες, οι οποίες θα έχουν στόχο να «συμφιλιώσουν» τρεις βασικούς στόχους από την άποψη των πιστωτών: 1. Τη διατήρηση ευνοϊκής τιμολόγησης στην αγορά, 2. Τη διασφάλιση μιας σταδιακής αύξησης της πρόσβασης στην αγορά σε περίοδο πολλών ετών και 3. Την επιβολή επαρκών όρων στην Ελλάδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος.

Ρέγκλινγκ:  Δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο

Έως τα 12 δις ευρώ θα φτάσει η τελευταία δόση του τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM κλάους  Ρέγκλινγκ μετά από συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών. Ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Η επιτήρηση θα είναι μεν αυστηρότερη από αυτή σε άλλες χώρες, αλλά δεν θα τεθούν νέοι όροι.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος. Η πρόοδος αυτή φαίνεται και στους αριθμούς και στην οικονομία η οποία βελτιώνεται. Η ανεργία μειώνεται. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο το βλέπεις και στο δρόμο όταν βγαίνεις έξω και κυκλοφορείς».  Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στην χθεσινή εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ από την Ελλάδα.

«Πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος»

Ο έμπειρος Γερμανός τεχνοκράτης, τόνισε ότι «τώρα πλέον στρέφουμε το βλέμμα μας προς τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη σε μια εβδομάδα, η ημερήσια διάταξη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι εκτενέστατη. Θα συζητηθεί η τελευταία αξιολόγηση, θα συζητηθεί η εκταμίευση των τελευταίων ποσών, των τελευταίων δόσεων. Θα συζητηθούν τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς επίσης και της επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος».  Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης αυτής είναι πάρα πολύ μεγάλη και κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup θα διαρκέσει πολλές ώρες μέχρι το βράδυ, τόνισε για να προσθέσει ότι «αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα στην προσέγγισή μας προς το τέλος όλων αυτών των προσπαθειών που έχει καταβάλει η χώρα τα τελευταία χρόνια με στόχο από εδώ και μπρος να κινείται ανεξάρτητη και μόνη της προς το μέλλον».

Παππάς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφορών και τηλεπικοινωνιών

Από το πάνελ του συνεδρίου του Economist, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε στο συνέδριο του Economist και πιο συγκεκριμένα στη θεματική συζήτηση «Ψηφιακός μετασχηματισμός του μέλλοντος-Το νέο τεχνολογικό τοπίο της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον υπουργό «οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται στην καρδιά της νέας ανάπτυξης που η χώρα μας οφείλει να αναζητά, αλλά και του ρόλου που η Ελλάδα διεκδικεί».

Όπως είπε, «η Ελλάδα, λόγω της θέσης της, μπορεί να μετατραπεί σε κόμβος μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και εμπορίου. Αλλά για να είναι αξιόπιστος ο κόμβος αυτός πρέπει να έχει ισχυρά και αξιόπιστα δίκτυα τηλεπικοινωνιών».

Σε αυτό το πλαίσιο στήριξης των νέων τεχνολογιών, «το υπουργείο ΨΗΠΤΕ επενδύει 700 εκατ. ευρώ για έργα τηλεπικοινωνιών. Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα “Rural Broadband”, για το οποίο βραβευτήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναπτύξαμε δίκτυα ίντερνετ στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Σύντομα θα αναπτυχθεί στην πλήρη της μορφή η δράση “Super Fast Broadband”, η οποία θα επιδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αποκτήσουν σύνδεση στο διαδίκτυο υπερ-υψηλών ταχυτήτων».

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι «με τις επιλογές μας, ωθήσαμε τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε τεχνολογίες που είναι συμβατές με τους στόχους της Κομισιόν, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα 4 ετών για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών».

Σταθάκης: Προοπτική για μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια

 Σημαντικές προοπτικές για μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της Ενέργειας, υπάρχουν στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο κ. Σταθάκης, τόνισε ότι «στην περσινή μας συνάντηση σε αυτό εδώ το Forum είχα αναφερθεί στη σημασία της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και στη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει, σε κάθε ευκαιρία, τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Νομίζω ότι οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και η συμφωνία που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα με την FYROM έρχονται να επιβεβαιώσουν εκείνες τις θέσεις». Ο υπουργός προσέθεσε ότι «ο χώρος το Βαλκανίων θα αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνατότητες που ανοίγονται με την προώθηση μεγάλων επενδύσεων και στον ενεργειακό τομέα».

Σπίρτζης: Επενδύσεις σε υποδομές και προμήθειες

Για την προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς των υποδομών και μεταφορών, μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ανέδειξε ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Ο υπουργός είπε ότι τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις όσο και οι επενδύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κοινωνικό παράγοντα και σημείωσε ότι αυτό έχει επιτευχθεί σε μια σειρά παρεμβάσεων όπως το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και η διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Σταϊκούρας: Σχέδιο για επενδυτική έκρηξη 100 δις ευρώ

Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια «επενδυτική έκρηξη, ύψους 100 δισ. ευρώ» την επόμενη πενταετία, μέσω της επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης «της τάξης του 4%», ανέλυσε από το βήμα του Economist ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εξέφρασε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist η επικεφαλής του υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/334762-Kamia-desmeyse-meta-ten-ellenike-exodo-ton-Aygoysto ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...